ZdG, în 2005, despre schemele lui POROȘENKO în R. Moldova: Privatizarea «Bucuriei» si «Gemenii» coruptiei
Destituirea sefului Securitatii din Ucraina, Piotr Porosenko, a scos inca o data la iveala marea minciuna a privatizarii postsovietice in Moldova. Prin intermediul unor fonduri legate de fabrica „Bucuria”, la inceputul anilor ’90 el a devenit stapan la Chisinau a mai multe intreprinderi. In timp ce Procuratura Generala de la Kiev a intentat cateva dosare impotriva lui, la Chisinau se „reprivatizeaza” totul in tacere.
Presa ucraineana a scris in ultimele saptamani ca Procuratura Generala a Ucrainei s–a adresat cu o cerere speciala Procuraturii de la Chisinau prin care solicita informatii referitoare la afacerile fostului secretar al Securitatii ucrainene, Piotr Porosenko, pe teritoriul R. Moldova.
Procurorul General al Ucrainei, Sveatoslav Piskun, a declarat chiar intr–o conferinta de presa la Kiev, ca printre actele care demonstreaza coruperea lui Porosenko, este si o declaratie a asociatiei „Pro–Europa”, facuta publica la Kiev pe data 26 august. Dar ancheta declansata la Kiev nu poate fi finalizata fara datele primite de la omologii din Chisinau.
„Toata presa de la Chisinau scrie despre asta, dar repet, pe cale oficiala Procuratura Generala nu a primit nici o cerere din partea Procuraturii Generale a Ucrainei”, ne–a declarat Victoria Zumbreanu, sefa biroului de presa a procuraturii moldovenesti.
Relatiile lui Porosenko cu R. Moldova din anul curent au tinut de cel mai inalt nivel: intalniri cu presedintele Voronin, cu Igor Smirnov, cu reprezentantul oficial al UE in Moldova, Adrian Iakobovit de Seged, cu raportorii APCE pentru Moldova si alte intruniri, care erau dedicate oficial problemei transnistrene. Dar, de facto, interesul lui Porosenko fata de Moldova este mai vechi. Or, in ultimele saptamani presa ucraineana a scos la iveala un alt portret al stralucitului politician Piotr Porosenko — cel cladit pe postamentul sau economic. Acest postament se pare ca se sprijina greu pe amagitii marii privatizari moldovenesti.
Un magnat de ciocolata, in deplasare la «Bucuria»
Piotr Porosenko s–a nascut in Ucraina Uniunii Sovietice, in familia unui lider al partidului comunist. Presa de la Kiev spune ca anume gratie familiei a ajuns, dupa absolvirea scolii, student la Facultatea de Relatii Economice Internationale a Universitatii de la Kiev. Mai departe, lucrurile au fost simple, caci a absolvit facultatea in 1989, iar peste cativa ani fantoma privatizarii a bantuit spatiul ex–sovietic, si averea sovietica s–a redistribuit in special in jurul unor fosti lideri de partid, cum era tatal lui, seful unei fabrici de dulciuri din Vinita.
Potrivit presei, la 25 de ani Piotr Porosenko era deja director general al companiei „Birjevoi Dom Ucraina”, iar la 28 — director al concernului „Ucrprominvest”, care prin turatiile privatizarii si redistribuirii de capital a ajuns sa aiba in subordine:
„Ucrprominvest–conditer” cu fabrica de dulciuri „K. Marks” din Kiev, fabrica de dulciuri din Vinita, fabrica de dulciuri din Kremenciug, fabrica de dulciuri din Mariupol. O alta asociatie „Ucrprominvest–auto” a devenit agent oficial al „Avto–Vaz”, distribuitor al „UAZ”, dealer al „GAZ”, importator al automobilelor „KIA” si „Hyundai” din Coreea, „Isuzu” si „Subaru” din Japonia, „Saab” din Suedia, precum si intreprinderi de reparatie si producere a pieselor de schimb pentru vehicole, uzine mecanice din Cerkask si Lutk etc. Intre timp, pe lista intreprinderilor „controlate” de Porosenko s–au adaugat niste banci, un canal TV, un post de radio si un ziar national.
Dar astea sunt referinte doar la spatiul geografic ucrainean. Or, varianta ucraineana a privatizarii s–a extins pana la Chisinau. Potrivit editiei de Kiev a ziarului „Komsomolskaia Pravda”, in care a fost publicata biografia tatalui lui Piotr Porosenko, Alexei, acesta „din 1976, la recomandarea partidului, a lucrat la Bender conducator al unei uzine experimentale”, timp de mai multi ani, cunoscand bine specificul zonei.
