Proteste de Florii
Mii de oameni s-au adunat duminică, 24 aprilie, la un protest împotriva guvernării. Acesta a fost organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr. Deşi Renato Usatîi anunţase că va participa la proteste, în ajun de 24 aprilie a renunţat. Şi Igor Dodon, care anterior se asociase cu protestele DA, a refuzat să participe, argumentând că formaţiunea sa îşi doreşte o altă zi pentru a manifesta.
Vineri, 22 aprilie, Ministerul Afacerilor Interne a organizat o conferinţă de presă privind asigurarea ordinii publice la mitingul ce urma să se desfăşoare duminică. În cadrul acesteia, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că MAI a întreprins mai multe acţiuni pentru a asigura buna desfăşurare a protestului. „Inclusiv măsuri cu caracter preventiv privind depistarea pregătirii unor acţiuni ilegale, violente sau a unor provocări. Pentru noi, prioritar a fost să desfăşurăm măsuri de prevenţie care sunt atât în interesul participanţilor, cât şi în interesul statului, care este obligat să-şi protejeze cetăţenii şi bunurile. Ofiţerii noştri au depistat încercări de a organiza unele momente agresive în timpul manifestărilor, s-a lucrat pentru neutralizarea grupurilor care pregătesc în mod premeditat astfel de acţiuni”, a declarat Jizdan, subliniind că obligaţia de a menţine paşnic protestul îi revine şi organizatorului, nu doar forţelor de ordine.
Media lui Plahotniuc a îndemnat tinerii să sărbătorească, nu să protesteze
La scurt timp după ce s-a anunţat despre protest, liderul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat indignat de faptul că reprezentanţii Platformei DA au decis să-l organizeze în ziua în care creştinii sărbătoresc Floriile. „Au anunţat data de protest masiv fără ca, cel puţin, să întrebe, nu să consulte. Ca să spună nouă: „Băieţi, iacă vrem să facem”. Eu le-am sugerat şi le sugerez încă o dată: Oameni buni, este sărbătoare creştină Floriile”, a menţionat liderul PSRM, Igor Dodon, citat de www.prime.md, un post TV care, alături de Publika TV, face parte din concernul lui Plahotniuc.
Tot www.prime.md a scris că Mitropolia Moldovei îndeamnă tinerii din fiecare parohie să iasă cu crenguţe înverzite de salcie şi să vestească pe la casele credincioşilor apropierea Învierii, iar reprezentanţii mitropoliei speră că în aşa mod tinerii vor reveni la adevăratele valori.
Pe de altă parte, Today.md a scris că „Formaţiunea „Partidul Nostru” nu va participa la protestul din 24 aprilie, organizat de Platforma „DA”, în spatele căruia se află oligarhii daţi în urmărire internaţională Victor şi Viorel Ţopa”. Aceeași sursă a menţionat că, anterior, Usatîi declarase că se va alătura manifestaţiei şi că liderul PN le-a propus organizatorilor protestului să schimbe data desfăşurării acestuia, dar ei nu au acceptat.
Totul merge prost pentru că protestăm de sărbători
Totodată, www.publika.md a scris că protestul din 24 aprilie, organizat de către liderii formaţiunii DA, nu este altceva decât un început de campanie electorală. Astfel, în cadrul emisiunii Fabrika, fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, a opinat că în ţara noastră lucrurile decurg prost, deoarece toate manifestaţiile violente sunt organizate în zilele în care sunt sărbători religioase. „Dacă ne aducem aminte, 7 aprilie e de Buna Vestire, 6 septembrie e, după câte ţin minte, Ziua Crucii, 20 ianuarie – Boboteaza ori Sfântul Ion, şi noi ne asumăm nişte păcate nu numai în faţa creştinilor, dar şi în faţa poporului”, a accentuat Cosovan.
