Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   Victimele violenței în familie, între…

Victimele violenței în familie, între prejudecată și lipsă de protecție

Violența în familie și stereotipurile de gândire care plasează vina pe victimele-femei sunt încă foarte răspândite în Republica Moldova, atât pe malul drept, cât și pe malul stâng al Nistrului. În lipsa unor soluții, multe victime, în mare parte femei și copii, continuă să locuiască sub același acoperiș cu abuzatorii. În aceste condiții, femeile și fetele ar trebui să fie informate că pe ambele maluri ale râului Nistru activează organizații care oferă ajutor victimelor violenței în familie.

Maria (nume schimbat – n.n.), o femeie din stânga Nistrului care a fost supusă violenței în familie, a divorțat de soțul agresiv. Cu toate acestea, după separare, ea nu a putut obține evacuarea fostului soț din propria casă. Deși nu era proprietar, agresorul își avea reședința în casa soției, iar asta i-a permis să rămână cu traiul acolo. Această situație a însemnat o continuare a coșmarului pentru victimă – nemijlocita apropiere de agresor i-a generat o frică permanentă pentru propria securitate și i-a provocat traume psihologice, agravate și de prejudecățile privind rolul femeii în familie și societate.

În stânga Nistrului nu este deocamdată asigurată o protecție suficientă victimelor violenței în familie, deoarece agresorul poate sta în locuința comună chiar și după divorț. Astfel, sunt protejate în mod egal drepturile proprietarului locuinței și pe cele ale foștilor săi membri de familie care locuiesc în acel imobil, chiar dacă sunt agresori.

Ordonanța de protecție, o umbrelă pentru victimă

O altă situație este pe malul drept, unde victima violenței în familie poate solicita emiterea unei ordonanțe de protecție. Aceasta este un document prin care instanța de judecată aplică măsuri de protecție pentru victimă pe o perioadă determinată: obligă agresorul să părăsească locuința comună, chiar dacă el este proprietarul; dispune monitorizarea electronică a acestuia, prin intermediul unei brățări, ca să nu se apropie de victimă; stabilește un program de reabilitare a agresorului pentru a elimina comportamentul violent etc. Ordonanţa de protecţie se emite în 24 de ore de la depunerea cererii, este valabilă pe un termen de până la 3 luni şi poate fi prelungită dacă victima sau copiii săi sunt încă în pericol.

Mituri legate de victimele violenței în familie

De multe ori, inclusiv în cadrul investigării abuzurilor de către instituțiile de drept, victimele violenței în familie sunt privite prin prisma prejudecăților existente în societate. Acestea sunt idei preconcepute, care transmit atitudini sau convingeri față de anumite categorii de persoane, care pot determina apariția unor comportamente discriminatorii sau ostile. Una dintre acestea este că victima a provocat abuzul prin comportamentul sau alegerile sale. Aceasta este o formă de învinuire a victimei, și, de fapt, o dezinformare, care plasează responsabilitatea pentru abuz pe victimă, și nu pe agresor. Nimeni nu merită să fie abuzat, indiferent de circumstanțe.

O altă convingere eronată este că abuzul fizic este singura formă de violență domestică. Mulți oameni asociază violența în familie doar cu abuzul fizic, în timp ce aceasta poate avea diferite forme: abuz emoțional, psihologic, sexual, economic. Ele pot fi la fel de dăunătoare ca violența fizică și pot fi folosite de agresor pentru a exercita putere și control asupra victimei.

Unde găsim sprijin?
Atât pe malul drept al Nistrului, cât și pe malul stâng, sunt Centre de suport pentru victimele violenței în familie. Acestea oferă consiliere și terapie, ajutând victimele să treacă mai ușor peste traumele emoționale. 
În stânga Nistrului, Centrul „Resonance” de la Tiraspol oferă femeilor asistență și consiliere gratuită. Dacă ați devenit victimă a traficului de persoane sau a violenței domestice sau bănuiți că altcineva este o victimă, puteți contacta Centrul „Resonance” la Linia de informare gratuită: 0 800 44 000. Pentru persoanele din afara regiunii: +373 533 44415. 
Pe malul drept al Nistrului, Centrul de Drept al Femeilor le poate veni în ajutor victimelor violenței în familie. Cazul va fi evaluat de un jurist, un psiholog, un asistent social şi fiecare se va implica în funcție de necesitate. Victima va beneficia de servicii de calitate, acordate cu respectarea confidențialității. 

Centrul „Resonance”, Tiraspol
Redacția „Est Curier”, Criuleni