Moldova-Raider SRL
Mai multe indicii despre persoana care a beneficiat de atacurile raider de la Moldova Agroindbank şi Universalbank duc către controversatul om de afaceri, ex-deputat AMN, Veaceslav Platon. În aceste cazuri, investitorii păgubiţi sunt cetăţeni străini. În cazurile Asito, Victoriabank şi Banca de Economii, principalii păgubiţi sunt Victor şi Viorel Ţopa, care îl acuză de “atac raider” pe vechiul lor partener, prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc.
Luni, 5 august, premierul Vladimir Filat, somat de organizaţiile internaţionale, inclusiv de oficiali din UE, a făcut publice cinci tentative de “atac raider”: Universalbank – 78% de acţiuni vizate, Moldova Agroindbank – 27,5%, Banca de Economii – 16% şi Victoriabank – 5% şi asupra companiei internaţionale de asigurări “Asito” – 40%.
Universalbank, prima lovitură
Pachetul majoritar de acţiuni de la Universalbank este deţinut de investitorul rus Gherman Gorbunţov. La 4 august, la Gorbunţov a ajuns o încheiere judecătorească ce urma să fie executată de George Boţan. “Atunci am aflat că de fapt, încă la 4 martie, judecătorul sectorului Centru, Ion Ţurcan, a emis ordonanţa de încasare de la Gorbunţov, în favoarea companiei off-shore din Panama, Komer Food, a sumei care depăşeşte 5 mil. USD. Am ridicat dosarul de la acest judecător. Mi-am pus mâinile în cap. Hotârârea a fost emisă printr-o procedură simplificată, printr-o ordonanţă. Am găsit în dosar nişte xerocopii ale unor contracte semnate în Rusia, prin 2008, din care rezultă că, 3 persoane juridice i-ar fi împrumutat lui Gorbunţov această sumă, lucru total fals. În 2009, cele trei persoane, care reprezentau trei companii, au cesionat datoria altei companii ruseşti, “KUM”. În 2010, aceştia au cesionat datoria companiei din Panama, Komer Food, reprezentată de cetăţeanul R. Moldova Serghei Leontean (avocat-n.r.). Ulterior, Leontean s-a adresat în judecată pentru a recupera pretinsa datorie de la Gorbunţov”, explică Valeriu Andronic, avocatul lui Gorbunţov şi al Universalbank. Acesta ne-a mai spus că toate citaţiile la proces pe numele lui Gorbunţov au fost trimise pe adresa parcării sale. “În consecinţă, Gorbunţov nu a ştiut de proces”, a conchis Andronic.
La 5 august, executorul a semnat cu brokerul Fincom un acord, după care, destul de rapid, a fost semnat contractul şi cu noul cumpărător, compania Mep Group, înregistrată pe insulele Seychelles, reprezentată în R. Moldova de Renat Usatîi. Cele 78 % din acţiunile lui Gorbunţov au fost vândute contra 24 mil. de lei.
Indiciile duc spre Platon
Primele semne care duc către o implicare în această afacere a ex-deputatului Veaceslav Platon sunt legate de Moldincombank. Surse ZdG spun că, pe 12 august, Renat Usatîi, un apropiat al lui Veaceslav Platon, a venit de la Moscova la Chişinău cu un avion privat. Aici s-a întâlnit cu Iuri Nedoseichin, ex-vicepreşedinte al Moldindconbank”, care ar aparţine lui Veaceslav Platon. Tatăl lui Veaceslav Platon, Nicolae Platon, este şi acum membru al Consiliului Băncii.
Un alt indiciu care dezvăluie o posibilă implicare în această schemă a lui Veaceslav Platon este faptul că reprezentanţii companiei de pe insulele Seychelles, “Mep Group”, după ce au cumpărat acţiunile de la Universalbank, au transferat banii către broker de pe un cont deschis la Moldincombank.
Renat Usatîi, reprezentant al noilor proprietari ai băncii, a declarat într-o conferinţă de presă că preluarea Universalbank a fost perfect legală, şi că Gherman Gorbunţov este un escroc.
Moldova Agroindbank, a doua lovitură
O schemă aproape identică a fost folosită şi în cazul atacului asupra Moldova Agroindbank, cea mai mare bancă din R. Moldova. În “afacere” figurează aproape aceleaşi părţi implicate ca şi în cazul Universalbank. Acelaşi broker, Fincom, aceleaşi ţări exotice unde sunt înregistrate firmele off-shore, aceeaşi ţară, Rusia, în care acţionarii de la Moldova Agroindbank ar fi avut datorii… Sunt şi alte semne care duc iarăşi către Veaceslav Platon.
