Palatul şi afacerile de familie ale preşedintelui Judecătoriei Botanica
Ion Druţă, preşedintele Judecătoriei Botanica, şi-a construit o vilă de lux cu două etaje şi mansardă în cartierul de elită Malina Mică, estimată de agenţii imobiliari la 4 milioane de lei. Magistratul a obţinut terenul printr-o decizie controversată a Primăriei Chişinău. Ulterior, pentru a nu fi vizat direct într-un inevitabil scandal, judecătorul a înscris imobilul pe o rudă care avea afaceri comune cu soţia şi cu soacra sa. De altfel, în preajma casei familiei Druţă este instalată o barieră auto şi, potrivit Primăriei, preşedintele Judecătoriei Botanica ar fi acaparat ilegal un teren aferent casei. “Ştiţi, când am primit decizia datată cu 1 mai 2003, m-am dus la Primărie şi i-am întrebat: măi oameni buni, voi aţi lucrat de 1 Mai? Nu am vrut să ajung acolo prin subterană”, mărturiseşte judecătorul.
Ion Druţă, 46 de ani, şi-a început cariera de magistrat în 1994. Zece ani mai târziu, în 2006, devine preşedinte al Judecătoriei Botanica. Mandatul său a fost prelungit pe un termen de 4 ani, în temeiul unui decret prezidenţial din 15 iunie 2010, semnat de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.
Din 2010, magistratul deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova, membru al Colegiului de calificare din cadrul CSM şi membru al Consiliului de monitorizare a implementării reformelor în justiţie – Componentul de Procedură Civilă.
Afacerile de familie
Prin decizia Consiliului Municipal Chişinău din 1 mai 2003, magistratul a obţinut un teren cu o suprafaţă de 0,055 ha, pe strada Malina Mică 1/6 din capitală. Pentru a înregistra terenul, Ion Druţă a plătit o taxă de aproximativ 200 de lei. Potrivit ÎS “CADASTRU”, în 2004, preşedintele Judecătoriei Botanica a înregistrat terenul pe numele lui Mihail şi al Nataliei Ţurcan, o rudă a familiei Druţă. Tranzacţia a fost efectuată în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare. Datele oficiale arată că familia Ţurcan ar fi construit vila de lux de pe str. Malina Mică şi ar fi dat-o în exploatare în 2011. În 2012, familia Ţurcan ar fi vândut vila şi terenul aferent familiei Druţă, care ajunge proprietar, printr-un contract de vânzare-cumpărare.
Datele obţinute de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor arată că Lilia Druţă, soţia magistratului, este administratoare la “LIC-DANA” SRL, o firmă ce acordă servicii farmaceutice, transporturi rutiere de mărfuri, transporturi cu taxiuri de toate tipurile, inclusiv după itinerar, comerţul cu amănuntul al articolelor de fierărie, al vopselelor şi sticlei şi alte tipuri de activităţi. Firma “LIC-DANA” SRL a fost fondată în 1999 de soacra judecătorului, Victoria Ciumac, care deţine cota de 70%, şi de ruda familiei Druţă, Natalia Ţurcan, care deţine cota de 30% din firmă. Adresa juridică a firmei este înregistrată pe str. Independenţei 16, of. 2, din Chişinău. Date de la “REGISTRU” arată că, la adresa indicată, a avut viză de reşedinţă şi judecătorul Ion Druţă.
Potrivit datelor de la “CADASTRU”, socrul magistratului, Pavel Ciumac, deţine trei încăperi la adresa str. Independenţei 16. Tot la această adresă se află o filială a reţelei de farmacii maghiare “Gedeon Richter”. “Încăperea este a familiei Druţă, dar Lilia nu lucrează aici. Noi închiriem de la ei”, ne-a spus o angajată a farmaciei.
Magistratul: O am, o am, care-i treaba?
Preşedintele Judecătoriei Botanica, Ion Druţă, ne-a spus că şi soţia sa a fost fondator la o farmacie privată. “Ţurcan Mihail este o rudă de a mea, nu am ce ascunde. Soţia împreună cu ruda asta şi soacra au fondat, prin 1999, o farmacie privată. Soţia a fost fondator până în 2004. Din 2004, când a apărut Legea despre declaraţiile pe venit, s-a decis că soţiile funcţionarilor nu au dreptul să aibă cota-parte în afaceri. Atunci soţia a cedat cota. Acum ea este administrator”, explică magistratul.
