Principală  —  Ediţia PRINT  —  Stop Fals!   —   Educație pentru media în comunitatea…

Educație pentru media în comunitatea romă: „Am învățat că dezinformarea este sinonimă cu minciuna”

Galina Putinica la o instruire despre dezinformare. Sursa: ANMC

Două mediatoare comunitare, una din orașul Orhei și alta din orașul Tighina, din stânga Nistrului, au decis să combată prejudecățile în bază de gen și dezinformarea despre comunitatea romă prin sesiuni de informare, la care abordează și explică subiecte precum drepturile omului, educația financiară și sănătatea. Ambele sunt convinse că femeile rome pot contribui la construirea unei comunități puternice și au un rol important în schimbarea percepțiilor și combaterea prejudecăților. 

Educație media în rândul romilor

Galina Putinica activează în calitate de mediatoare comunitară în orașul Orhei de aproape un an. În fiecare zi, în oficiul său din sediul Primăriei, primește oamenii din localitate, le ascultă problemele și încearcă să îi ajute. Ea spune că vede deja schimbări și că romii au devenit mai activi și mai implicați în procesele decizionale. „Provocări există, ca în orice localitate, dar prin perseverență și dorința de a schimba lucrurile, comunitatea romă din Orhei este mai vizibilă”, spune Galina.

Și-a propus să înceapă schimbarea cu ea însăși. A participat la diverse ateliere de educație media și de prevenire a dezinformării ca, la rândul său, să poată transmite informația beneficiarilor săi. „Știți, acum toți au telefoane cu acces la internet, dar puțini știu cum să selecteze informația. Este greu, deoarece unii dintre beneficiari nu prea înțeleg pericolul dezinformării și pot răspândi informații false, găsite pe internet și neverificate”, spune mediatoarea comunitară.

Pentru a-i învăța pe colegii din comunitate cum să filtreze informațiile din media și din spațiul online, Galina Putinica a facilitat organizarea unor activități de educație media în incinta bibliotecii din Orhei. Acolo, aproximativ 20 de participanți au învățat că dezinformarea este sinonimă cu minciuna și că informațiile false pot face rău comunității.

Romii din stânga Nistrului au înțeles rolul unui mediator comunitar

Sofia Răducanu este coordonatoarea comunității rome din orașul Tighina. Deja de trei ani, ea își dedică timpul comunității sale. „Inițial, am vrut să fiu doar mediatoare comunitară, dar colegii m-au susținut și au argumentat că pot face mai mult – să coordonez activitatea mediatorilor comunitari. Romii au înțeles rolul unui mediator comunitar, mai ales atunci când acesta este o femeie. Deocamdată, este mai greu ca unele instituții publice din stânga Nistrului să recunoască rolul mediatorului. Din păcate, încă ne confruntăm destul de des cu stereotipuri”, spune Sofia Răducanu. 

Directorul executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari (ANMC), Valeriu Căldăraru, afirmă că romii și comunitățile lor au nevoie de educație media și educație digitală, pentru a ști ce informații să consume și să răspândească. „Deja de un an desfășurăm activități de educație media și educație digitală pentru comunitatea romă. Îi ajutăm pe romi să identifice surse credibile și să recunoască dezinformarea și știrile false. Acest lucru este esențial, deoarece grupurile vulnerabile sunt expuse dezinformărilor, mai ales în perioadele electorale”, afirmă directorul ANMC. 

Potrivit raportului „Analiza impactului dezinformării asupra comunităților minoritare din Republica Moldova”, realizat de Freedom House, „comunitatea romă este deosebit de vulnerabilă la dezinformare din cauza accesului limitat la informații, a nivelului scăzut de educație și alfabetizare media, precum și a lipsei de conținut informațional în limba maternă. Aproximativ 30% din populația romă nu poate găsi informații în limba maternă, iar 39% are dificultăți în acest sens, ceea ce afectează capacitatea de a accesa mass-media și de a identifica știrile false”.

Aceste statistici ne confirmă faptul că educația media îi ajută pe membrii comunității rome să recunoască și să evite dezinformarea și știrile false. Prin exerciții și studii de caz, le sunt dezvoltate abilitățile de gândire critică, astfel ei pot învăța să evalueze sursele de informare, să verifice faptele și să nu cadă pradă manipulărilor. 

Sergiu Bugai 
TI-Moldova