Deposedarea de acţiuni a avut loc prin intermediul unei hotărâri din 28 decembrie 2010 a Arbitrajului Ad Hoc din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă, fiind pusă în aplicare printr-o hotărâre a Curţii de Apel Bender (CAB) în vara acestui an. Astfel, acţionarii BC Moldova Agroindbank SA au fost deposedaţi de 27,5 % din acţiuni, ce urmau a fi trecute în proprietatea societăţii “Merchant Outpost Company”.
Deşi la 2 august 2011, procurorii au obţinut de la Judecătoria Buiucani sechestrul asupra a 44 140 acţiuni, restul acţiunilor, în volum de 267 152 unităţi, deţinute de SA “Fincom”, au fost înstrăinate deja unei companii off-shore, Global Systems Corp, fiind imposibilă aplicarea sechestrului asupra acestora. Încheierea judecătorului de instrucţie din 20 august 2011, care a respins demersul procurorului de punere sub sechestru a acţiunilor nominalizate, demonstrează acest lucru. De fapt, judecătorul de instrucţie a respins şi demersul procurorului privind efectuarea percheziţiei şi ridicărilor de la registratorul independent SA “Fincom””, anunţă Procuratura Generală (PG) într-un comunicat de presă remis marţi, 6 august.
„Este o decizie legală”
Veaceslav Platon este născut la Căuşeni, acolo unde, în prezent, este dislocat sediul Curţii de Apel Bender. Sursele ZdG ne-au informat că s-a făcut tot posibilul ca dosarul să ajungă la Căuşeni, pentru că Platon are influenţă asupra judecătorilor acelei instanţe. Acuzaţiile sunt însă negate de către Mihai Antonov, preşedintele CAB: “Dosarul este acum la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dacă noi am greşit, acolo se va corecta situaţia. De ce se face aşa mare gălăgie? E straşnic ce se întâmplă. Noi nu putem verifica firmele, nu putem examina cazul în fond. Decizia s-a luat în altă ţară, noi doar am recunoscut-o. Nu suntem în drept să nu o recunoaştem, dacă nu avem temeiuri. Practic, recunoaştem toate hotărârile de acest fel”, a spus Antonov.
„S-a hotărât judecarea cazului la Căuşeni pentru că era o persoană sau o firmă cu adresa în Căuşeni. Nu-mi amintesc cine anume. Am implementat aici metoda europeană. Nimeni nu are acces la judecători. Mai strict ca la noi nu-i nicăieri”, a spus Antonov, fiind întrebat despre legăturile judecătorilor CAB cu Veaceslav Platon.
Contactat de ZdG, Alexandru Ţurcan, avocatul investitorilor străini păgubiţi de la Moldova Agroindbank, ne-a spus, însă, că în dosar nu există nicio persoană din R. Moldova, şi că firma datorită căreia dosarul a ajuns în instanţa de la Căuşeni se numeşte “Boss Tayltd”, din insulele Seychelles. “Nicio parte pe dosar nu era din Căuşeni. S-a indicat o adresă falsă din Căuşeni doar pentru ca dosarul să ajungă la Curtea de Apel Bender din această localitate”, ne-a mai spus Ţurcan.
Scheme similare, alt erou?
Victor şi Viorel Ţopa sunt păgubiţii după “atacurile raider” de la Victoriabank, Banca de Economii şi Asito. Victor Ţopa a declarat pentru ZdG că vinovat de asta s-ar face Vladimir Plahotniuc. “Lucrurile sunt simple. Fix aşa s-a întâmplat în mai 2010. Flăcăul ăsta, care este prim-vicepreşedinte de Parlament, a falsificat nişte contracte, fiind ajutat de unele instituţii de stat”, a spus Ţopa. “Ţara asta este cea mai săracă. Singura soluţie pentru a o salva este să vină investitorii să creeze locuri de muncă. Cum să vină investitorii, dacă s-au furat peste 100 şi ceva de milioane de dolari? În tundra asta să vină?”.
Deşi Vlad Filat a declarat că atacurile raider au eşuat, Victor Ţopa ne-a spus că, de fapt, acţiunile au fost sustrase. “S-a reuşit peste tot să se ia acţiunile. Cu regret, R. Moldova este un stat captiv… Conducerea statului aparţine unei singure persoane. El controlează Banca Naţională, Procurorul General, CCCEC şi chiar mai multe partide politice. Noi am atacat hotărârea de anul trecut la CEDO şi o vom ataca şi pe aceasta. Ştiţi cum va fi? Plahotniuc va rămâne cu aceste acţiuni, fiind protejat de unii parteneri politici din AIE, iar R. Moldova va fi nevoită să întoarcă banii investitorilor”, mai spune Ţopa.
