Românii, mai interesaţi de afaceri în R. Moldova după căderea comunismului
Schimbarea de regim de la Chişinău a dezgheţat dorinţa companiilor din Uniunea Europeană, dar mai ales din România, de a face afaceri în Moldova. Acest lucru a fost remarcat atât de reprezentanţii Ministerului Economiei de peste Prut, cât şi de cei de la Camera de Comerţ Eurasia, care intermediază relaţiile comerciale dintre România şi statele din CSI, anunţă EVZ.ro
„Economicul e dictat de politic. Românii sunt tentaţi să-şi extindă afacerile în Est. Noi le recomandăm să facă joint-venture (societăţi mixte – n.r.)”, ne-au declarat reprezentanţii Camerei de Comerţ Eurasia. Potrivit acestora, există oportunităţi de business în domeniul francizelor, dar şi în producţia şi comercializarea de alimente eco.
Cei de la MIEPO pun creşterea interesului străinilor şi pe seama promovării produselor moldoveneşti la târguri şi expoziţii. Deocamdată însă, în majoritatea cazurilor există doar intenţiile care se vor materializa, cel mai probabil, după trecerea crizei. Pe de altă parte, „condiţiile de criză dau posibilitatea oamenilor de afaceri să investească la preţuri mici”, punctează Andrei Trifăuţan.
AVANTAJE PENTRU INVESTITORI
10 motive care atrag firmele peste Prut
-
- înlocuirea regimului politic comunist cu unul democratic
- aceeaşi limbă vorbită
- o mentalitate similară
- profitul reinvestit nu se taxează
- forţă de muncă ieftină
- potenţial în multe domenii
- facilităţi în comerţul cu UE
- acord de comerţ liber în CSI
- Republica Moldova este membră CEFTA (Acordul Central European al Comerţului Liber)
- facilităţile fiscale din cele şase zone economice libere
Sursa: Evz.ro