Casa de lux de pe numele socrului judecătoarei
Socrul pensionar al magistratei Curţii de Apel Chişinău, Marina Anton, deţine un imobil de lux, cu două niveluri şi mansardă, în or. Ialoveni, aproape de Chişinău. Deşi vecinii afirmă că în acea casă locuiesc, de fapt, Marina Anton şi soţul său, fost poliţist, judecătoarea neagă informaţia. Imobilul nu este nici măcar înregistrat la Oficiul Cadastral, acolo unde regăsim doar terenul, procurat de socrul ei în anul 2000, la un an şi jumătate de la numirea Marinei Anton în funcţia de judecătoare la Judecătoria Ialoveni.
Marina Anton este judecătoare din 1999, fiind numită pe un termen de 5 ani la Judecătoria Ialoveni prin decretul preşedintelui R. Moldova de atunci, Petru Lucinschi. În 2001, printr-o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anton e transferată la Judecătoria Ciocana din Chişinău. Trei ani mai târziu, Vladimir Voronin o acceptă în sistem până la atingerea plafonului de vârstă, iar în decembrie 2005 este promovată la Curtea de Apel (CA) Chişinău.
Anton: „Este proprietatea socrului meu”
Anume la Ialoveni, unde judecătoarea îşi începuse activitatea, în zona de vile de la marginea oraşului, aproape de intrarea în Chişinău, familia sa şi-a ridicat o casă de lux, cu două niveluri şi mansardă. Imobilul modern, în care soţii Marina şi Antuan Anton, fost poliţist, avocat de profesie, cu licenţă din 2013, sunt văzuţi adesea de vecini, nu este însă înregistrat la Oficiul Cadastral, deşi este locuit de mai mulţi ani, având practic toate comodităţile. Acesta are o faţadă din piatră naturală şi o mică grădină în spate. Casa şi terenul nu se regăsesc în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale judecătoarei, bunul fiind înregistrat pe numele socrului său, Marc Anton, de 68 de ani. Terenul, singurul înregistrat la Cadastru, are o suprafaţă standard pentru un lot pe care se ridică un imobil, 6 ari. El a intrat în posesia socrului magistratei în noiembrie 2000, printr-un contract de vânzare-cumpărare, la mai puţin de un an şi jumătate de la numirea Marinei Anton în funcţia de judecătoare la Ialoveni. Marc Anton, socrul judecătoarei, proprietarul din acte al terenului şi al clădirii neînregistrate la Cadastru, locuieşte, de fapt, la Chişinău, într-un apartament modest, de 53 m.p., de pe str. Gheorghe Asachi, în care deţine o cotă-parte şi Antuan Anton, soţul magistratei. Informaţia despre faptul că Marc Anton, pensionar, care a beneficiat în 2015 de pensie de invaliditate de 14,8 mii de lei, locuieşte în Chişinău ne-a fost confirmată de vecinii acestuia. Marc Anton a activat anterior în cadrul Inspecţiei Financiare, instituţie subordonată Ministerului Finanţelor ce are misiunea de a proteja interesele financiare publice ale statului.
Marina Anton susţine însă că imobilul nu este al ei, ci într-adevăr al socrului şi că merge în acea casă doar în vizită. „E proprietatea socrului meu. Nu locuiesc în ea. Nu ştiu ce spun vecinii, dar eu pot să vă asigur că locuiesc pe str. Academiei. Chiar pot să vă invit la un ceai, să vedeţi. Socrul meu a lucrat o viaţă contabil. Da, el are un grad de invaliditate din copilărie, dar a muncit. El poate să locuiască vara la vilă, pentru că are şi vilă, iar toamna poate veni în casa din Ialoveni sau în apartamentul de la Chişinău. A lucrat şi la Serviciul Control Financiar şi Revizie. Faptul că are grad de invaliditate din copilărie nu-i îngrădeşte dreptul de a munci. A fost contabil toată viaţa. El a procurat terenul prin 1999. Eu atunci eram în al doilea an de căsătorie… Socrul a făcut investiţii. Dacă şi ne vede cineva pe acolo, atunci înseamnă că mergem în vizită. Soţul poate merge să-l ajute pe taică-su. E fals că eu aş trăi acolo. Locuim pe str. Academiei”, susţine magistrata Anton. „Nu ştiu de ce nu-i înregistrată la Cadastru. Erau ceva probleme. Socrul meu are şi vilă, tot neînregistrată. A procurat şi terenuri. A făcut investiţii. A lucrat contabil şi a deservit şi nişte firme. Fiecare face un ban. El atunci a văzut terenul, i-a plăcut… Acolo era deja o construcţie. Pe atunci era o criză mare şi terenurile în Ialoveni costau maximum 500 USD. Costul terenului cu tot cu construcţie era de vreo 4 mii USD. A finalizat totul câte un pic, încet”, ne zice Marina Anton.
