Putin, serios sau ironic?
După ce Rusia a impus embargo la vinurile moldovenești, apoi la fructele și legumele importante din R. Moldova, lovind dur în sectorul agroalimentar autohton, președintele rus Vladimir Putin declară cât se poate de liniștit că Federația Rusă nu este împotriva aderării R. Moldova la UE.
„Federația Rusă nu a fost niciodată împotrivă ca R. Moldova să se apropie de Uniunea Europeană. Chiar Federația Rusă vrea să fie cât mai aproape de UE, doar în cazul unor condiții normale”, a declarat Putin în cadrul sumit-ului de la Minsk.
Acesta a remarcat că problemele apar nu din cauza măsurilor de răspuns din partea Federaţiei Ruse. „Dar din cauză că partenerii noştri nu consideră oportun, deschis, la subiect şi profesionist să discute riscurile care apar pentru economia rusă şi pentru alte ţări legate de crearea zonei de comerţ liber”, a menționat Putin, comentând afirmaţiile preşedintelui Moldovei despre acţiunile Rusiei în legătură cu semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE.
„Rusia a purtat tratative cu UE şi Ucraina, graţie cărora s-a reuşit amânarea părţii economice a Acordului până în 2016. Unde a fost Moldova atunci? De ce nu am putut realiza astfel de relaţii cu Moldova? Noi am dorit, ne-am adresat de nenumărate ori, dar, din păcate, nu am primit un răspuns concret de la prietenii noştri moldoveni”, a replicat Putin şi a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă din partea Moldovei o amânare similară cu cea a Ucrainei.
Amintim că, după ce Georgia, Ucraina şi Moldova au semnat Acordul de Asociere la UE, la 27 iunie curent, Rusia a impus embargo pe majoritatea produselor alimentare exportate din aceste țări.
Menționăm că, pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, Bruxellesul a acceptat la 12 septembrie să amâne pâna la 1 ianuarie 2016 aplicarea prevederilor economice din Acordul de Asociere.
În schimbul acestei amânări, Moscova s-a angajat să menţină regimul preferenţial stabilit pentru Ucraina înainte de declanşarea crizei. Guvernul rus a întocmit totuşi o listă cu măsuri de retorsiune care vor fi aplicate dacă Kievul nu îşi respectă partea sa din contract. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a indicat că în acest caz va fi aplicat un decret adoptat la 19 septembrie, care prevede introducerea unor taxe asupra produselor din Ucraina.