Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   Informarea din surse sigure, tratament…

Informarea din surse sigure, tratament împotriva dezinformării. Mituri despre Coronavirus

Infografic: StopFals.md

Odată cu venirea perioadei reci a anului și cu creșterea numărului de persoane infectate cu COVID-19, în mediul online revin dezinformările despre această boală. Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului sunt sfătuiți să se informeze din surse oficiale sigure, dar și din resurse media de încredere.

Site-ul cu profil religios Aparatorul.md, anterior blocat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, dar în continuare accesibil, nu se oprește să publice dezinformări despre Coronavirus. Într-un un articol publicat pe acest site, se dau recomandări de remedii pentru tratamentul noului Coronavirus, și anume: „Simțim nas înfundat, clătim nasul (această procedură e bună și pentru a nu răspândi infecția în jur). Avem dureri în piept, facem băi cu sare, înfășurări fierbinți (aceasta ne ajută să distrugem fibroza din plămâni pe care virusul o formează)”.

Argumentele publicate de Apărătorul.md cu trimitere la „medici ortodocși” anonimi nu au la bază nicio probă științifică, iar unele din aceste sfaturi pot pune în pericol viața și sănătatea oamenilor. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, băile fierbinți nu previn infectarea cu virusul COVID-19. Temperatura normală a corpului va rămâne în jur de 36,5° C până la 37° C, indiferent de temperatura băii sau a dușului. De fapt, a face o baie fierbinte cu apă extrem de fierbinte poate fi dăunătoare, deoarece poate provoca arsuri. Cea mai bună metodă de a vă proteja împotriva COVID-19 este spălarea frecventă a mâinilor.

La fel cum se întâmplă pe malul drept al Nistrului, și în partea stângă sunt răspândite mituri despre COVID-19, inclusiv referitoare la tratamente miraculoase pentru această boală. De exemplu, unul dintre cele mai frecvente falsuri, care generează panică, este că virusul ar fi răspândit deliberat și că vaccinarea ar presupune distrugerea totală a oamenilor. Un alt fals, adus până la absurditate, este că lămâia ar fi un produs alcalin: „Tot ce trebuie să facem pentru a învinge virusul corona este să luăm mai multe alimente alcaline, care au un nivel de pH peste cel al virusului. Unele dintre acestea sunt: ​​lămâie – 9,9 pH, lime – 8,2 pH”.

Surse credibile de informare

Oamenii sunt îndemnați să se informeze din surse sigure despre pericolul bolii și măsurile de prevenire. Pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății, Who.int, sunt informații oficiale despre acest virus, prezentate în timp real. Informații utile pot fi găsite și pe site-ul Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. În stânga Nistrului, pentru a informa oamenii, mai mulți jurnaliști și activiști civici au creat grupul „Ajutor Coronavirus”. Din el fac parte persoane din diferite orașe ale regiunii, reuniți din inițiativa voluntarilor din Grigoriopol, Tighina, Tiraspol, Dubăsari, Râbnița, Camenca și Slobozia. 


Infografic StopFals.md

Așadar, informația provenită din surse sigure, cum ar fi instituțiile de sănătate publică sau de cercetare medicală, este bazată pe dovezi științifice riguroase. Acest lucru ne ajută, pe noi cetățenii, să evităm răspândirea de informații eronate sau teorii ale conspirației care ne pot afecta sănătatea, atât pe a noastră, cât și pe a celor apropiați.

Elena Stepanova, Dr-ecology.blogspot.com, Dubăsari
Alexandru Topolenco, asistent universitar, Ștefan Vodă