Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   (foto, doc) Palatele funcționarilor de…

(foto, doc) Palatele funcționarilor de la Primăria Chișinău, reținuți de CNA

Vladimir Coteț, viceprimarul mun. Chișinău și Radu Blaj, șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore, deși au avut venituri modeste în ultimii ani, au reușit să-și achiziționeze adevărate castele, cu mai multe niveluri, care, la prețul de piață valorează milioane de lei.

Vladimir Coteț este viceprimar al mun. Chișinău din anul 2007. În 2011, funcționarul s-a mutat în casă nouă. Imobilul de lux cumpărat de familia Coteț se află în Dumbrava, mun. Chișinău, chiar la ieșirea din oraș și arată impresionant. Casa are două niveluri și este îngrădită cu un gard înalt. Lângă poartă există și o construcție accesorie, cel mai probabil garaj, care, conform datelor cadastrale, are 28,6 m.p. Terenul pe care se înalță cele două construcții are o suprafață de 8,4 de ari. Ambele bunuri sunt gajate la Moldindconbank pentru două credite, unul de 500 de mii de lei, obținut în 2010 și scadent în 2020 și altul de 300 de mii, contractat în 2011 și care trebuie rambursat până în 2022. Ambele credite sunt cu o rată a dobânzii de 12% anual. Imobilul soților Coteț valoarează, la prețul său de piață, aproximativ cinci milioane de lei.

Casa de lux a funcționarilor Coteț

Casa de milioane se regăsește și în declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale familiei Coteț. Pentru că, și soția sa, Maria, este funcționară. În ultima declarație de avere disponibilă, cea pe anul 2014, ea declara că activează în calitate de consultant principal în cadrul Secretariatului Parlamentului. Site-ul instituției confirmă. De acolo aflăm că soția viceprimarului de Chișinău este consultant principal în cadrul Direcției finanțe, buget și contabilitate din cadrul Parlamentului R. Moldova.

Casa familiei Coteț, foto: ZdG
Casa familiei Coteț, foto: ZdG

În declarația Mariei Coteț pe anul 2014 aceasta a indicat și trei credite, două pentru care au pus casa în gaj, dar și un altul, în valoare de 50 de mii de lei, contractat în 2014, scadent în 2016. Tot în acea declarație, soții Coteț afirmă că au ridicat anul trecut, salarii cumulate în valoare de 260 de mii de lei, dar și că dețin o mașină de model Toyota, procurată în leasing încă în 2008. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că Fiscservinform a publicat toate declarațiile de avere și interese ale funcționarilor pentru anul 2014, declarația lui Vladimir Coteț este inaccesibilă. Aceasta însă nu ar trebui să se deosebească de cea a soției, la care am făcut referire mai sus.

Vladimir Coteț, foto: noi.md
Vladimir Coteț, foto: noi.md

Vladimir Coteț va împlini 56 de ani pe 9 septembrie. El s-a născut în s. Speia, r. Anenii Noi, iar până să ajungă viceprimar, în octombrie 2007, a fost, între 2001 și 2007, vicepretor la Pretura sect. Botanica, iar între 1994 și 1997, vicepretor la Buiucani. A început să lucreze în instituțiile statului în 1984, când s-a angajat ca inginer în cadrul Ministerului Învățământului, actualul Minister al Educației. Conform informațiilor plasate pe site-ul Primăriei mun. Chișinău, Coteț, în calitate de viceprimar, este responsabil de buna funcţionare a complexului termoenergetic, sistemelor tehnice şi reţelelor inginereşti ale mun. Chișinău și de exploatarea spaţiilor verzi. El patronează activitatea Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, „Termocom”, „Apă – Canal Chişinău”, Regia „Autosalubritate”, Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, „Lifteservice”, „Parcul Dendrariu, „Combinatul servicii funerare, dar și ale altor întreprinderi municipale şi societăţi pe acţiuni din domeniul termoenergetic. Prin dispoziţia primarului general, viceprimarul Coteţ a fost abilitat cu dreptul de a semna dispoziţii şi acte vizând chestiuni ce ţin de domeniile de activitate patronate, după cum urmează: deschiderea şi închiderea sezonului de încălzire, sistarea provizorie în unele sectoare ale municipiului Chişinău a alimentaţiei cu apă potabilă, apă caldă, gaze naturale, energie termică şi electrică.

