[FOTO] Casa de milioane a şefului CNI
Anatolie Donciu, proaspătul şef al Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), locuieşte într-o casă evaluată de experţi imobiliari la aproximativ 5 milioane de lei. Construcţia „castelului” a început în perioada în care acesta activa în cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Preşedintele CNI nu s-a mulţumit, însă, doar cu terenul pe care şi-a înălţat casa, îngrădind, împreună cu imobilul său, un teren public, evaluat la aproximativ 1,5 mln lei, pe care este amplasat un punct de transformatoare al „Red Union Fenosa”. Din această cauză, cele două părţi se judecă de aproape cinci ani.
Anatolie Donciu a fost numit joi, 25 octombrie, în funcţia de preşedinte al CNI, instituţie nou-formată, abilitată cu verificarea averilor demnitarilor. În vârstă de 55 de ani, Donciu a avansat timp de 19 ani de la anchetator până la prim-viceprocuror de Chişinău. În 2002-2004, a fost şeful Departamentului Urmărire Penală din cadrul CCCEC, iar în 2004-2007 – director al Direcţiei Generale Analitică, Prognozare şi Prevenire a CCCEC. Ulterior, s-a dedicat activităţii ştiinţifice.
Casă de 5 milioane, neînregistrată la „Cadastru”
În iulie 2004, pe când activa la CCCEC, a primit, în urma unei decizii a Consiliului Municipal Chişinău (CMC), un teren de 600 m², pentru construcţii, pe str. Valentin Guţu. În scurt timp, şi-a ridicat acolo o casă cu două nivele.
Accesul maşinilor pe drumul care duce spre domiciliul lui Donciu este restricţionat de o barieră, amplasată chiar pe linia gardului casei şefului CNI. Imobilul este locuibil. Gardul este alb, împletit cu flori încă vii. Prin gratiile porţii se poate observa garajul şi cel puţin un automobil. Acoperişurile tuturor clădirilor din ogradă sunt din oale maro.
Experţii imobiliari cu care am discutat ne-au spus că o asemenea casă valoarează aproximativ 300 mii de euro, echivalentul a 5 mln. lei. De remarcat că, pe un site de anunţuri, la începutul acestui an, în apropiere de casa lui Donciu, se vindea un teren, iar proprietarul cerea 30 mii euro pentru 100 m². Dacă ar fi să ţinem cont de aceste calcule, ar reieşi că doar terenul de 600 m², pe care e amplasată casa şefului CNI, ar valora 180 mii de euro, adică aproape 3 mln lei.
Am încercat să aflăm detalii despre casa lui Anatol Donciu la „Cadastru”. Ni s-a spus, însă, că imobilul acestuia nu este înregistrat. Angajaţi ai „Cadastru” susţin că, din acest motiv, Donciu n-ar avea drept de proprietate asupra terenului respectiv.
Dar cum e posibil ca o casă locuibilă să nu fie înregistrată la „Cadastru”? Surse din cadrul Primăriei Chişinău ne-au vorbit despre posibilul motiv pentru care imobilul lui Donciu lipseşte din registrele de la „Cadastru”. Astfel, acesta ar fi primit iniţial, tot de la Primărie, un teren amplasat pe teritoriul unei şcoli. Ulterior a solicitat alt teren, pe motiv că primul ar fi fost imposibil de utilizat. În 2004, prin decizia CMC, lui Donciu i-a fost alocat terenul de pe str. Valentin Guţu. Doar că, între timp, actualul şef al CNI ar fi reuşit să înregistreze la „Cadastru” terenul primit iniţial. Astfel, pentru a nu avea probleme, a renunţat să-şi înregisteze terenul pe care şi-a înălţat casa.
Informaţiile de la „Cadastru” confirmă faptul că Anatolie Donciu este proprietarul unui teren în sectorul Buiucani, pe str. Al. Marinescu. Nu am reuşit să verificăm dacă ambele proprietăţi ale lui Donciu sunt trecute în declaraţia sa de avere, pentru că nimeni, de la Parlament, nu ne-a putut oferi acest document pe care Donciu ar fi trebuit să-l prezinte atunci când a ajuns membru al CNI.
Donciu vs Fenosa
Lângă casa lui Anatolie Donciu, încă din 1960, este amplasat un punct de transformatoare, acum al Companiei „Red Union Fenosa”, care alimentează zona cu electricitate. Donciu, după ce şi-a construit casa, şi după ce s-a dedidat activităţii ştiinţifice, a acţionat în judecată „Red Union Fenosa”.
În motivarea cererii, acesta indica că „este proprietarul imobilului din str. Valentin Guţu, şi că…, zgomotul produs de postul de transformatoare PT-47 produce o acţiune nocivă, care creează un pericol pentru sănătatea sa şi a membrilor familiei sale, precum şi a celor care locuiesc în vecinătatea transformatorului. Mai mult ca atât, zgomotul este insuportabil şi creează incomodităţi, provoacă stare de stres şi nelinişte”, scrie Donciu în cererea de chemare în judecată, solicitând „obligarea „RED Union Fenosa” de a transfera punctul de transformatoare PT-47 din vecinătatea imobilului, pentru a nu afecta dreptul de proprietate asupra bunului imobil respectiv”. Deşi reprezentanţii „Red Union Fenosa” menţionau în faţa magistraţilor că acel punct nu produce pericol sau zgomot care să deranjeze, că a fost amplasat acolo cu mult timp înainte ca Donciu să-şi construiască imobil şi că, iniţial, acesta se angajase să delimiteze ograda sa de locul unde sunt amplasate transformatoarele, instanţa i-a dat dreptate lui Anatolie Donciu, obligând „Red Union Fenosa” să reamplaseze punctul de transformatoare.