Deşi vila de lux a lui Druţă era înscrisă pe familia Ţurcan, magistratul declara, în 2008, că are o casă nefinisată cu suprafaţa de 240 m². În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012 depusă de Ion Druţă datele au fost modificate. Acesta deja declară, conform ultimelor date de la “CADASTRU”, că deţine o casă de locuit cu suprafaţa de 181,6 m², un apartament în capitală, cota 2/3 şi un automobil de model Honda.
Magistratul a încercat să se justifice de ce a înscris vila pe o altă familie. “Ţurcan Mihail lucra cu soţia într-o afacere. Pentru a garanta lui Ţurcan într-o investiţie, noi am făcut un contract de gaj. L-am înstrăinat dumnealui şi când s-au terminat datoriile noastre pe care le-am avut faţă de el, ne-a întors casa înapoi. Nu a fost nicio problemă. Au fost nişte chestii personale. Eu m-am adresat la un ajutor. Şi el a spus: eu îţi dau. Am declarat casa şi la CSM. Nu am vrut să mă duc acolo prin intrarea subterană. O am, o am, care-i treaba? Toate serviciile comunale, toate sunt pe mine. Din 2004 plătesc impozite, lumina, gazul şi celelalte cheltuieli”, mai spune Druţă.
Decizie eliberată într-o zi nelucrătoare
Am încercat să aflăm cum a obţinut preşedintele Judecătoriei Botanica terenul în anul 2003 într-un cartier de lux. Reprezentanţi ai Primăriei Chişinău ne-au spus că terenurile atribuite la data de 1 mai 2003 au fost date printr-o decizie ilegală. Drept argument aceştia susţin că pe data de 1 mai s-a sărbătorit „Ziua Internaţională a Muncii”. A fost zi liberă şi nu a lucrat nici Primăria Chişinău.
Procurorul Andrei Maţco de la Procuratura mun. Chişinău susţine că prin anul 2004 s-au întâlnit într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate preşedintele de atunci Vladimir Voronin şi procurorul general Valeriu Gurbulea, unde au discutat despre atribuirea ilegală a unor loturi de pământ. „S-a pus în sarcina Procuraturii Chişinău de a constesta şi verifica deciziile de atribuire a unor loturi de pământ”, afirmă procurorul.
Totodată, pe 29 septembrie 2004, premierul Vasile Tarlev a semnat o Hotărâre de Guvern cu privire la exercitarea controlului asupra legalităţii atribuirii terenurilor pentru construcţii în municipiul Chişinău. “Luând în considerare informaţia privind atribuirea terenurilor în municipiul Chişinău, prezentată de către Departamentul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Guvernul a hotărât să pună în sarcina mai multor instituţii de stat să verifice cum au fost atribuite mai multe terenuri în anul 2003”. În hotărârea Guvernului se regăseşte şi terenul judecătorului Ion Druţă.
„Măi oameni buni, voi aţi lucrat de 1 Mai?”
Procurorul Andrei Maţco a verificat legalitatea Deciziei nr. 17/33-18 din 1 mai 2003, prin care i-a fost atribuit terenul lui Druţă. Acesta susţine că a constatat mai multe ilegalităţi. “Am constatat că decizia este ilegală. Urecheanu a semnat decizii de atribuire a loturilor de pământ pentru trei date diferite. De când R. Moldova este stat independent, tot timpul ziua de 1 Mai a fost zi nelucrătoare. Terenurile respective s-au dat fără licitaţii. Am făcut recurs la Consiliul Municipal Chişinău ca să anuleze decizia. Ne-au dat răspuns că nu sunt temeiuri. Am mers în instanţă. Curtea de Apel Chişinău a scos cererea de pe rol din motiv că procurorul nu este în drept să conteste astfel de decizii. Şi trebuia să se ocupe Oficiul teritorial al Cancelariei de stat. O parte din decizii au fost contestate şi prin judecată au fost recunoscute nule”, explică Maţco.
