Mâncarea de milioane din grădinițe
Interceptările telefonice făcute publice de Centrul Național Anticorupție (CNA) abia după nouă luni de investigație, denotă că produse alimentare alterate sau de o calitate îndoielnică, ar fi fost livrate grădinițelor de către niște agenți economici intrați în cârdășie cu angajații Direcțiilor educație, tineret și sport (DETS). Până la acest moment au fost efectuate 46 de percheziții, 23 de persoane au statut de bănuit, iar 17 dintre acestea sunt plasate în arest. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), este vorba de 11 funcționari publici și șase reprezentanți și angajați ai agenților economici. Numele lor, ținute în secret de către organele de urmărire penală, au ajuns în spațiul public, devenind clar că niciun demnitar de rang înalt nu a avut de suferit.
O cauză penală pe faptul trucării licitațiilor a fost pornită în martie curent de Procuratura Anticorupție, ulterior însă au fost deschise încă 30 de cauze penale pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, pentru trafic de influență, corupere activă sau pasivă, potrivit șefului PA, Viorel Morari. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor educație se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să ofertele câștigătoare să obțină mai mulți bani. În alt caz, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, sume de până la 10 mii de lei.
Milioanele lui „Ghena”
În una din discuțiile interceptate de CNA apare numele unui oarecare „Ghena”, care își îndeamnă șoferul să ducă lotul de cartofi de proastă calitate, tratați cu sulfat, la o grădiniță din sectorul Buiucani sau să-i mănânce singur. Șoferul îi răspunde că nu vrea să se otrăvească. Personajul s-a dovedit a fi omul de afaceri Ghenadie Nicorici, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13 din capitală, fiind învinuit de complicitate privind excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, dar și de fals în documente contabile. Ghenadie Nicorici este fondatorul și administrator a trei SRL-uri: „Crinic Grup” SRL, al „Cordacom” SRL și „Nika Nicorici” SRL. Cel din urmă este prima afacere a lui Nicorici, fondată încă în 1995, aceasta însă nu figurează în contracte cu statul. Celelalte două firme, implicate în dosarul licitațiilor trucate, au sediul în același apartament de pe str. Calea Ieșilor din capitală, și i-au adus zeci de milioanele de lei în ultimii ani. Atât „Cordacom” SRL, cât și „Crinic Grup” SRL livrează produse alimentare instituțiilor de învățământ din Chișinău de mai bine de șapte ani, potrivit datelor publice, iar majoritatea contractelor sunt încheiate cu DETS Buiucani și DETS Râșcani.
În 2011 „Ghena” a obținut contracte cu DETS Buiucani în valoare de peste 2,5 mln de lei. În ultimii ani produsele alimentare oferite de „Cordacom” ajung stabil, atât la grădinițe, cât și la Internatul Psihoneurologic Cocieri, Dubăsari, la Spitalul Clinic de Psihiatrie din capitală, la Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Municipal nr.1, dar și la primăriile din Stăuceni și Orhei. În 2015 SRL-ul lui Gnena a livrat DETS Râșcani produse alimentare în valoare de circa 2,4 mln de lei, în baza a patru contracte, iar cu DETS Buiucani a semnat două contracte de 775 121 de lei.
De notat că de la începutul anului curent srl-ul nu a câștigat nicio licitație. În 2016, Ghenadie a livrat produse în grădinițe prin cealaltă firmă a sa, „Crinic Grup” SRL, care a câștigat șase licitații, potrivit informațiilor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice. DETS Râșcani a semnat cu acest SRL cinci contracte, două de bază și trei de majorare a sumelor, în valoare totală de 2 647 890 de lei. DETS Buiucani, un alt „client” fidel al firmei, a încheiat patru contracte, inclusiv pentru aprovizinarea cu produse alimentare ecologice a instituțiilor preșcolare, de peste 2 mln de lei.
Luminița Nicorici, soția omului de afaceri, este inspectoră principală a Inspectoratului Fiscal de Stat, municipiul Chișinău, funcție pe care o exercită din octombrie 2012, după ce, anterior a activat ca inspectoră principală în cadrul Direcției Administrare Fiscală a sect. Buiucani. În declarația de venit pentru anul 2015, aceasta indică un venit salarial de circa 77 de mii de lei, două apartamente, dar și șase automobile, cinci dintre care familia Nicorici le-a achiziționat în 2013, anul în care cele două SRL-uri câștigau cel puțin 20 de licitații. Totodată, în timp ce firmele soțului semnează contracte de zeci de milioane de lei, Luminița Nicorici indică venituri din business de numai 41 992 de lei în anul precedent. Sume similare raportează aceasta și între 2012-2014.