Recent, actionarii centrului comercial „Gemenii” au facut publice date cu privire la participarea lui Piotr Porosenko si a fratelui lui Nicolai, la privatizarea din Moldova. Potrivit lor, dar si presei din Moldova, Ucraina si Rusia, familia Porosenko a aparut la Chisinau la inceputul anilor ’90, infiltrand persoane interesate in cateva fonduri de privatizare: „Bucuria Invest”, „Bucuria — Privatinvest” si „Cofetar –Invest”, institutii cu care coopera atunci si Vasile Tarlev, premierul moldovean, care era in acea perioada conducator al fabricii „Bucuria”. Astfel Piotr Porosenko, impreuna cu fratele lui, au participat la marea privatizare moldoveneasca, declansata la inceputul anilor ’90, dar faptele au iesit la iveala abia acum, cand se pare ca in Moldova are loc un gen de „reprivatizare”.
La 16 august 2005 niste actionari ai centrului comercial „Gemenii” au organizat o conferinta de presa la Chisinau, prin care au defaimat actiunile lui Piotr Porosenko.
Ei au declarat ca puterea de la Kiev, prin acest politician–businessman, controleaza circa 40 la suta din pachetul de actiuni ai complexului comercial din centrul capitalei, si vrea prin intermediul puterii de la Chisinau sa preia intregul pachet. Iacob Rotaru, avocatul unei parti dintre actionari, autorul unei scrisori deschise, impreuna cu Iurii Vakre au facut mai multe dezvaluiri, spunand in special ca aceste fonduri au adunat bonuri de la 90 mii de oameni, prin care s–au privatizat fabrica „Bucuria”, Fabrica de sticla, centrul comercial „Gemenii”. Iacob Rotaru a declarat presei ca astfel familia lui Porosenko a dobandit 38 la suta din actiunile complexului „Gemenii”, 40 la suta din actiunile Fabricii de sticla, 33 la suta din cele ale fabricii „Bucuria”. Tot Rotaru a declarat ca partenerul moldovean si prietenul lui Porosenko, Petru Madan, detinea cam acelasi numar de actiuni. Initial, de business se ocupa nemijlocit fratele lui Piotr, Nicolai, care cica a si locuit la Chisinau, pana a se intampla cu el o tragedie. In 1997, in timp ce se odihnea in Cipru, a decedat, existand versiunea unui accident rutier sau a unui acvatic. Din acel moment, se presupune ca activitatile comerciale la Chisinau au fost preluate de magnatul Piotr Porosenko.
Calendarul inaltarii si caderii
Dupa ce s–a lansat fulger in business, la doar 32 de ani Piotr Porosenko, a devenit parlamentar in Rada Ucrainei. Cariera de politician a fost tot atat de fulminanta, ajungand de la Comisia Buget a Radei la functia de sef al Securitatii din Ucraina, trecand prin revolutia oranj si in calitate de cumatru al lui Viktor Iuscenko. Pe aceasta cale, drumurile sale la Chisinau au devenit „vizite oficiale”, fiind intampinat in capitala noastra cu bratele deschise in cele mai importante anticamere. Iata doar cateva repere care denota inaltimea de la care avea sa cada oficialul ucrainean.
La 19 martie s–a intalnit cu Vladimir Putin la Kiev, la 16 aprilie 2005 s–a intalnit cu Ion Morei, la Kiev, la 18 aprilie a venit la Chisinau, unde a fost primit de Vladimir Voronin, la 21 martie a mers la Moscova, unde s–a intalnit iar cu Vladimir Putin, la 10 mai s–a intalnit cu reprezentantul UE in Moldova Adrian Iakobovit, la 4 iunie s–a intalnit cu presedintele autoproclamat Igor Smirnov, la 16 iunie el l–a primit pe Voronin la Kiev, la 23 iunie a avut o conversatie telefonica cu Vladimir Voronin.
Toate aceste intalniri la nivel inalt aveau titlul „rezolvarea de urgenta a crizei transnistrene”, dar in culoarele politice Piotr Porosenko se zice ca rezolva si problemele propriului business. Jocul dublu se pare ca i–a jucat festa, caci in aceasta vara, dupa ce ajunsese sa detina functii, relatii si secrete de stat deosebit de mari, o forta invizibila, dar foarte distructiva, a facut praf din cariera politica a acestui oficial ucrainean.
Caderea a fost brusca. La 15 iunie Rada Suprema a adresat o cerere de a verifica activitatea comerciala a Secretarului pentru Securitate Nationala, Piotr Porosenko.
