30 de zile de arest la domiciliu pentru ex-procurorului anticorupție Roman Statnîi, bănuit că împreună cu Morari ar fi fabricat un dosar la comandă
Instanța de judecată a admis parțial demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) și a dispus aplicarea măsurii preventive în forma arestului preventiv, pentru un termen de 30 de zile, în privința fostul procuror anticorupție Roman Statnîi. PCCOCS va decide asupra contestării cu recurs la Curtea de Apel a încheierii instanței după examinarea temeiurilor și motivelor invocate de magistrați.
Ex-procurorul anticorupție Roman Statnîi, fost subaltern al șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut, marți, 26 ianuarie, de procurorii PCCOCS pentru 72 de ore.
Statnîi a fost reținut de procurori, după ce a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit de „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.
Conform PG, potrivit probatoriului, toate aceste acțiuni au fost comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”, cărora, în coparticipare cu șeful său de atunci (actualul șef suspendat al Procuraturii Anticorupție), doi polițiști și alte persoane încă nestabilite, le-ar fi fabricat un dosar la comandă.
Procuratura reiterează că frații Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării „VENTO”, au fost reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.
Roman Statnîi mai figurează într-un dosar în care este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat – acțiuni care ar fi dus la deposedarea unui cetățean al Rusiei de bunuri și bani, în valoare de peste 1,8 milioane de euro.