În urmă cu 28 de ani, la Cernobîl
În urmă cu 28 de ani, la data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Explozia a provocat un incendiu care a durat zece zile în timpul căreia, în atmosferă, au fost eliberate particule radioactive echivalente cu cel puţin două sute de bombe de tipul celor lansate la Hiroshima.
În rezultatul acestui grav accident au avut de suferit peste 7 000 000 de oameni. După cum s-a constatat mai târziu, în urma celor 40 de secunde, cât au durat exploziile reactorului, au fost contaminate cu radiaţie 22 de regiuni ale fostei URSS.
În atmosferă s-au răspândit cantităţi imense de substanţe radioactive. 600 000 de pompieri, militari și civili, numiţi lichidatori, au acoperit cu un „sarcofag” de beton reactorul în care s-au produs exploziile.
Aproximativ 800 000 de soldaţi și rezerviști din toate statele URSS au fost implicaţi, până în anul 1989, la operaţiunile de curăţare de la Cernobâl, trimiși pentru a decontamina suprafaţa de 30 de kilometri din jurul reactorului. 300.000 dintre ei au fost expuși unor doze mari de radiaţii.
Conform rapoartelor oficiale, publicate de Rusia, Ucraina și Belarus, cele mai afectate dintre statele ex-sovietice au murit deja circa 30 000 de lichidatori.
Agenţiile oficiale ucrainene relatează că, din cei 3 000 000 de locuitori ai Ucrainei, expuși radiaţiilor, 84% au fost înregistraţi ca suferind de diferite afecţiuni și boli. Statistica include în numărul acestora și un milion de copii.
La lucrările de lichidare a accidentului au participat și 3500 cetăţeni ai Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Fiecare dintre ei și-a făcut datoria, executând ordinele comandantului, fără a se gândi la sine.
Către 1 ianuarie 2011, în Republica Moldova, decedaseră deja 603 dintre participanţii la lichidarea catastrofei, iar 2 422 au fost declaraţi invalizi.
La 26 aprilie curent, la Chișinău a avut loc un miting de comemorare, consacrat aniversării a 28-a de la producerea catastrofei de la Cernobâl. Câteva sute de oameni au participat la un marș de comemorare a victimelor avariei, printre care și cei 6 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, participanţi la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl, care activează până în prezent. Membrii asociaţiei Cernobâl, foști lichidatori ai consecinţelor tragediei, copii și văduve, s–au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de unde au pornit spre str. Trandafirilor, în apropierea căreia e amenajat un scuar consacrat memoriei victimelor catastrofei de la Cernobâl. În biserica din scuar a fost oficiată o slujbă religioasă.