ZdG a distrus speranţele câtorva guvernări – funcţionari, parlamentari, procurori şi judecători corupţi, la o viaţă liniştită
Lilia Carasciuc, director executiv, Transparency Internațional – Moldova :
Istoricul jurnalismului de investigaţie din R. Moldova se împarte în două perioade – până şi după lansarea ZdG. Până la apariţia acestui ziar, jurnalismul de investigaţie a existat, indiscutabil, dar este dificil să ne amintim cum a fost acesta. TI-Moldova a încercat în repetate rânduri să îl susţină, delegând jurnaliştii la instruiri peste hotare, elaborând un ghid de jurnalism de investigaţie, mai târziu – publicând un manual de jurnalism de investigaţie, desfăşurând instruiri la universităţi şi încurajând tratarea etică, obiectivă, echidistantă şi argumentată a subiectului prin concursuri anuale ale jurnaliştilor de investigaţie. Dar ceea ce a făcut echipa ZdG este că l-a pus „pe bază industriala”, distrugând speranţele câtorva guvernări – funcţionari, parlamentari, procurori şi judecători corupţi, la o viaţă liniştită.
Echipa ZdG a ales drept simbol al publicației un watch dog – câine de gardă. De atunci, jurnaliștii ZdG nu au mai lăsat din mână condeiul, punând pe gânduri sute de colaboratori ai Procuraturii, CNA, CNI şi ai poliției. Câte articole de investigaţie a publicat ZdG pe paginile sale? Oare au trecut doar 10 ani? Câte fotografii cu averi luxoase ale unor persoane de stat care nu par să aibă o explicaţie logică au publicat? Poate este cazul să facă şi o expoziţie? Câte dosare împotriva persoanelor corupte au fost pornite în baza materialelor ZdG? Câte mulţumiri de la organele de drept au primit?
Să faci jurnalism de investigație, rămânând echidistant în condițiile luptelor politice şi a eventualelor scurgeri de informaţii compromiţătoare; să faci jurnalism de investigaţie diminuând toleranţa faţă de flagelul corupţiei; să faci jurnalism de investigaţie, lăsând publicul pe muchia dintre speranţă şi cinism, şi totuşi, de partea speranţei; să faci jurnalism investigativ pentru ca să ne întrebăm unde se termină corupţia lor şi se începe indiferenţa noastră; să faci jurnalism investigativ ca să ne întrebăm dacă suntem o societate cu valori, şi dorim, cu adevărat, un viitor prosper copiilor noştri; să faci jurnalism investigativ pentru ca fiece număr al acestui ziar să fie aşteptat cu nerăbdare, nu este simplu, dar cei de la ZdG au reuşit.
Stimaţi colegi de la ZdG, cele mai sincere felicitări.