Principală  —  IMPORTANTE   —   Tranzacţiile imobiliare, firmele şi proiectele…

Tranzacţiile imobiliare, firmele şi proiectele finanţate de Occident din familia socialistului Ion Ceban

Soții Ceban locuiesc într-un apartament într-un apartament de tip „townhouse”, în sectorul Buiucani al Capitalei

Ion Ceban, candidatul Socialiştilor la funcţia de primar de Chişinău, a avut, în 2017, venituri de 270 de mii de lei, dar şi-a cumpărat o maşină nouă, de peste 450 de mii de lei. În 2016, Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de la părinţii săi, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului. Deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei candidatului la funcţia de primar de Chişinău, care gestionează mai multe companii, sunt implicaţi în proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

Ion Ceban și Igor Dodon

Ion Ceban este candidat la fotoliul de primar de Chişinău din partea PSRM, partid de stânga, de orientare pro-rusă, care promovează integrarea R. Moldova în Uniunea Vamală şi denunţarea Acordului de Asociere semnat cu UE. Ceban a fost, în ultimii ani, deputat pe listele PCRM, apoi pe listele PSRM, consilier municipal, dar şi purtător de cuvânt al preşedintelui Igor Dodon, care s-a remarcat, în cele aproape 17 luni de mandat, prin nenumărate vizite la Moscova, dar şi prin declaraţii măgulitoare la adresa lui Vladimir Putin. De când e şef de stat, Dodon nu a vizitat şi nici nu a fost vizitat de vreun oficial din Occident. În viaţa de zi cu zi, însă, familia candidatului Ceban, colegul şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui, are o politică mult mai „prietenoasă” faţă de Occident, fiind implicată în diverse proiecte susţinute de guverne din UE sau SUA.

Citiți și: Geografia lui Igor Dodon: Izolaţi lângă Putin

Apartamentul donat, cumpărat în schimbul unei case din centru

Soții Ceban locuiesc într-un apartament de tip „townhouse”, în sectorul Buiucani al Capitalei
Eugenia Ceban

Ion Ceban are 38 de ani. El locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi într-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin. Locuinţa are o suprafaţă oficială de 230 m.p. şi a intrat în posesia sa în urma unui contract de donaţie semnat la 16 decembrie 2016 cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban. Oficial, aceştia au cumpărat imobilul pe 26 aprilie 2012, la câteva luni după ce fusese dat în exploatare de SA „Coloana Mecanizată Mobilă”. Nu a fost singura tranzacţie dintre familia Ceban şi această companie. Tot pe 26 aprilie 2012, Vasile şi Eugenia Ceban, printr-un alt contract de vânzare-cumpărare, au vândut acestei companii o casă cu teren aferent pe str. Zaikin. La scurt timp, casa familiei Ceban, ridicată încă în perioada sovietică, a fost demolată, în loc fiind ridicat un bloc de locuit.

Ion Ceban și tatăl său

Eugenia şi Vasile Ceban, părinţii candidatului socialiştilor la funcţia de primar de Chişinău, au trecut, ulterior, într-o casă nouă, construită la Tohatin, mun. Chişinău. Imobilul a fost dat în exploatare în mai 2016. Terenul pe care a fost construit a fost cumpărat de soţii Ceban de la fiica şi ginerele lor, Ana şi Denis Chiriţă. La rândul lor, cei doi au cumpărat terenul încă în martie 2008, pe când aveau 21 şi, respectiv, 29 de ani. Eugenia Ceban este consilieră municipală pe listele PSRM. Anterior, aceasta a fost şefa Direcţiei Asistenţă Socială Chişinău.

Citiți și: Moldovacurata.md: CONSILIERA SOCIALISTĂ EUGENIA CEBAN ȘI-A CONSTRUIT O CASĂ MODERNĂ ÎN DOAR TREI ANI

Casa soților Eugenia și Vasile Ceban. sursa: moldovacurata.md

Ion Ceban, împreună cu părinţii săi, dar şi sora sa, Ana Chiriţa-Ceban, au avut, anterior, viza de reşedinţă într-un apartament cu o suprafaţă de 69,1 m.p. din str. Drumul Viilor. În aprilie 2014, familia Ceban a donat apartamentul copilului de 7 ani al familiei Denis şi Ana Chiriţa.

