Marți, la CSM vor veni judecătorii care refuză înregistrarea audio a ședințelor de judecată
La 5 februarie 2014 a avut loc şedinţa comună a președinților instanțelor judecătorești, în cadrul căreia au fost prezentate Rapoartele de evaluare privind distribuirea aleatorie a dosarelor prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) și înregistrarea audio a ședințelor de judecată în instanțele de judecată din Moldova de către reprezentanţii proiectului „Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept” (ROLISP) a Programului USAID, anunță Curtea Supremă de Justiție.
Şedinţa a fost organizată de Consiliul Superior al Magistraturii şi moderată de dl.Mihai Poalelungi, președintele Curţii Supreme de Justiţie, membrul CSM, desemnat responsabil de monitorizarea realizării a subiectelor discutate în toate instanţele judecătoreşti.
Conform informaţiei prezentate de ROLISP, actualmente, în toate instanţele de judecată, dosarele se repartizează aleatoriu şi rezultatul acestei acţiuni reprezintă o realizare importantă, având în vedere termenul destul de scurt pentru implementare, septembrie 2013 – ianuarie 2014. În ceea ce priveşte înregistrarea audio a şedinţelor de judecată, încă mai există unele deficienţe.
Mihai Poalelungi a propus ca fiecare preşedinte de instanţă să prezinte un raport privind starea de lucruri ce ţine de înregistrarea audio a şedinţelor de judecată la nivel de instituţie şi să indice motivul nerealizării acestui imperativ.
Vorbitorii au precizat că majoritatea şedinţelor de judecată se înregistrează, orice dosar depus în cancelarie este însoţit de un CD cu înregistrarea audio a şedinţei. Situaţia nefavorabilă creată de neînregistrarea şedinţelor audio, cei prezenţi au justificat-o prin unele dezagremente tehnice de sistem, omisiunea de a publica înregistrările pe serverul instituţiei, lipsa de claritate în privinţa căror şedinţe de judecată urmează a fi înregistrate, posedarea insuficientă a procedurilor tehnice de înregistrare de către unii funcţionari şi judecători, cât şi refuzul acestora de a se conforma cerinţelor înaintate.
La finalul şedinţei, Mihai Poalelungi a reiterat obligativitatea de a fi înregistrate toate şedinţele de judecată şi remedierea în regim de urgenţă, în dependenţă de problemele existente, a situaţiei în fiecare instanţă.
De asemenea a atenţionat că orice abatere, intervenţie sau manipulare în sistemul computerizat de repartizare a dosarelor, cât şi neînregistrarea audio a şedinţelor, va fi discutată la şedinţele Consiliului, iar persoanele care se vor face vinovate vor fi supuse răspunderii disciplinare, inclusiv demise din funcţie.
Pentru şedinţa Consulului Superior al Magistraturii, ce va avea loc pe 11 februarie 2014, au fost invitaţi preşedinţii instanţelor de judecată din Bălţi, Călăraşi, Străşeni şi Orhei, în care s-a constatat o situaţie mai gravă privind neînregistrarea audio a şedinţelor. Pe lingă preşedinţii instanţelor judecătoreşti enumerate supra, au fost invitaţi şi judecătorii care refuză categoric îndeplinirea acestei obligaţiuni, se mai spune în comunicatul instituției.