Un avocat stagiar prins cu mită pentru un judecător care nu are niciun statut pe dosar
Anatolie Chihai, fost executor judecătoresc, plecat pe uşa din spate din sistem după ce a fost acuzat de implicare în atacuri de tip raider, devenit între timp avocat stagiar, a fost reţinut în flagrant într-o operaţiune comună a ofiţerilor Inspectoratului Naţional de Investigaţii, ai celor de la Centrul Naţional Anticorupţie şi a procurorilor din Procuratura Anticorupţie. Acesta este învinuit că ar fi solicitat 15 mii de euro de la reprezentanţii unei firme, iar cu o parte din bani urma să-l influenţeze pe Anatolie Minciună, judecător în cadrul Curţii de Apel Chişinău, să amâne o şedinţă de judecată, iar ulterior, să emită o încheiere prin care un agent economic să fie exclus din lista creditorilor într-un dosar de insolvabilitate pe care judecătorul îl gestiona. Deşi, cel puţin teoretic, magistratul şi-a îndeplinit prima parte a misiunii, amânând examinarea dosarului până în toamnă, procurorii care investighează acest caz susţin că Minciună nu are niciun statut în cadrul anchetei.
Singurele informaţii oficiale despre acest caz au fost făcute publice vineri, 7 august 2015, pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), într-un sec comunicat de presă în care opinia publică era anunţată că, „în urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că avocatul a estorcat şi primit cinci mii de euro de la un fost administrator al unei firme. În schimbul sumei respective, avocatul urma să influenţeze decizia unui magistrat din cadrul Curţii de Apel (CA) Chişinău privind amânarea îndeplinirii unei acţiuni în exercitarea funcţiei administratorului. Totodată, avocatul mai este suspectat că ar mai fi pretins de la aceeaşi persoană 15 mii de euro, pentru a-i influenţa pe magistraţii CA să emită o încheiere privind excluderea unor agenţi economici din lista creditorilor în procesul de insolvabilitate”. Cu o zi înainte, în presă a apărut numele avocatului reţinut şi numele judecătorului de la CA vizat în operaţiune. Este vorba despre Anatolie Chihai, avocat stagiar, fost executor judiciar, şi Anatolie Minciună, judecător la CA Chişinău, despre care portalul www.realitatea.md scria că ar fi vizat în percheziţiile efectuate de oamenii legii imediat după reţinerea în flagrant a avocatului, care ar fi mers la un schimb valutar pentru a schimba o parte din cei 5 mii de euro primiţi.
Circumstanţele mitei de 15 mii de euro
Procurorii PA susţin însă că informaţiile prezentate pe site-ul IGP, dar şi cele apărute în presă, diferă puţin faţă de cele reale şi că suma totală în această tranzacţie este de 15 mii de euro, iar cei 5 mii de euro, primiţi iniţial de avocat, au fost doar o primă tranşă. „Banii au fost pentru ca judecătorul să amâne o şedinţă de judecată pe un termen îndelungat. În total, cei 15 mii erau pentru a exclude din lista creditorilor o companie off-shore, în cadrul dosarului de insolvabilitate gestionat de judecător”, afirmă procurorul Victor Muntean. „Şedinţa a fost amânată, într-adevăr, dar urmărirea penală se află într-o stare incipientă şi noi verificăm orice informaţie. În biroul judecătorului nu au fost făcute percheziţii, aşa cum s-a spus, iar acesta nu are vreun statut procesual pe dosar în acest moment. Se verifică informaţia dacă avocatul a avut vreo influenţă asupra persoanei cu demnitate publică sau nu. Restul sunt date confidenţiale”. Întrebat dacă există înregistrări ale discuţiilor telefonice între avocatul Chihai şi judecătorul Minciună, procurorul ne-a spus doar că „noi avem discuţii între petiţionar şi învinuit”, respectiv, între persoana care a depus sesizarea la organele de drept şi avocat, care, zilele trecute, a primit statutul de învinuit. Apărătorul se află în arest preventiv, iar procurorii susţin că acesta nu-şi recunoaşte vinovăţia.
Gheorghe Sclifos, unul dintre avocaţii lui Anatolie Chihai, nu a putut să ne ofere prea multe detalii despre soarta clientului său. Acesta însă precizează că Chihai „personal nu-l cunoştea pe judecător”, iar „faptul că judecătorul a amânat şedinţa de judecată nu e o dovadă că a existat o înţelegere între cei doi. În perioada estivală, amânările din dosare sunt fireşti. Sigur că putea fi o provocare, în contextul în care toată lumea, inclusiv ambasadele străine şi Uniunea Europeană, solicită reforme şi rezultate, iar asemenea dosare sunt o modalitate perfectă de a arăta că în sistem se lucrează”, precizează acesta. Anatolie Chihai este fost executor judiciar. Numele acestuia a fost implicat în aşa-zisele atacuri raider de la Banca de Economii şi Regia Transport Electric, dar şi în celebrul caz în care, prin intermediul R. Moldova, s-au spălat peste 20 de miliarde USD. Chihai a rămas fără licenţă în 2012, în urma unui ordin semnat de Oleg Efrim, ministrul de atunci al Justiţiei, iar ulterior, deşi s-a adresat în judecată, nu a reuşit să revină. Pe 9 aprilie 2014, acesta a obţinut titlul de avocat-stagiar, urmând ca în această toamnă să susţină examenul pentru a obţine licenţa de avocat.