Sora, cumnatul şi soţia, angajaţi la ATIC, finanţată de SUA şi Suedia

Ana Chiriță, sora lui Ion Ceban

Denis şi Ana Chiriţă sunt angajaţi în cadrul proiectului „Tekwill”. Ana este coordonatoarea proiectului Tekwill şi directoare executivă a Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor din Moldova (ATIC), o organizaţie non-profit creată în 2006 la iniţiativa celor mai mari companii IT din Moldova. Este organizaţia din spatele Tekwill – centrul ultramodern de Excelenţă în IT, creat cu suportul USAID (Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională) şi Guvernului Suediei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Moldova şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Tekwill se recomandă a fi un spaţiu ultramodern şi o platformă educaţională menită să amplifice potenţialul industriei Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din Moldova. Tekwill şi ATIC au iniţiat, recent, proiectul TwentyTu, care se prezintă ca unul non-profit, prin care se va oferi educaţie „în profesiile viitorului” pentru fiecare al patrulea elev de la noi. În acest scop, în prezent, se desfăşoară o campanie de strângere de fonduri, ţinta fiind atingerea sumei de jumătate de milion de euro.

Chiril Gaburici, Pavel FIlip și Ana Chiriță la un eveniment Tekwill și ATIC

Pe lângă activitatea de la ATIC şi Tekwill, sora lui Ceban, Ana Chiriţa, este fondatoarea „Kitlab” SRL, membră a ATIC. Conform informaţiilor de pe site-ul asociaţiei, compania are ca domeniu de activitate crearea produselor software (programe pentru computere). Şi soţul său, Denis Chiriţa, are companii în domeniu. Acesta este fondator la „Ostafden” SRL şi „Smart Vision” SRL, ambele înregistrate în apartamentul părinţilor săi.

În 2017, la ATIC-ul condus de sora lui Ion Ceban şi sponsorizat din proiecte americano-europene a fost angajată şi Tatiana Ţaulean, soţia acestuia. Conform declaraţiei de avere şi interese pentru 2017, depusă de Ion Ceban, Tatiana a obţinut un venit de 40,8 mii de lei.

Socrul, administrator la AITA, şi firmele soacrei şi ale cumnatului

Socrii lui Ion Ceban, Ghenadie și Emilia Țaulean

Ghenadie Ţaulean, socrul lui Ion Ceban, este angajat, de peste un deceniu, la Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA). Anterior a deţinut funcţia de şef al Biroului de Informaţie şi Servicii Consulare şi reprezentant al lui Vladimir Florea, cel care l-a adus la AITA, fiind mai mulţi ani preşedintele acesteia. Florea a plecat din funcţie pe fondul mai multor acuzaţii aduse de membrii Consiliului de Administraţie al AITA. În 2017, Ţaulean a devenit unul din cei doi administratori ai AITA şi şef al direcţiei Tehnologii Informaţionale şi Dezvoltare. AITA e condusă astăzi de Mihail Usatîi, un apropiat al PDM.

Şi Emilia Ţaulean, soacra lui Ion Ceban, este implicată în afaceri, fiind fondatoarea „Fortaleza” SRL, înregistrată în apartamentul de la Ciocana al familiei. Compania are activităţi declarate în comerţ, iar partenerul soacrei lui Ceban este fiul ei, Victor. Acesta mai este fondator la SRL „PFB Collection”, specializată în colectarea datoriilor. Aceasta se laudă cu clienţi importanţi din R. Moldova. Ţaulean şi „PFB Collection” sunt implicaţi în fondarea altor companii din R. Moldova: „PFB Legal Consulting”, „Viaprint” SRL, „Viascop” SRL, „Direct Sales” SRL, „Viatel” SRL sau „HR Soluţii”, iar conform informaţiilor de pe Linkedin, Victor Ţaulean a dezvoltat asemenea companii de colectare a datoriilor şi la Bucureşti şi Moscova.

Maşină de 454 de mii de lei în 2017

Potrivit declaraţiei de avere şi interese pentru anul 2017, familia Ceban a avut venituri de puţin peste 270 de mii de lei (22,5 mii de lei lunar). 34 de mii de lei au venit de la Preşedinţia R. Moldova. Pe lângă veniturile soţiei de 40,8 mii de lei de la ATIC, soţii Ceban au obţinut 8 mii de lei din dobânzile de la bancă, acolo unde păstrează 185 de mii de lei, 90 de mii de lei după ce au vândut un automobil Toyota Prius unui angajat al Preşedinţiei, 18,6 mii de lei din vânzarea unui teren într-o zonă de vile de la Bălăbăneşti, Criuleni, 20,7 mii de lei, indemnizaţii de la Consiliul Municipal Chişinău, şi 59,4 mii de lei, din indemnizaţia pentru îngrijirea copilului de la CNAS.