Câinii şefului CNI „păzesc” transformatoarele
Cu câteva zile înainte ca Anatolie Donciu să fie numit de parlamentari în funcţia de preşedinte al CNI, acesta câştiga un nou proces împotriva celor de la „Red Union Fenosa”. Reprezentanţii celui mai mare distribuitor privat de energie electrică din R. Moldova au cerut instanţei schimbarea modului de executare a hotărârii judecătoreşti, pe motiv că Primăria Chişinău nu le-a acordat un alt loc pentru amplasarea punctului de transformatoare. CSJ, însă, a respins cererea distribuitorului de energie.
Din surse neoficiale am aflat că o asemenea cerere este depusă de „Red Union Fenosa” şi la CEDO. Solicitaţi de ZdG să se pronunţe pe marginea acestui caz, reprezentanţii companiei au refuzat, pe motiv că îşi doresc ca „acest caz să fie soluţionat pe calea instanţei de judecată, aici sau în altă parte”.
Una peste alta, „Red Union Fenosa” nu a purces la executarea hotărârii de judecată. Anatolie Donciu, însă, pare-se a încercat să-şi facă singur dreptate, îngrădind nu doar casa sa, ci şi punctul de transformatoare, amplasat pe un teren public, cu o suprafaţă de aproximativ 300 m², blocând practic accesul către acest utilaj. Din spusele vecinilor, atunci când angajaţii „Red Union Fenosa” au avut nevoie să lucreze la punctul de transformatoare, se loveau de refuzul familiei Donciu. Aceştia ne-au explicat că, într-o zi, a fost nevoie şi de intervenţia poliţiei pentru a rezolva situaţia.
De remarcat că, în jurul punctului de transformatoare care, repetăm, este amplasat pe un teren care aparţine statului, sunt doi câini de rasă ai familiei Donciu, care fac practic imposibilă apropierea de punctul de transformatoare a celor de la Fenosa, fără aprobarea familiei şefului CNI.
„E ocupare abuzivă”
Faptul că terenul îngrădit de Anatolie Donciu, pe care este amplasat punctul de transformatoare, este unul public ne-a fost confirmat de responsabili din cadrul Primăriei Chişinău. Şi reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Construcţii admit că Anatolie Donciu a îngrădit ilegal un teren care nu-i aparţine, însă spun că nu ei sunt responsabili să ia măsuri.
„Inspectoratul Ecologic de Stat şi autorităţile publice locale sunt responsabile de întocmirea proceselor-verbale. Acolo reiese că e ocupare abuzivă a proprietăţii municipale. Pedeapsa ar fi o amendă şi demolarea, din contul beneficiarului. Am fost de mai multe ori acolo şi am văzut. Am văzut gardul, construit de mult. Poate că şi termenul de prescripţie o fi fost depăşit”, ne-a spus Petru Vasilică, de la Inspecţia de Stat în Construcţii.
Vadim Stângaci, vicedirectorul Inspectoratului Ecologic de Stat, susţine că instituţia a răspuns încă în aprilie celor de la „Red Union Fenosa”, care le-au solicitat implicare. „Ei ar trebui să solicite de la autorităţile publice nişte acte ce ar arăta cu precizie suprafeţele de teren gestionate de Fenosa şi ocupate ilegal, ca ulterior, să putem acţiona şi sancţiona persoanele care au făcut asta. Nu am primit o astfel de informaţie”, a precizat Stângaci.
Reprezentanţii Direcţiei funciare din cadrul Primăriei Chişinău ne-au spus că se vor implica în acest caz, iar în cel mai scurt timp vor interveni, pentru a-l soluţiona.
„Nu mă interesează lotul”
De remarcat că terenul public îngrădit de Anatolie Donciu, cu o suprafaţă de aproximativ 300 m², ar valora circa 90 mii de euro, echivalentul a 1,5 mln lei. Să fie oare zgomotul şi nocivitatea punctului de transformatoare principalul motiv pentru care Donciu a cerut reamplasarea lui?
Şeful CNI susţine că da, pentru că, spune el, nu are niciun interes asupra terenului din preajma casei sale. Parcă surprins de subiect, Donciu ne-a spus iniţial că, pentru a înţelege cum stau lucrurile, va trebui să ne întâlnim, „pentru a vedea actele”. „Cei de la Fenosa au făcut o poartă şi şi-au instalat lacăt. Ei au oricând acces. Veniţi şi vedeţi”, ne-a îndemnat Donciu.
„Dar gardul dvs. l-aţi făcut?”, l-am întrebat. „Nu e vorba de gard”, ne-a replicat Donciu. „Fenosa are acces la punctul de transformatoare. Faceţi cum doriţi. Eu ştiu că sunt corect. Dacă am îngrădit ilegal, de ce nu m-au dat în judecată timp de cinci ani? Primăria nu are nicio problemă. Am făcut acel gard ca să-mi protejez sectorul, dar nu cu scopul de a acapara loturi. Nu mă interesează lotul acela, deloc”, ne-a spus Donciu. Ulterior, acesta a mai precizat că, de fapt, el nu a construit niciun gard acolo. I-am spus că am fost la faţa locului şi că avem poze. „A, deja aţi fotografiat. De ce nu m-aţi chemat şi pe mine? Şi dvs. vreţi să fiţi o presă independentă, liberă şi obiectivă? Vă consideram un ziar serios, cu care colaboram în anumite situaţii, dar acum aţi pornit pe altă cale”, ne-a replicat Anatolie Donciu, sugerându-ne să procedăm cum ne dictează „sovestea”.
Vom reveni.
Update: Vineri, 2 noiembrie: [DOC] Test de integritate. Declaraţiile lui Donciu vs datele de la «Cadastru»