Respins de Voronin în 2007
Deşi autorităţile au evitat să ofere detalii despre circumstanţele acestui dosar, ZdG a aflat că Chihai a fost reţinut în dosarul firmei „Lundas-Trans”, care, de anul trecut, se află în proces de insolvabilitate. Procedura de insolvabilitate a fost solicitată de către unul dintre fondatorii firmei, din cauza unor datorii de câteva milioane de lei către mai mulţi agenţi economici, inclusiv un off-shore din Panama, cel vizat în ancheta procurorilor. Cazul firmei „Lundas-Trans” a devenit public după ce acţionarii s-au acuzat între ei de atacuri raider şi deposedare ilegală de acţiuni, fiind deschise inclusiv dosare penale la Procuratura Generală pe aceste circumstanţe. Dosarul privind procedura de insolvabilitate, inclusiv conform informaţiilor de pe site-ul CA Chişinău, dar şi conform precizărilor făcute pentru ZdG de către Andrei Gherman, administratorul procesului de insolvabilitate al firmei „Lundas-Trans” se află în gestiunea judecătorului Anatolie Minciună.
Acesta, conform site-ului magistrat.md, este judecător din 1991, activând la Judecătoria populară a raionului Octombrie din Chişinău, apoi în calitate de vicepreşedinte la Judecătoria sect. Râşcani, iar din 2008 fiind promovat la CA Chişinău. Conform informaţiilor deţinute de ZdG, înainte de a ajunge la Apel, Minciună a fost refuzat de şeful statului din acea perioadă, Vladimir Voronin. Mai exact, în primăvara anului 2007, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a propus pe Minciună pentru promovare la CA Chişinău. Voronin însă, pe 17 mai 2007, a decis să respingă candidatura sa, aducându-i mai multe acuzaţii grave. Astfel, în document se menţionează că, în urma investigaţiilor de atunci, s-a stabilit că cheltuielile şi proprietăţile sale nu corespund veniturilor declarate. „…familia Minciună a reuşit să devină proprietara a şase unităţi de transport: Volkswagen Golf, Volkswagen Sharan, Opel Corsa (2 unităţi), BMW 318i şi BMW 520i. Totodată, Sergiu Minciună, fiul judecătorului, anul naşterii 1985, a devenit cofondator cu 25% la SRL „Ilagro Promils… În pofida informaţiilor de mai sus, pentru anii precedenţi, dl Minciună a declarat venit doar din activitatea de judecător (20 mii de lei în 2005). Menţionez şi faptul că dl Minciună a fost judecătorul care a achitat autoritatea criminală David Mereşinschi, alias „Debil”, şi membrii grupului acestuia, inculpaţi pentru comiterea unor acte de şantaj…”, se menţiona în decretul lui Voronin, care a respins iniţial candidatura lui Minciună. Ulterior însă, la începutul anului 2008, la o solicitare repetată venită din partea CSM, Voronin nu s-a mai opus, iar Anatolie Minciună a ajuns la CA Chişinău.
Averea judecătorului Minciună
În ultima sa declaraţie de venituri şi proprietăţi, cea pe anul 2014, Anatolie Minciună declară că deţine mai multe terenuri (15 ha în r. Briceni), o vilă în Truşeni, mun. Chişinău, şi un apartament de 71 m.p., dobândit în 2014, în blocul construit special pentru judecători, la un preţ de doar 360 de euro pentru un metru pătrat, dar şi trei automobile, un Land Rover fabricat în 2002, un GAZ din 1981 şi o Skoda Fabia fabricată în 2008, pe care a cumpărat-o anul acesta. În ianuarie 2014, acesta a fost evaluat de Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor de pe lângă CSM, care i-a acordat calificativul „foarte bine”.
L-am contactat pe judecătorul Anatolie Minciună prin intermediul grefierei acestuia, pentru a afla poziţia sa în privinţa scandalului în care a fost implicat. Grefiera a solicitat un număr de contact, la care magistratul, după ce va fi informat despre subiectul discuţiei, va reveni sau nu, pentru a purta un dialog cu noi. Acest lucru însă nu s-a întâmplat nici luni, atunci când i-am telefonat, şi nici în zilele următoare.
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.