Vindecare prin Unire. Proteste la Ambasada Rusiei
Sute de oameni s-au adunat să protesteze în faţa Ambasadei Rusiei din Chişinău pentru a comemora ziua de 28 iunie-ocupaţia Basarabiei de către URSS. Protestanţii s-au împărţit în două tabere, pentru unii 28 iunie reprezintă o zi tragică, pentru alţii este o sărbătoare de eliberare de România.
De ziua ocupaţiei sovietice, manifestanţii scandau „ Trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Româneasccă.Unire” , „ Limba română,unica stăpână” , „Afară, afară armata rusă din ţară” , „ Basarabia- pământ românesc” , „Rusia,nu uita,Basarabia nu-i a ta” .
„Ţara noastră e România, aceasta a fost demonstrată nu numai o dată în istorie.Ozi grea în care am fost despărţiţi de cei apropiaţi” , a declarat Nina Dimov, locuitoare a oraşului Chişinău.
„E o zi neagră, Basarabia a fost ruptă dfe la mama patrie.Este o ruşine a nemului nostru că-i răbdăm pe ruşi de atîţi ani. Să plece la ei acasă” , susţine Dumitru Popa, fost deţinut politic.
Manifestanţii, în frunte cu mişcarea „ Acţiunea 2012” s-au îndreptat spre monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, unde cu toţi au îngenuncheat şi au ţinut un moment de reculegere, după care a urmat un discurs de comemorare.
„Poporul Român a fost supus unui genocid continuu, care este prezent si pînă astăzi. Pînă acum ne aflăm sub ocupaţie, de aceea e nevoie de poziţia nosastră verticală naţională, de a pleda pentru ideea unităţii naţionale, pentru a fi liberi „ , a declarat Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL.
Potrivit scriitorului Nicolae Dabija „ Toate relele noastre vin de la anul 1812, deportările, genocidul masacrul, iar anul 1940 vine ca o consecinţă a acelei date triste” .
O asemenea manifestare a avut loc şi la Bucureşti.
Pe 28 iunie, trupele sovietice au ocupat Basarabia și Bucovina de Nord, teritorii pe care România s-a văzut obligată să le cedeze ca urmare a unui ultimatum.