La 5 iulie deputatul Nicolai Melnik l–a acuzat public de spalare de bani, numindu–l bandit. La 6 iulie un fost membru al Pazei presedintelui Ucrainei, maiorul Melnicenko, a publicat o declaratie in care spune ca „Porosenko il impinge pe Iuscenko in bratele banditilor”, facand publica si o pelicula care demonstra relatiile lui mai vechi cu Leonid Kucima. La 8 august deputatul Nestor Sufrici a declarat ca Porosenko detine functia sa ilegal, deoarece inca nu a depus mandatul de deputat. La 9 august deputatul Igor Plohoi a declarat ca actiunile lui Porosenko pun in pericol economia si suveranitatea Ucrainei.
Moldova — un tunel pentru Porosenko
Si la 12 august, Asociatia transnistreana condusa de Boris Asarov, a facut o declaratie extinsa cu privire la interesele lui Porosenko in Moldova si Transnistria, acuzandu–l de colaborare cu Smirnov si Antiufeev, secundati din Chisinau de seful Consiliului de securitate nationala, Ion Morei.
La 16 august, actionarii companiei moldovenesti „Gemenii” l–au acuzat de presiuni si actiuni ilegale in Moldova. Cativa reprezentanti ai actionarilor au declarat ca o parte din ilegalitatile comise de Porosenko la privatizarea in Moldova au fost anulate, Fabrica de sticla fiind returnata statului.
Este destul de complicata situatia la fabrica „Bucuria”. Ziarul „Moldovaschie Vedomosti” a scris anterior ca atunci cand Porosenko a decis sa isi vanda partea sa din actiuni care ajungeau la 64 la suta, in 2000, o parte dintre acestea au fost procurate de catre o firma din Emiratele Arabe Unite, iar o alta parte — de catre vestita firma „Feodosia” pentru care insusi premierul a dispus un imprumut bancar de la „Moldinconbank”, aducand fabrica intr–o situatie financiara proasta.
Cat priveste actiunile complexului comercial „Gemenii”, aici Porosenko a facut tranzactii mai fericite, vanzand actiunile unor firme of–shore din Cipru. Intre timp, actionarii de la „Gemenii” au pornit mai multe procese judiciare, din care nu pot iesi clarificati, si cu atat mai mult, improprietariti. Iar la Chisinau, vine tot mai des un coleg de partid de–al lui Piotr Porosenko, pe nume Vladimir Fialkovski, care a declarat presei ca vine aici ca membru al grupului parlamentar „Ucraina–Moldova”.
Colac peste pupaza, si pe comunistii ucraineni ii ingrijoreaza situatia de la „Gemenii” de pe str. Stefan cel Mare din Chisinau, iata de ce la 22 august 2005 reprezentantii comunistilor de la Kiev i–au scris direct lui Viktor Iuscenko, precum si Procuraturii Generale din Ucraina, cerand sa intenteze dosare penale lui Porosenko pentru activitatile sale dubioase din Moldova, care au nenorocit cetatenii simpli.
Expertii din presa ucraineana, dar si din intreaga zona geopolitica, vad in dezvaluirile ONG–ului transnistrean, dar si a comunistilor ucraineni, un interes al conducerii de la Chisinau de a taia sforile intinse pana aici de magnatul ucrainean Piotr Porosenko, numai ca opiniile presei se impart in doua: vrea oare Chisinaul sa aduca mai multa ordine in haosul privatizarii de candva, sau vrea sa finalizeze o procedura de redistribuire a zonelor de influenta economica inceputa recent.
„Este tot atat de firesc cum vine businessul din Rusia in Ucraina, sa mearga businessmenii ucraineni intr–o tara cu economie mai slaba”, spun comentatorii presei ucrainene. Alte ziare, insa, aduc in atentia opiniei publice o legendara sau o reala rafuiala. Cica pe atunci, pe cand Alexei Porosenko, tatal magnatului de azi, lucra la Bender, a avut niste conflicte cu prim–secretarul Comitetului Orasenesc Bender de atunci, Vladimir Voronin.
Intre timp, Piotr Porosenko a fost destituit din functie. Pe site–ul sau electronic personal www.poroshenko.org stirile au incremenit cu data de 8 septembrie, ziua demisiei. Procuratura de la Kiev sustine ca a intentat cel putin 5 dosare penale care il vizeaza pe Porosenko, dar nu poate finaliza cazurile pana nu primeste rezultatele de la Chisinau. La Chisinau, nimic oficial, desi prin culoare se aude ca va fi eliminat cu forta din businessul moldovenesc.