Modelul mașinii cumpărat de familia Ceban în 2017

În 2017, familia Ceban a achiziţionat un automobil nou, Skoda Kodiaq, fabricat în 2017. Automobilul i-ar fi costat 454 de mii de lei, de aproape două ori mai mult decât veniturile declarate ale familiei. Tot în 2017, soţii Ceban au contractat un credit în valoare de 7 mii de euro (aproximativ 150 de mii de lei) cu o rată a dobânzii de 0%. Banii urmează să fie rambursaţi până în 2019. Totuşi, nici în aceste condiţii, familia Ceban nu a strâns suma de 454 de mii de lei, costul noii maşini.

Ion Ceban: Este o interpretare eronată, intenţionat, tendenţioasă

— Din ce bani v-aţi cumpărat maşina Skoda Kodiaq? Ziceţi că a costat 454 de mii de lei, iar dvs., chiar şi cu banii împrumutaţi în 2017, cei 7 mii de euro, nu ajungeţi la asemenea venituri?

— Am vândut maşina pe care am avut-o în posesie cu 90 de mii. Am retras o sumă de 5 mii USD din economiile pe care le avem de mulţi ani pe cont bancar. Au fost retraşi şi schimbaţi. După care am luat creditul. Aşa că, totul e ok

— Oricum, nu vă ajung bani să trăiţi…

— Nu e adevărat. Verificaţi suplimentar şi veţi vedea…

— Imobilul în care locuiţi a fost obţinut în urma unui schimb cu terenul şi casa familiei dvs. din str. Zaikin?

— Imobilul aparţine părinţilor mei din 1982. În 2002, am făcut reparaţie în acea casă. Într-un fel a fost schimb, pentru că au fost două contracte de vânzare-cumpărare pe aceeaşi sumă de bani. A fost schimb pe apartamentul în care stau în prezent.

— Sora dvs., Ana Chiriţa, e directoare executivă la ATIC şi coordonatoarea proiectului Tekwill. Soţul ei activează tot acolo. Şi soţia dvs. – la fel. Ambele proiecte sunt finanţate din fonduri externe, SUA şi Suedia, în timp ce dvs. şi mai ales partidul dvs. sunteţi anti-UE şi promovaţi o politică pro-rusă. Cum vi se par aceste diferenţe?

— Sunt mai multe fonduri acolo… Noi niciodată nu am zis că suntem împotriva cuiva. Noi suntem pentru parteneriate cu toată lumea. Mai mult ca atât, şi preşedintele Igor Dodon, şi eu, nemijlocit, cât am fost în Guvern şi în afara lui, am administrat proiecte din partea UE sau a diferitor organizaţii internaţionale. Asta e o interpretare eronată, intenţionat, tendenţioasă, după părerea mea. Am zis că trebuie să prietenim cu toată lumea şi să căutăm beneficii pentru R. Moldova. Singura chestiune care trebuie luată în calcul este transparenţa cheltuirii banilor.

— Cum a ajuns soţia dvs. să lucreze acolo?

— Soţia mea lucrează în ATIC din 2010, de pe când eu nu aveam nicio funcţie publică

— Care este implicarea dvs. în acest proiect?

— Nu am nicio implicare şi nu am avut nici la început.

— Totuşi, partidul dvs. pledează pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi nu are relaţii bune…

— Eu am relaţii bune cu toţi ambasadorii, ca să ştiţi.

— Oricum, lumea o să interpreteze.

— Vedeţi ce zice preşedintele, că e nevoie de relaţii reciproc avantajoase, de prietenie, şi în Est, şi în Vest.

— Deci, nu vedeţi o discrepanţă între ce face familia dvs. şi dvs., ca politician?

— În general, nu văd nicio problemă. Am administrat personal programe care vin de la diverse organizaţii internaţionale. Multe.

— Cumnatul dvs., Victor Ţaulean, are mai multe firme fondate, inclusiv, în România şi în Rusia? Aveţi vreo implicare?

— Nu am nicio implicare. Nu colaborăm deloc legat de firme. D-lui, practic, nici nu se află în ţară.

Acest articol este scris în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi democratic: contribuţia societăţii civile” susţinut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate. Opiniile exprimate în acest articol nu neapărat exprimă poziţia finanţatorului.