Casa de lux a lui Radu Blaj și terenurile vecinului Modârcă, fostul său șef

Radu Blaj, foto: captura video Curaj TV
Radu Blaj, foto: captura video Curaj TV

Radu Blaj este șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, activând în cadrul acestei Direcții încă din anul 2006. Între 2011 și 2013, Blaj a fost și șef interimar al Direcției. În 2014, oficial, funcționarul, care a indicat în ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietate un salariu „din serviciul public” de 110 mii de lei, a intrat în posesia unui imobil de lux situat în Stăuceni, mun. Chișinău. De fapt, Blaj locuia în această casă anterior, ea fiind înregistrată, încă în 2011, când a fost dată în exploatare, pe numele mamei sale, Maria Blaj. În iulie 2014, imobilul a fost trecut pe numele adevăratului proprietar, în urma unui contract de întreținere pe viață. Blaj și-a trecut imobilul pe numele său la câteva luni după ce portalul deschide.md scria că în el locuiește funcționarul Primăriei.

IMG_0287
Casa lui Radu Blaj și terenul din fața imobilului, plantat cu iarbă, care aparține lui Vladimir Modârcă, fostul său șef, foto: ZdG

Casa lui Radu Blaj este una modernă, cu două niveluri, panouri solare și bazin. Accesul spre imobil este restricționat de o barieră, deși, primăria le-a interzis anterior. Totodată, în fața casei lui Radu Blaj se poate vedea un teren de aproape 9 ari, îngrijit și plantat cu iarbă verde. Datele de la Cadastru arată că terenul (sunt două, unul lângă altul) aparțin lui Vladimir Modârcă, fostul șef al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, respectiv, fostul șef al lui Radu Blaj, plecat din funcție în iulie 2011, după ce a fost demis de primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă pentru implicare în mai multe scandaluri și acuzații. De fapt, Vlad Modârcă, fostul funcționar, este și proprietarul unei lot pentru construcția unei case aflat chiar în vecinătatea lui Radu Blaj.

În iunie 2014, Radu Blaj, după apariția în presă a informațiilor despre casa în care locuiește, a fost verificat de CNI. Comisia a stabilit că acesta și-a ascuns o parte din avere. Rezultatele controlului au arătat că Blaj nu a declarat veniturile soției obținute de la întreprinderea „Art-Consultgrup” sub formă de salariu în valoare de 44 545 lei și de la Universitatea de Stat din Moldova în sumă de 400 de lei, precum și pensia acesteia de 5 717 lei.

Casa lui Radu Blaj și terenul din fața casei, care aparține lui Vlad Modârcă, foto: ZdG
Casa lui Radu Blaj. Imagine din spatele imobilului, foto: ZdG

Totodată, nu a fost declarată cota-parte de 25% din cadrul întreprinderii nominalizate mai sus, deținută tot de soție. De asemenea, în declarația sa de avere, funcționarul nu a indicat venitul de 100 000 lei obținut din înstrăinarea automobilului de marcă „Jaguar-S”, fabricat în anul 2007, 6 conturi bancare, un teren pentru construcții în raionul Sângerei și faptul că este în posesia unei case de locuit din comuna Stăuceni, mun. Chișinău, anunța CNI.

Conform explicației lui Radu Blaj adusă la CNI, el nu a indicat conturile bancare în declarația cu privire la venituri și proprietate deoarece sunt carduri salariale, de pensie a copilului și altele cu soldul 0 lei. Totodată, el a declarat că imobilul nu-l declarase deoarece nu cunoștea despre obligativitatea declarării bunurilor imobile aflate în posesie și nu proprietate. Referitor la teren, Blaj le-a zis celor de la CNI că „l-a trecut cu vederea”.

A semnat 65 de acte pentru firma soției

În decembrie 2014, Comisia a constatat că Blaj a încălcat și regimul juridic al conflictului de interese. Astfel, funcționarul nu a indicat în declarația de avere, și nici în cea de interese faptul că soția sa, Tamara Blaj, este fondatoare la firma „Art-Consultgrup” SRL, asta deși datele de atunci ale Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arătau că aceasta deținea, împreună cu fratele lui Radu Blaj, Vitalie, și cu alți doi cetățeni, cotă parte din acest SRL al cărui gen de activitate licențiată este Activitatea de proiectare pentru construcții, reconstrucții”. Ținând cont de genul de activitate al întreprinderii menționate și atribuțiile lui Radu Blaj în calitatea sa de șef adjunct al DGAURF, CNI a verificat eventuale încălcări ale regimului juridic al conflictului de interese de către funcționar și a trimis în adresa mai multor organe solicitări de informații.

„Fiind verificate actele prezentate de către Primăria mun. Chișinău, prin informația înregistrată cu nr. 8332 din 30.10.2014, pentru 17 obiecte de construcție a cărui proiectant este întreprinderea „Art-Consultgrup” S.R.L., s-a constatat că cet. Radu Blaj a contrasemnat și avizat următoarele documente, pentru fecare obiect în parte după cum urmează: Astfel, s-a stabilit că cet. Radu Blaj, în perioada 20132014, a contrasemnat și avizat 65 acte ce țin de construcția unor imobile, a cărui proiectant este întreprinderea „unde soția sa și fratele său dețin cotă-parte”, stabilea CNI.

