Detalii de la Procuratura Anticorupție despre dosarul în care este vizat un procuror anticorupție
Lilian Lungu, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, Serviciul Sud, despre care ZdG a scris la începutul lunii octombrie că este vizat în două cauze penale pentru amestecul în înfăptuirea justiției a fost arestat pentru 30 de zile. Anterior, acuzatorul de stat a fost suspendat din funcție pe perioada anchetei penale pe numele său.
Procurorul Lilian Lungu a fost reținut după ce, în prealabil, la domiciliul acestuia au fost efectuate percheziții. „Prechezițiile efectuate atât la domiciliile persoanei bănuite, cât și în automobilul acestuia, au avut loc în cadrul unei cauze penale ce vizează fapte de amestec în înfăptuirea justiției și tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate”, anunța Procuratura Anticorupție.
„Temei pentru inițierea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice, precum și informațiile prelimare prezentate de către Serviciul de Informații și Securitate. Urmărirea penală a fost pornită la mijlocul lunii septembrie a anului curent. În cadrul cauzei penale, la solicitarea procurorilor anticorupție, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au fost efectuate măsurile speciale de investigație pentru confirmarea bănuielii rezonabile în comiterea faptelor infracționale”, precizează procurorii. Inițial, Lungu a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.
Învinuirile aduse procurorului Lungu
Potrivit materialelor cauzei penale la care fac referire procurorii anticorupție, în perioada anului 2015, Lilian Lungu, fiind procuror în Serviciul Sud al Procuraturii Anticorupție, acționând contrar normelor imperative, a săvârșit acte de tragere la răspundere penală a unui șef de serviciu din cadrul Inspectoratului General de Poliție al MAI, care la rândul său i-ar fi refuzat încetarea unei proceduri contravenționale în care era vizată o stație PECO din orașul Cantemir. În urma acțiunilor întreprinse de bănuit, în calitatea sa de procuror în Procuratura Anticorupție, victima a fost pusă sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu. La 26 ianuarie 2016 cauza penală în privința polițistului a fost expediată cu rechizitoriu pentru examinarea în fond la Judecătoria Cantemir. Polițistul a fost achitat de prima instanță, instanța de apel și de către Curtea Supremă de Justiție prin decizia din 22 mai 2019, precizează procurorii anticorupție.
Totodată, lui Lilian Lungu i se încriminează două capete de acuzare de amestec în înfăptuirea justiției în cadrul a altor două cauze penale: una aflată în gestiunea Procuraturii raionului Cahul, iar alta care se examina în fond la Judecătoria raionului Cahul.
Imagini video cu procurorul de la un incident. Colegii nu au pomenit în anchetă numele său
Numele procurorului Lilian Lungu a ajuns în atenția ZdG la 5 februarie 2019. Atunci, de pe un cont înregistrat pe numele unui oarecare Valeriu Lepeha, în adresa ZdG a venit un mesaj în care se conțineau mai multe acuzații aduse procurorului Lilian Lungu. În mesaj se făcea referire la o bătaie care a avut loc în orașul Cahul în luna aprilie 2017 și la faptul că, în timpul incidentului, Lepeha ar fi lovit mai multe persoane, la cererea procurorului Lungu, care l-ar fi asigurat că nu va păți nimic. În același mesaj se mai menționa că Lepeha și Lungu se cunoșteau pentru că ambii ar fi fost implicați în afaceri ilegale cu țigări și droguri, dar și că procurorul ar fi cerut ulterior bani de la Valeriu Lepeha pentru a încerca să-l elibereze din arest, acolo unde a ajuns în urma bătăilor în care a fost implicat din vina procurorului, în aprilie 2017. Pe 19 august 2019, Lepeha a fost condamnat de Judecătoria Cahul la cinci ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis fiind judecat pentru infracțiunea despre care se relata anterior în mesajul remis în adresa ZdG din numele său. Deși din imaginile video se observa prezenta la acel incident a procurorului Lilian Lungu, acesta nu a fost audiat în cadrul examinării acelei cauze penale.
Lilian Lungu a devenit procuror în urma unui concurs desfășurat de către CSP în mai 2014. Acesta a promovat examenul de capacitate cu media generală – 7,8 și a fost singurul candidat la funcția de procuror în Procuratura raionului Cantemir. Nu a activat însă foarte mult la Cantemir. Peste opt luni, Lungu a fost angajat în calitate de procuror în oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție. Ulterior, în luna iulie 2019, Lungu a fost desemnat procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Cahul, fiind detașat de la Procuratura Anticorupție. A revenit însă peste aproximativ o lună, în august 2019, în vechea funcție.