FALS Germania va reloca migranții în Moldova
Maia Sandu și Olaf Scholz pregătesc un acord prin care migranții din Germania ar fi relocați în Moldova în vederea deportării, potrivit unei narațiuni false apărute în contextul vizitei lui Scholz la Chișinău, remarcă Veridica, care demontează o știre falsă publicată pe un canal de Telegram.
Știrea demontată de Veridica:
Vizita expresă a lui Scholz în Moldova a arătat ca una din obligație și nu a adus nimic. Agenda principală, așa cum era de așteptat, a fost problema migrației în diferite interpretări.
(…) La briefing, Scholz a vorbit despre pregătirea unui tratat de migrație care ar permite deportarea moldovenilor, în timp ce Sandu a vorbit despre un tratat de recrutare a moldovenilor pentru a lucra în Germania. Ambele sunt probleme legate de migrație, doar că prezentate din unghiuri diferite. Dar este mai probabil că se are în vedere transferul migranților din Germania în Moldova pentru deportare ulterioară.
În general, Maia Sandu, care a pierdut încrederea populației, poate să se laude că a deschis țara pentru migranții deportați din Germania și a fost de acord cu deportarea moldovenilor.
Narațiune
Berlinul și Chișinăul pregătesc un acord care va permite relocarea migranților în Moldova înainte de deportare.
Obiectiv
Prin această narațiune se încearcă să inducă frica în societate că Republica Moldova ar putea fi invadată de migranți, un fals similar cu unul propagat, și care, de asemenea, o viza pe Maia Sandu, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016.
De ce această narațiune este falsă?
Principalele mesaje pe care le-a transmis Olaf Scholz în timpul vizitei la Chișinău au ținut de sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și în contextul războiului din Ucraina. În timpul conferinței comune de presă, un jurnalist a întrebat despre semnarea unui acord în domeniul migrației și posibilitățile de recrutare a forței de muncă din Republica Moldova. Ambii oficiali au declarat că se lucrează la un asemenea document.
„Este în curs de pregătire. Noi avem deja o diasporă importantă în Germania. Ne-am dori să revină acasă, dar ne bucurăm că oamenii noștri au găsit o casă bună acolo și contribuie la dezvoltarea economiei Germaniei, dar și a Republicii Moldova”, a declarat maia Sandu.
„Discuțiile sunt pe un făgaș bună. Nu există chestiuni strategice de nerezolvat, dar lucrurile trebuie să fie implementate și cred că acest acord va aduce îmbunătățiri pentru cetățenii ambelor țări”, potrivit lui Olaf Scholz.
Nici Olaf Scholz, nici Maia Sandu nu au spus ceva despre relocarea mirgranților în vederea deportării, așa cum în mod fals afirmă autorul relatării de pe Telegram.
Acordurile pentru migrație reprezintă o practică obișnuită la nivelul Uniunii Europene în relație cu țări terțe de aproape două decenii. În ceea ce privește Germania, guvernarea lui Olaf Scholz își propune ca, prin astfel de acorduri pentru migrație, denumite parteneriate, să gestioneze mai eficient migrația și să reducă, sau chiar să elimine migrația ilegală. Astfel de parteneriate pe migrație sunt acorduri bilaterale, care gestionează migrația dinspre statele respective, deci cetățenii acestora, în niciun caz cetățenii unor state terțe. Relocarea migranților – și, mai exact, a refugiaților – este o problemă internă a Uniunii Europene și a generate discuții între statele membre în contextul crizei refugiaților, când unele țări au fost expuse unui număr foarte mare de sosiri și au solicitat ca povara susținerii acestor refugiați să fie împărtășită și de alte state membre, care să preia un procent din aceștia (celebrele cote).
Un acord/ parteneriat pentru migrație cu Chișinăul i-ar permite Germaniei să repatrieze mai ușor migranții-problemă din Republica Moldova însă, pe de altă parte, prezintă și o serie de avantaje semnificative pentru moldovenii care migrează înspre Germania sau se află deja acolo: oportunități de a găsi locuri de muncă pentru care sunt calificați, dat fiind că este încurajată migrația spre acele domenii în care există un deficit de locuri de muncă, o ușurare a birocrației cu care se confruntă în Germania, mai multe drepturi etc.
Subiectul legat de migranți străini a devenit unul emblematic, după campania de fake-news din timpul alegerilor prezidențiale din 2016, în care s-a afirmat că Maia Sandu, candidată în turul doi la prezidențiale, i-ar fi promis cancelarului german de atunci, Angela Merkel, că Moldova va găzdui 30000 de sirieni dacă va ajunge ea președinte.
Republica Moldova nu este o destinație atractivă pentru migranți din cauza situației sale economice nu este deloc atractivă, potrivit Veridica. Cu toate acestea, poate ca urmare a poveștii cu cei 30 000 de sirieni, periodic, în special în campaniile electorale, apar fakeuri cu sperietori legate de „invadarea” Moldovei cu migranți. Spre exemplu, în campania pentru alegerile parlamentare din 2019, un portal pro-rus (blocat între timp de SIS pentru promovarea falsurilor) a scris că Moldova a acceptat primii refugiați din Bangladesh pe care i-a respins Italia. Știrea a fost preluată rapid de cel puțin alte cinci surse media.