Printre obiectele la care făcea referire CNI se numărau case particulare de locuit, dar și blocuri locative (inclusiv ale unei companii cunoscute, Lagmar Impex) sau pentru oficii, inclusiv parcarea construită de compania D&D pe str. Testemițanu, centrul medical „Repromed” sau un bazin de înot.

Interesele lui Blaj și firma soției cu apartament de la o companie offshore

Raportând faptele enunțate…, se conchide că cet. Radu Blaj în calitate de subiect al declarării intereselor personale, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a avut obligația de a lua decizii conducând-se de norma legală, ținând cont de interesul public și renunțând la interesul personal rezultat din relația sa de rudenie … Conform informației prezentate de Primăria mun. Chișinău, înregistrate cu nr.8052 din 16.12.2014, cet. Radu Blaj nu a depus nici o sesizare la Primăria mun. Chișinău ce ține de avizarea documentației de proiect și a autorizațiilor de construire al întreprinderii ”Art-Consultgrup” S.R.L. Totodată, cet. Radu Blaj, urma să aplice în conformitate cu art.11 din legea nominalizată una din opțiunile de tratare și soluționare a situațiilor de conflict de interese apărute la etapa de semnare și avizare a actelor enumerate supra, se spune în actul CNI, care a constatat că funcționarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese și a trimis dosarul la Centrul Național Anticorupție, pentru aplicarea sancțiunii.

Anterior, solicitat de Moldova Curată, Radu Blaj a refuzat să spună dacă i-a informat pe superiorii săi despre relaţia sa cu firma „ART-CONSULTGRUP”, însă a declarat că actul CNI nu conţine date veridice şi-l va ataca în instanţă.

Astăzi, datele de la CÎS arată că firma „Art-Consultgrup” SRL are un singur fondator, pe Tamara Blaj, cu 100% cota parte. Firma are un capital social standard, de 5400 de lei și sediul pe str. Bucuriei, într-un bloc nou, construit de compania de construcții „Restart Business”, într-un apartament care-i aparține. Firma „Restart Business” este fondată de compania offshore „Keychange Business Limited” din Cipru. Aceasta are sediul într-un birou vecin cu cel al firmei familiei Blaj. „Restart Business”, cu proprietari în offshore, a fost implicat la Chișinău în mai multe scandaluri, fiind și cea care construiește pe str. Alba Iulia 113, deși Primăria a anulat autorizația de construcție, după ce un grup de locatari din blocurile alăturate s-au revoltat și au precizat că noul edificiu distruge unicul scuar verde existent în vecinătate.

Reținuți de CNA pentru 72 de ore

cna.md
cna.md

Vladimir Coteț și Radu Blaj, împreună cu alte trei persoane, au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție și de procurorii Procuraturii Anticorupție miercuri, 25 mai 2016, în cadrul mai multor dosare penale pornite pe faptul coruperii pasive, traficului de influenţă, falsului în acte publice şi depăşirii atribuţiilor de serviciu, comise de către persoane publice din cadrul Primăriei, Inspecţiei de stat în Construcţii, dar şi persoane fizice. Printre reţinuţi, se anunță într-un comunicat al CNA, mai este un inspector al Inspecţiei de stat în construcţii şi doi intermediari, care aveau rolul de a transmite banii.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, făcute publice de CNA, funcţionarii Primăriei, prin înţelegere prealabilă cu intermediarii, ar fi admis diverse abuzuri, contra unor sume de bani, pentru prestarea unor servicii precum urgentarea perfectării unor acte pentru recepţia finală a imobilelor; urgentarea eliberării actelor pentru schimbarea statutului zonelor terenurilor; perfectarea actelor în vederea privatizării spaţiilor nelocative etc. Astfel, cea mai mare sumă estorcată de unii funcţionari ai Primăriei, documentată de CNA, este 12 000 de euro. În prezent, toate cinci persoane au statut de bănuit şi sunt reţinute pentru 72 de ore. În timpul audierilor, unul dintre bănuiţi, Vladimir Coteț, a solicitat îngrijiri medicale şi a fost escortat la Spitalul de Urgenţă pentru a fi investigat. În dimineaţa zilei de miercuri, mai multe percheziţii au fost derulate la domiciliile, automobilele şi birourile de serviciu ale funcţionarilor Primăriei şi altor persoane vizate în dosar.

UPDATE: Detalii despre dosarul în care figurează cei doi oficiali ai Primăriei

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.