Şi magistratul Ion Druţă şi-a pus mai multe întrebări referitoare la decizia prin care a primit terenul. „Am depus cerere la Primărie în 1998. Colegii au primit teren. Ştiţi, când am primit Decizia cu 1 mai 2003, eu singur am fost la Primărie şi i-am întrebat: măi oameni buni, voi aţi lucrat de 1 Mai? Cinstit să vă spun, nici eu nu ştiu unde e dosarul, pentru că am avut multe probleme. Curtea de Apel a trimis dosarul nu mai ştiu unde. Eu mi-am luat un angajament că nu voi înstrăina terenul. Am intrat în litigiu în legătură cu decizia Primăriei eliberată de 1 mai. Au fost vreo 500 de dosare cu Primăria. O parte au fost la Curtea de Apel Chişinău. Dar dosarul nostru urma să fie la Curtea de Apel Bălţi. Deja când au început procesele de judecată pământul nu era înscris după mine. Era înscris pe Ţurcanu Mihail”, mărturiseşte Ion Druţă.
Druţă, vecin cu Donciu. Ambii cu bariere auto
Reporterul ZdG a mers în cartierul de elită Malina Mică pentru a fotografia vila de lux a magistratului. Str. Malina Mică 1/6 se află lângă str. Valentin Guţu, pe care locuieşte şeful CNI, Anatolie Donciu. Până la casa judecătorului, pe o porţiune de aproximativ 500 de metri, strada este pavată. La câţiva metri de vila magistratului cu două etaje şi mansardă este instalată o barieră auto. Iar în curtea acestuia era parcat un automobil de model Şkoda Octavia cu numerele de înmatriculare CII333. Potrivit datelor de la „REGISTRU”, acest automobil este înscris pe numele Judecătoriei Botanica. Am sunat la poartă, să vedem dacă între orele 14.00—15.00 magistratul se afla acasă, într-o zi lucrătoare, din moment ce automobilul de serviciu era parcat în curte. La interfon nu ne-a răspuns nimeni. Totodată, ţinem să precizăm că automobilul de model Honda, pe care l-a declarat Ion Druţă în anul 2012, acesta l-a procurat de la soacra sa, Victoria Ciumac.
Preşedintele Judecătoriei Botanica ne-a spus că nu el a instalat bariera auto. “În 2009, când am intrat aici, această barieră era pusă de vecini. Urma să achit doar cota care îmi revenea mie. Atunci se putea. Nu erau probleme. Parcă nu am avut nicio avertizare de la Primărie. Acolo vecinul alimentează bariera cu lumină. Şi noi plătim o dată în jumătate de an 100—200 de lei”.
Teren acaparat ilegal
Surse din cadrul Primăriei Chişinău ne-au spus că magistratul a acaparat ilegal 3 ari de teren aferent casei. Magistratul spune că a fost nevoit să facă unele abateri, deoarece pe lângă casa lui treceau linii de tensiune înaltă. „Vă explic şi noutatea aceasta cum a fost. Când s-a elaborat titlul, acolo era un fir de tensiune înaltă de 110 volţi. Şi abia în luna octombrie anul trecut au fost scoase liniile de tensiune electrică, la insistenţa mea şi a vecinilor. Şi atunci când am primit teren s-a fugit de sub stâlp. S-au lăsat vreo 3-4 metri. Credeţi-mă că nu am venit eu să ocup Chişinăul. Le-am spus la Primărie să-mi dea terenul acesta în arendă. Însă mi-au răspuns: domnul Ion nu este lege”, a punctat Druţă.
Potrivit unor surse de la Serviciul Vamal, în perioada 2011-2012, Ion Druţă a ieşit din ţară de 19 ori, călătorind în mai multe ţări. Conform informaţiilor publicate pe pagina web a CSM, Ion Druţă, în calitate de preşedinte al instanţei de la Botanica şi în calitate de preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din R. Moldova, a solicitat de mai multe ori să participe la conferinţe internaţionale, desfăşurate în România, Ucraina, Polonia, Senegal şi R. Malta.
În anul 2008, magistratul Ion Druţă a fost ales cel mai bun preşedinte al instanţei judecătoreşti.