Tot Publika l-a citat pe fostul comisar pentru activitate operativă din Tighina, Victor Alexeev, care a spus că „de data asta chiar e nonsens, pentru ce se vine acum şi cheamă aceşti lideri la protest în plin post, într-o sărbătoare aşa de mare religioasă şi se pregătesc pentru a fi şi violenţe, chiar nu văd sensul”, dar şi pe Alexandru Cauia, care s-a prezentat ca doctor în drept, nu şi ca preşedinte al Organizaţiei de tineret a PDM, funcţie în care a fost ales recent. Acesta din urmă a declarat că „cetăţeanul nostru, după mine, este suficient de matur ca să înţeleagă că toate acele revendicări nu erau altceva decât un paravan pentru a veni în faţă, a-l utiliza ca şi instrument pe cetăţeanul care este, de fapt, dezamăgit. Nu poţi să îndobitoceşti masele până la atât, mai devreme sau mai târziu îşi dau bine seama că i-ai utilizat ca şi instrument pentru obţinerea puterii”.
Protestele continuă
Publika a calificat, prin intermediul unor analişti, protestul ca un eşec, pentru că numărul participanţilor a fost mic, iar manifestaţia a început cu mare întârziere. Pe de altă parte, analistul Igor Boţan a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că „protestul a fost un succes, el a demonstrat că valul protestatar, mişcarea protestatară este vie şi este vibrantă”.
„Ştim că protestatarii nu au niciun motiv să desfăşoare proteste violente, pentru că imediat vor fi cei care vor fi supuşi represiunilor. Iar modul în care se comportă autorităţile, da, este unul de defăimare a acestei mişcări protestatare şi toată lumea înţelege acest lucru. Curentul pe care îl reprezintă Platforma DA are ca scop să substituie actuala guvernare coruptă pe segmentul pro-european. Acest lucru poate fi făcut prin alegeri anticipate şi prin alegerea şefului statului direct de către cetăţeni”, a mai spus Boţan.
Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, şi colegii săi au intrat într-un schimb acid de replici cu jurnalişti de la Publika şi Today.md, refuzând în final să răspundă la întrebările acestora.
În timpul protestelor, s-au produs ciocniri în urma cărora au avut de suferit 17 poliţişti. Mulţimea s-a îndreptat spre Global Business Center, aflată în proprietatea lui Vlad Plahotniuc, şi a scandat „Plahotniuc, nu uita, puşcăria-i casa ta”. La proteste a fost surprinsă şi lidera PAS, Maia Sandu, care a declarat pentru www.protv.md că mai mulţi reprezentanţi PAS din teritoriu au spus că nu au avut acces la transport public pentru a veni la protest. În aceeaşi situaţie, potrivit participanţilor la acţiune, s-au aflat mai mulţi cetăţeni. Platforma DA a anunţat că va relua protestele după sărbătorile pascale.
Presa luptă cu altă presă
Comportamentul mass-media în timpul protestelor de duminica trecută, de fapt, nu a fost diferit de cel din timpul protestelor din iarnă și de la sfârșitul anului 2015, crede experta media, Nadin Gogu. „Am văzut aceleași tendințe: unele media s-au situat deschis de partea protestatarilor și au difuzat foarte multă informație prin care au relatat cu lux de amănunte ce se va întâmpla, unde se va întâmpla, deci au făcut diferite anunțuri, au publicat diferite informații despre proteste, după care au avut multe materiale; altele, din contra, au venit cu relatările lor și au încercat să compromită mesajul care s-a transmis în cazul acestor proteste. De fapt, ceea ce am văzut e că presa s-a developat până la urmă, iar prin felul cum au reflectat, a devenit și mai clar care și ce politică promovează. Da, noi știm că unele media sunt deținute de proprietari politici, dar chiar și așa ar trebui să fie reflectate aceste evenimente echidistant, obiectiv, ca oamenii să aibă acces la informație corectă”, spune Gogu.
„Pe o sursă am văzut doar jumătate de informație, deci ce se vorbea la proteste și nimic despre altercațiile care au urmat ulterior, în alte surse am văzut foarte multă informație cu accent, adică informații care puteau să provoace panică pentru că, pe alocuri, erau anumite exagerări. Se vede că presa e antrenată într-un soi de luptă politică, din câte am văzut eu ca simplu cititior. Presa luptă cu altă presă și fiecare încearcă să selecteze din tot amalgmaul de informație doar ceea ce convine patronilor”, conchide experta.