Averea judecătoarei a crescut în ultimii ani
Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, Marina Anton duce un trai modest.
Aceasta declară că ar locui, împreună cu soţul, într-un apartament de doar 40,3 m.p., pe care l-ar fi obţinut în 2003. Datele de la Cadastru arată însă că locuinţa din str. Academiei a fost obţinută de magistrată în 2007, în urma unui contract de vânzare-cumpărare. Soţul judecătoarei, avocat din iunie 2013, este proprietarul unui Mercedes, produs în 2008, dobândit în 2011 prin „import” cu 190 mii de lei. În martie 2016, soţii Anton declarau că au avut în conturi bancare, în anii 2013-2015, peste 1,3 milioane de lei, dar şi datorii acumulate în 2014-2015 în sumă de aproximativ 650 mii de lei. În 2015, Antuan şi Marina Anton au avut venituri din salarii, dobânda la bănci şi din pensia soţului în sumă de aproape 530 mii de lei.
În 2008, Marina Anton declara doar venitul din salariu în sumă de 73 mii de lei. La fel a făcut şi în 2009 şi în 2010, când a declarat un salariu anual de 72 mii de lei. În declaraţia pentru 2012, magistrata a indicat, pe lângă veniturile sale din salariu de aproape 80 mii de lei, şi veniturile soţului, din pensie, în sumă de 42 mii de lei. Judecătoarea mai declara Mercedesul care se regăseşte şi în declaraţia pentru 2015, dar şi apartamentul, dobândit în 2003, care, la fel, este indicat în cea mai recentă declaraţie. În 2012, Marina Anton preciza că a investit 39 804 (fără a specifica valuta) într-un imobil, fără a oferi alte detalii. Anul 2013 a fost cel mai prosper pentru familia Anton. Pe lângă veniturile celor doi soţi, în sumă de 135 mii de lei, Marina Anton a trecut un venit în sumă de 965 mii de lei din „cedarea investiţiilor din cooperativa de construcţie a locuinţei”, fără a oferi alte detalii. Tot în acel an, soţii Anton au depozitat banii primiţi în două conturi bancare. În 2014, Antuan şi Marina Anton au avut venituri din salarii, pensie şi dobânda bancară în sumă de aproximativ 600 mii de lei.
Anton vs Poalelungi
Judecătoarea Marina Anton a ajuns în atenţia opiniei publice la sfârşit de 2015, când Mihai Poalelungi, preşedintele CSJ, anunţa, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei pe care o conduce, că a solicitat CSM-ului examinarea abaterilor disciplinare grave admise de judecătorii CA Chişinău Marina Anton, Nina Traciuc, Mihail Ciugureanu, Ion Secrieru şi Iurie Cotruţă la examinarea unei cauze civile privind decăderea din drepturi părinteşti. Preşedintele CSJ s-a referit la faptul că judecătorii Anton, Traciuc şi Ciugureanu au formulat o soluţie privind existenţa temeiurilor pentru decăderea din drepturile părinteşti, motivând-o cu argumente privind lipsa temeiurilor pentru decăderea din aceste drepturi. După demers, procurorul general, Corneliu Gurin, a solicitat de la CSM acordul de a iniţia urmărirea penală în privinţa celor cinci judecători implicaţi în acest caz. Marţi, 10 martie 2015, membrii CSM, prin vot, au acceptat demararea anchetei.