Monopolul lui „Lilian”
Cu mandate de arest pentru 30 și, respectiv, 25 de zile s-au ales Lilian Sofrone, administratorul și fondatorul „Lovis Angro” SRL, și contabila Tatiana Jigău. Un oarecare Lilian este amintit și într-o discuție interceptată de CNA. Personajul urma să achite taxe ilegale unui șef de Direcție pentru trucarea licitațiilor și desemnarea acestuia drept câștigător. SRL-ul fondat în 2007 începe să câștige licitații abia în 2015, când semnează 47 de contracte cu o valoare de peste 4,5 mln de lei. În anul curent însă, firma semnează nu mai puțin de 547 de contracte cu statul (!), în sumă de circa 26 de mln de lei (!), pentru livrarea produselor alimentare în școli, grădinițe, spitale, internate, aziluri pentru bătrâni sau centre de palsament de pe întreg teritoriul țării. Cu DETS Centru și DETS Râșcani, SRL-ul a semnat de la începutul anului nu mai puțin de 13 contracte, dintre care șase de bază și șapte adiționale, de peste 7,4 mln de lei. Lilian Sofrone figurează drept fondator și al întreprinderii individuale care-i poartă numele, dar care nu participă la licitații. În schimb, Lilian Sofrone și Tatiana Jigău apar în niște acte ale Serviciului Fiscal de Stat din 2012, drept posesorii cheiii publice ai SC „Lisofcom” SRL, firmă cu performanțe de invidiat în domeniul licitațiilor, care își are sediul pe aceeași adresă ca și „Lovis Angro” SRL, dar care este administrată în prezent de către Alexandru Buga și Octavian Dodi. Între 2011-2013, srl-ul a obținut peste 900 de contracte pentru aprovizionarea cu produse alimentare a sute zeci de instituții de învățământ, spitale, unități militare și chiar a Grădinii Zoologice din Chișinău. De asemenea, „Lisofcom” este și unul din furnizorii de produse alimentare pentru Ministerul Apărării încă din 2011. Cu toate că firma activează și în prezent, aceasta nu mai câștigă licitații din 2013.
Fiica unei consiliere a ministrei Fusu, la CNA
Natalia și Serghei Bahcivanji ar fi alte două persoanje care figurează în lista celor reținuți de CNA, listă care nu a fost confirmată de autorități. Cei doi ar fi plasați în arest preventiv pentru 20 și, respectiv, 30 de zile, fiind învinuiți de trafic de infuență și corupere pasivă. Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că Natalia și Serghei Bahcivanji, angajați ai firmei „Sanex Comerț” sunt fiica și ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educației, Corina Fusu. Ulterior, Ministerul Educației a venit cu o reacție, declarând că „activitatea profesională a Tatiana Cebotari nu are nici o legătură cu cea a fiicei sale, iar Ministerul Educației nu are tangență cu agenții economici cercetați de CNA”.
Societatea Comercială „Sanex Comerț” SRL, cu sediul în satul Alexandrovca, raionul Ialoveni, este administrată de Stepanida Grosu. SRL-ul a livrat în 2016, numai grădinițelor din sectoarele Centru, Botanica și Ciocana, produse alimentare în valoare de circa 8 mln de lei. În același timp, firma a semnat nu mai puțin de 250 de contracte cu instituții de învățământ sau spitale de pe întreg teritoriul țării.
O altă persoană reținută de CNA în dosarul licitațiilor trucare este Viorel Galașu, administrator al „Draur Grup” SRL, firmă pe care a fondat-o în 2002. Potrivit datelor publice, SRL-ul nu a câștigat licitații în ultimii trei ani. Între 2011-2013 însă, „Draur Grup” a semnat apropae 30 de contracte cu Direcțiile educație, tineret și sport ale sectoarelor Centru, Buiucani și Râșcani. Suma unor astfel de afaceri se ridică la peste 28 mln de lei.
Unii în arest, alții livrează produse în continuare
Deși şeful direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu, a declarat într-o conferință de presă că în scandalul licitațiilor trucate sunt implicați nouă agenți economici, până la moment au fost reținuți șase angajați de la patru furnizori de produse alimentare. Mai multe firme care de ani buni livrează la grădinițele din capitală produse din carne, pește, legume sau fructe nu sunt vizați în achetă. Spre exemplu, „Premium-Prod” SRL, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior că, deși semnase un contract, nu a livrat la timp produse alimentare taberei de vară „Poienița veselă” din Dănceni, Ialoveni, este unul dintre furnizării de bază, contractat în ultimii cinci ani de DETS Botanica. Fima din Ialoveni, fondată în 2011 de Tamara Batin, a câștigat în acest an cinci contracte cu Direcția Botanica. Pe lângă produsele alimentare, SRL-ul a semnat două contracte pentru livrarea dezinfectanților și prafului de curățat, dar și a paturilor, în valoare de 988 800 de lei.
Judecătoria sect. Buiucani a emis la 25 și 26 noiembrie mandate de arest pe numele a 11 fucnționari: șeful și șeful-adjunct ai DETS Râșcani, şefa DETS Ciocana, juristul DETS Botanica, șefa DETS Centru, contabilul-șef al DETS Râșcani, contabila-șefă la DETS Centru, șeful Secţiei alimentare a Ministerul Apararii, jurista DETS Buiucani, șeful grupului alimentar DETS Buiucani și juristul Policlinicii din or. Hâncești. Totodată, printr-o dispoziție a primarului general Dorin Chirtoacă a fost demarată o anchetă internă de serviciu pentru a identifica toate persoanele implicate, iar raportul urmează a fi făcut public la 16 decembrie.
Între timp toți șefii Direcțiilor educație, tineret și sport din capitală, inclusiv șefa Direcțieie generale, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, au fost suspendați din funcție. Agenția pentru Siguranța Alimentelor și Centrul de Sănătate Publică au demarat controale inopinate la toate instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău pentru a verifica blocurile alimentare și depozitele.