9 secretari de stat – numiți, 22 – eliberați. Cine sunt secretarii de stat demisionari și cine sunt nou-numiții
Cabinetul de miniștri a aprobat luni, 9 august, numirea în funcție a nouă secretari de stat și eliberarea a 22 de secretari de stat de la ministerele R.Moldova.
De la Ministerul Finanțelor, condus de Dumitru Budeanschi, a fost eliberată din funcția de secretar de stat Gabriela Cuneva, numită pe 3 ianuarie 2020.
Astfel, la Ministerul Finanțelor a rămas secretarul general, Iuri Pașinschi și secretarii de stat Tatiana Ivanicichina și Dorel Noroc.
De la Ministerul Economiei și Infrastructurii au fost eliberați secretarii de stat Mihail Lupașcu, Mariana Botezatu și Iuliana Drăgălin.
Astfel, la Ministerul Economiei și Infrastructurii a rămas doar secretarul general Lilia Palii.
De la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, condus de Nicu Popescu, au fost eliberați secretarii de stat Daniela Cujbă, Dumitru Socolan și Gheorghe Leucă.
A fost numit în funcție de secretar de stat Veaceslav Dobîndă.
Are o vastă experiență diplomatică, are 21 de ani de activitate în cadrul Ministerului de Externe, a fost ambasador în Estonia, Suedia și prin cumul în Finlanda, Norvegia, Islanda. Actualmente este director în cadrul Direcției de cooperare bilaterală în cadrul Ministrului de Externe.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are doi secretari, secretarul general, Eugeniu Revenco și secretarul de stat Veaceslav Dobîndă.
De la Ministerul Justiției, condus de Sergiu Litvinenco, au fost eliberați secretarii de stat Alexandru Pleșca și Tatiana Tverdun.
Secretar de stat a fost numită Veronica Mihailov – Moraru, avocat, magistru în drept, formator și consultant în mai multe proiecte ce ține de justiție și drepturile omului. De asemenea, a deținut funcția de președinte Amnesty International Moldova, membru și președinte a Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților, secretar de stat la Ministerul Justiției.
De la Ministerul Afacerilor Interne, condus de Ana Revenco, au fost eliberați secretarii de stat Mariana Grama, Cornel Lebedinschi, Gheorghe Bălan și Sergiu Golovaci.
La Ministerul Afacerilor Interne a fost numit secretar de stat Sergiu Diaconu.
Are o formare diversă în domeniul administrației publice, ordine și securitate publică în instituții prestigioase din Europa.
De la Ministerul Apărării, condus de Anatolie Nosatâi, a fost eliberat Aurel Fondos – secretar de stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare și Vladimir Iliev – secretar de stat în domeniul resurselor sistemului național de apărare, dezvoltarea resurselor umane și învățământului în domeniul militariei.
Au fost numiți secretari de stat la Ministerul Apărării Valeriu Mija și Sergiu Plop.
Valeriu Mija este doctor în științe politice, lector universitar și analist politic în domeniul relațiilor internaționale și studiilor de securitate internațională, diplomației și sistemului de securitate de planificare a apărării naționale.
Sergiu Plop este un militar de carieră cu studii speciale în domeniul învățământului militar și gestionării resurselor de apărare.
Astfel, Ministerul Apărării are doi secretari de stat și secretar general – Rostislav Rotari.
De la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au fost eliberați secretarii de stat Mihail Machidon, Tatiana Nistorică și Ghenadie Iurco.
Au fost numiți doi noi secretari de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Sergiu Gherciu -secretar responsabil de politicile în domeniul agriculturii și Rodica Iordanov – secretar responsabil de politicile în domeniul protecției mediului și resurselor naturale.
Sergiu Gherciu, deține experiență în domeniul administrației publice centrale, a activat anterior în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Afacerilor Interne, Cancelariei de Stat și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Rodica Iordanov este expert internațional pe legislația de mediu, doctor în drept de mediu, deținând studii juridice privind problemele de mediu și drepturile omului, conferenţiar universitar, a activat anterior la ECO Contact, USM și proiecte de mediu.
Astfel, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului are trei secretari de stat Sergiu Gherciu, Rodica Iordanov și Valentina Țapeș.
De la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării au fost eliberați secretarii de stat Ivan Gheorghiu și Natalia Grîu.
Astfel, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a rămas fără secretari de stat.
De la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost eliberați secretarii de stat Tatiana Zatîc – domeniul asistență medicală primară și Denis Cernelea – domeniul sănătate publică.
La Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost numiți doi secretari de stat, Zinaida Bezverhni și Svetlana Nicolaescu.
Zinaida Bezverhni va fi responsabilă de politica medicamentului, de resursele umane în sănătate și de sistemele de sănătate naționale și internaționale, iar Svetlana Nicolaescu, de domeniul sănătății publice.
Zinaida Bezverhni este de profesie farmacist, a activat în calitate de cadru didactic la USMF ”N. Testemițanu”, consultant științific la Directoratul European pentru calitatea medicamentului a Consiliului Europei, iar din 2015 a ocupat funcția de coordonator de programe la Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova.
Svetlana Nicolaescu a absolvit USMF ”N. Testemițanu”, ulterior a urmat un program de masterat în sănătate publică la Universitatea de Stat din Kansas (SUA) și un program de politici în domeniul de control al tutunului la Școala de Sănătate Publică Bloomberg din SUA. A activat anterior în cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova ca șef direcție Planificare și regionalizare a serviciilor medicale integrate și șef direcție Sănătate Publică. A deținut și funcția de viceministru al Sănătății și medic șef sanitar de stat.
Echipa guvernamentală a candidatei desemnată pentru a treia oară la funcția de premier, Natalia Gavrilița, a primit vot de încredere din partea Parlamentului, pe 6 august, după prezentarea programului de activitate şi a listei Guvernului.