În Italia, Marea Britanie şi Irlanda de Nord s-au înregistrat cei mai mulţi cetăţeni pentru a participa la alegerile parlamentare
24 585 de cetăţeni ai R. Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum şi cei domiciliaţi în localităţile din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit datelor statistice, cei mai mulţi cetăţeni s-au înregistrat în circumscripţia nr.50, urmată de circumscripţia nr. 51 şi circumscripţia nr. 49.
Din totalul de înregistrări prealabile, 20 680 de mii au fost efectuate în circumscripţia nr. 50 (la vest de R. Moldova). Cei mai activi cetăţeni din această circumscripţie au fost moldovenii stabiliţi în Italia (5 308), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (3 553), România (2 988) şi Germania (2 227). Un număr mare de cetăţeni s-au înregistrat şi în Canada (1 014) şi SUA (1 756).
În circumscripţia nr. 51 (SUA şi Canada) s-au înregistrat doar 2 770 de persoane, iar în circumscripţia nr. 49 (la Est de R. Moldova), s-au înregistrat doar 997 de cetăţeni.
Totodată, în mai multe ţări a fost înregistrată doar câte o singură persoană: Afghanistan, India, Kazahstan, Singapore, Bosnia şi Herzegovina, Muntenegru, Macedonia, Argentina, Gibraltar, Hong Kong, Kenya, Noua Caledonie şi Tunisia.
Acum câteva zile, diaspora a iniţiat o petiţie prin care solicită deschiderea mai multor secţii de votare peste hotare. În argumentarea acestei solicitări, reprezentanţii din diasporă aduc mai multe cazuri în care secţiile de votare au rămas fără buletine la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.
Diaspora susţine că la scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secţii nu au ajuns buletine de vot, iar din acest motiv peste 20 de mii de cetăţeni nu au putut să îşi exercite dreptul la vot. În acest context, diaspora solicită deschiderea suplimentară a unor secţii de votare în Italia, Marea Britanie, Franţa, România, Irlanda, Germania, Federaţia Rusă, Belgia, Canada şi SUA.
La alegerile prezidenţiale din 2016, votul din diaspora a fost marcat de mai multe neajunsuri. Pe lângă numărul mic de secţii de votare, ceea ce i-a făcut pe concetăţenii noştri să parcurgă distanţe mari pentru a ajunge la vot, în mai multe secţii, cele 3 mii de buletine disponibile au fost insuficiente. În 12 secţii de votare deschise peste hotare au fost utilizate toate buletinele disponibile, iar în alte 6 secţii numărul buletinelor folosite a fost aproape de limita de 3000, numărul maxim de buletine per secţie admis de lege.
Cu ore bune înainte de închiderea urnelor, fără buletine de vot au rămas cele două secţii deschise la Moscova (Federaţia Rusă), cele două secţii de la Londra (Marea Britanie) şi alte două de la Bucureşti. De asemenea, buletinele de vot s-au epuizat la două secţii din Franţa (Paris şi Villeneuve Saint Georges) şi patru din Italia (Padova, Parma, Verona şi Mestre). Aproape de limita celor 3000 de buletine a ajuns secţia deschisă la Montreuil, Franţa (2998 de buletine uitilizate), cele de la Bologna şi Brescia din Italia, cu 2998 şi, respectiv, 2931 de buletine utilizate, cea de la Berlin (2718 buletine), Bruxelles (2995 buletine) şi Dublin (2998 buletine folosite). În aceste condiţii, sute de alegători au rămas în faţa secţiilor fără a-şi exercita dreptul la vot.
Nemulţumiţi că nu au putut vota, oamenii au scris sute de contestaţii privind încălcarea dreptului la vot, iar la 26 iunie, mai mulţi deputaţi au înregistrat în Parlament un proiect de lege, la solicitarea asociaţiilor obşteşti şi a reprezentanţilor diasporei, care are drept scop îmbunătăţirea procedurii de vot pentru moldovenii plecaţi peste hotare. Potrivit proiectului înaintat de deputaţi, se propune introducerea unui nou articol în Codul Electoral cu titlul „drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”, care va prevedea posibilitatea votării cu buletinul de identitate, organizarea alegerilor în diasporă pentru două zile consecutiv, dar şi asigurarea cu suficiente buletine de vot a secţiilor de votare. Guvernul a avizat însă negativ acest proiect înaintat la solicitarea diasporei.