Platon şi Plahotniuc despre “atacurile raider”
Solicitat de ZdG, Veaceslav Platon a declarat că nu are nicio legătură cu atacurile raider. El ne-a spus că ştie că banii companiei off-shore pentru acţiunile Universalbank au fost transferaţi de pe un cont al Moldincombank, dar zice că reprezentanţii băncii au acţionat imediat. “Am sesizat organele competente imediat”. Despre faptul că judecata cazului Moldova Agroindbank a avut loc în oraşul său de baştină, Căuşeni, Platon a spus: “Dacă mă năşteam în Chişinău, iar cazul se judeca la Curtea de Apel Chişinău, se spunea că-l ştiu pe Ion Pleşca. Sunt prostii! Ştiţi proverbul: La hoţ, şi pălăria arde. Cine vorbeşte mai mult despre asta, acela-i vinovat”, crede Platon. Ex-deputatul a recunoscut că-l cunoaşte pe Renat Usatîi, dar spune că nu este prea apropiat cu acesta.
Întrebat ce crede despre “atacurile raider” şi despre faptul că şi numele său este vehiculat printre cele ale posibililor implicaţi, Vlad Plahotniuc a răspuns: “Spuneţi că se vehiculează, eu spun că se speculează. Cineva speculează şi pune ceva la cale, încercând să lege de mine tot ce se întâmplă în ţara asta. De fapt, adevărul e altul. Personal am contribuit să fie luate măsuri drastice, chiar ferme. Am acţionat solidar. Pe mine mă pune în gardă faptul că cineva încearcă să politizeze acest moment. Mă întreb: Oare nu s-a început campania electorală, iar eu nu am înţeles, fiind prin raioane? Consider că în aceste atacuri sunt implicate mai multe persoane. Am şi bănuieli, dar las organele abilitate să se pronunţe. Nu vreau să anticipez. Sunt corect. Sunt acţiuni care au mai fost făcute şi toată lumea ştie cine face chestiile astea. De ce încercaţi să întoarceţi în altă parte? Dacă aveţi o sarcină, o s-o întoarceţi, dacă nu, o să fiţi echidistanţi şi o să prezentaţi informaţia corect”, ne-a spus Vlad Plahotniuc.
Asito tace. Băncile par mulţumite
Am solicitat opinia instituţiilor supuse unor “atacuri raider”. Reprezentanţii Băncii de Economii ne-au spus că “Nu oferim niciun fel de comentarii pe această temă”. După câteva zile de insistenţă, reprezentanţii Moldova Agroindbank ne-au comunicat că banca lucrează normal, iar indicii bancari sunt în creştere. “Noi nu trebuie sa oferim declaraţii, acţionarii sunt cei care o pot face”. Aceştia ne-au remis comunicatul investitorilor europeni păgubiţi după atacul raider, care au spus că vor folosi toate căile legale pentru a-şi restitui acţiunile. “Mizele în acest joc periculos sunt relaţiile R. Moldova cu investitorii străini şi comunitatea europeană, UE, BERD, FMI şi Banca Mondială”, a spus Alexandru Ţurcan, avocatul investitorilor străini. Natalia Vrabie, preşedinta Moldova Agroindbank, a spus că, în ciuda “situaţiei regretabile, banca se bucură de o situaţie financiară mai bună ca oricând”.
Timp de două zile, am aşteptat răspuns de la Victoriabank, dar nu am primit poziţia oficială a băncii asupra atacului raider la care a fost supusă.
Reprezentanţii “Asito” ne-au spus că sunt dispuşi să vorbească, doar că “şeful e în şedinţă sau e plecat, iar în lipsa lui nimeni nu face declaraţii”.
„În prezent, sunt iniţiate două cauze penale în legătură cu evenimentele de la Moldova Agroindbank şi Universalbank. În celelalte trei cazuri, la PG nu a parvenit nicio sesizare”, ne-a spus Maria Vieru, şefa serviciului de presă al PG. Viorel Morari, procuror-adjunct al procurorului anticorupţie, ne-a spus că urmărirea penală continuă. “Nu avem suspecţi oficiali. Este o persoană în Ucraina, care reprezenta o firmă off-shore, dar nu ştim mai multe”, ne-a comunicat procurorul.
Marţi, comunistul Mark Tkaciuk a declarat presei că cei aflaţi la guvernare “îşi fură băncile unii de la alţii. Hoţul fură de la hoţ bâta”, a spus Tkaciuk.