Peste doar câteva zile, pe 13 martie 2015, Marina Anton, judecător raportor pe acest dosar, la finalul Adunării Generale a Judecătorilor, a ţinut un discurs la subiect, aducând acuzaţii la adresa şefilor justiţiei din R. Moldova. Anton menţiona, în faţa a peste 300 de magistraţi, că se intenţionează „eliminarea din justiţie şi chiar condamnarea arbitrară a celor care au preferat ca, în activitatea lor, să acţioneze fără vreun fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări şi intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, inclusiv judiciare, şi să se supună doar legii”. Judecătoarea a susţinut că dosarul penal intentat pe numele său şi al colegilor săi are la bază o greşeală de redactare a hotărârii care, imediat ce a fost sesizată, a fost corectată. „Acţiunile au avut drept scop demonizarea şi executarea neînţelegătorilor de bună voie, conform principiului stalinist „bez suda i sledstvia” (condamnat fără judecată, n.r.), din partea unor oameni preocupaţi de aşa-zisa mimare a unei zeloase lupte anticorupţie în faţa donatorilor externi”, declara magistrata, precizând că, înainte de a fi făcut public acest caz, i s-a cerut să demisioneze benevol. „Vom merge la CSJ şi la CEDO, prezentând toate probele unui dosar fabricat la comandă”, declara Anton.
Dosarul penal cu 5 judecători a fost clasat
Au urmat mai multe procese de judecată între Marina Anton şi instituţiile statului, printre care CSM şi Procuratura Anticorupţie, cerând anularea mai multor acte sau furnizarea unor informaţii oficiale. Totodată, magistrata Anton l-a acţionat în judecată şi pe Mihai Poalelungi, cerând de la acesta răspunsuri publice la mai multe întrebări. Printre altele, Anton a solicitat de la Poalelungi să-i răspundă dacă acesta a convocat-o la sediul CSJ în legătură cu examinarea de către aceasta a cauzei pentru care a început să fie urmărită penal, solicitându-i demisia din proprie iniţiativă, şi dacă au fost discutate de cei doi condiţiile demisiei din funcţia de judecător şi consecinţele refuzului ei de a renunţa la acest pas. Prima instanţă i-a respins cererea.
În cele din urmă, însă, urmărirea penală în dosarul penal deschis pe numele celor 5 judecători a fost încetată. Roman Statnîi, de la Procuratura Anticorupţie, cel care a gestionat cauza penală, ne-a anunţat că încă „la 11 ianuarie 2016, urmărirea penală a fost încetată. Prin încheierea din 6 ianuarie 2016 a judecătorului de instrucţie, s-a anulat ordonanţa de recunoaştere în calitate de bănuit a judecătorului Marina Anton. Ceilalţi judecători au fost scoşi de sub urmărire penală pe motiv că s-a constatat că Marina Anton era pasibilă de răspundere penală. Astfel, în legătură cu imposibilitatea de a continua urmărirea penală, ea a fost încetată. La acest moment, a fost contestată ordonanţa mea de încetare a urmăririi penale, pentru că ea a fost încetată pe motiv de nereabilitare, în legătură cu imposibilitatea continuării urmăririi penale. Deocamdată, nu există o decizie definitivă pe marginea contestaţiei…”, ne-a spus procurorul Statnîi.
Marina Anton susţine că nu este de acord cu scoaterea de sub urmărire penală prin nereabilitare. „Chiar dacă judecătorul a declarat nulă ordonanţa procurorului şi a dat indicaţii să mă scoată de sub urmărire penală pe motiv de reabilitare, procurorul m-a scos pe motiv de nereabilitare. Merg în instanţă pentru că nu sunt de acord. Acum dosarul se examinează. Practic, am o sentinţă de condamnare, deşi nu am făcut nimic”, explică magistrata.