Femeia care ar fi putut fi preşedinte
Despre Lidia Istrati, atât colegii politicienii, cât şi oamenii simpli, care o admirau, spun că a fost femeia care, dacă ar fi în viaţă, ar fi candidata perfectă la Preşedinţia R. Moldova. Doar cu un preşedinte ca Lidia Istrati, Moldova ar avea şanse să devină o a doua Georgie, sunt convinşi cei care au cunoscut-o.
Această femeie politiciană, scriitoare, luptătoare, patriotă, este vorbită doar de bine, nu din considerentul că cei plecaţi în nefiinţă sunt pomeniţi doar cu vorbe frumoase, ci pentru că, într-adevăr, a fost o personalitate deosebită, pe care, dacă ai cunoscut-o, te poţi considera onorat.
„Dumnezeu în ceruri s-a oprit în dreptul Moldovei şi cu milostenia sa ne-a îndrumat, ne-a dat mintea de pe urmă, ne-a unit, ne-a împreunat şi noi am votat independenţa”, astfel, deputata Lidia Istrati adusese mulţimii din Piaţa Marii Adunări Naţionale anunţul semnării Declaraţiei de Independenţă. “Vreau să-l răzbun pe tata Coliţă, care n-a ştiut nimic în viaţă decât munca silnică în colhoz. Vreau să-i văd pe ţărani mulţumiţi, fericiţi, remuneraţi echitabil, iar femeile să nu mai fie roabe la pătrat”, explica Lidia Istrati ce o motiva să aibă atâta putere şi curaj.
Deputata ce lupta cu mafia
Doctor în biologie, deputată în două legislaturi, scriitoare, preşedintă a Ligii Creştin-Democrate a Femeilor din Moldova, Lidia Istrati a fost o persoană extrem de curajoasă. „A fost o femeie tribun. Ceea ce promova Lidia Istrati atunci este atât de actual: lupta cu corupţia şi mafia. Noi nici nu ştiam ce-i aceea mafie. Lidia promova lupta pentru adevăr, dreptate, independenţă, libertate, demnitate şi conştiinţă naţională. Părea că această femeie nu are frică în ea. Chiar şi bărbaţii din Parlament se temeau când ieşea ea la tribună”, îşi aminteşte ex-deputata Nadejda Brânzan.
Primul preşedinte al R.Moldova, Mircea Snegur, zâmbeşte atunci când îşi aminteşte despre Lidia Istrati. „A fost o doamnă inimoasă şi curajoasă, care întotdeauna spunea lucrurilor pe nume, dar raţional şi constructiv. Era foarte aspră cu cei care încercau să devieze de la normal, să acapareze proprietăţi pe căi necinstite. În toate cazurile, atunci când erau organizate comisii de anchetă vis-a-vis de mersul privatizării, neapărat, în fruntea comisiei, era numită anume ea”, spune Snegur.
Femeia care a motivat alte femei
„A fost femeia care a motivat alte femei să se implice. Am mai avut femei active în politică, dar, cu părere de rău, la umbra lor nu au crescut prea multe alte femei. Pentru mine este o onoare să spun că am crescut la umbra personalităţii Lidiei Istrati. Ea ne-a încurajat, ne-a spus să facem, ne-a învăţat. Trebuie să constat, la această distanţă de ani, că cel mai democrat partid din R.Moldova a fost Liga Democrat-Creştină a Femeilor, care era condusă de Lidia Istrati”, este convinsă una dintre discipolele Lidiei Istrati, Ecaterina Mardarovici, directoare executivă la Clubul Politic al Femeilor 50/50.
Una dintre acţiunile care descriu perfect felul de a fi al politicienei Lidia Istrati s-a întâmplat în Parlament, atunci când urma să fie votată Legea lustraţiei, care ar fi scos la lumină numele celor care au colaborat cu KGB-ul. Nu s-au cumulat voturile necesare, la care Lidia s-a ridicat, a arătat cu mâna către cei care au votat împotrivă şi a spus: „Uitaţi-vă, aceştia-s!”, adică nu-i mai căutaţi prin liste, ei sunt cei care au frică să voteze această lege.
Lidia Istrati a trăit doar 7 ani de independenţă a R. Moldova. I-a trăit în decepţie, deoarece constatase că nu se întâmpla ceea ce aşteptase, ceea pentru ce luptase. “Am vrut independenţă, ieşirea cu adevărat de sub influenţa URSS şi alinierea la ţările civilizate, dar vagonul nostru, din trenul cu ţările baltice, a plecat deşert spre Uniunea Europeană. Or, acolo îşi dorea să ajungem Lidia şi asta ne doream şi noi”, a specificat colega şi prietena sa de Parlament, Nadejda Brânzan. Lidia Istrati a fost răpusă de cancer în 1997, la vârsta de doar 55 de ani. În acest an, luptătoarea ar fi împlinit 70 de ani.
Tatiana EŢCO