(doc) Acuzaţii de trafic de influenţă şi abuz la AIPA
Şefa Secţiei Teritoriale Orhei din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a depus, în noiembrie 2015, o plângere penală la Centrul Naţional Anticorupţie, denunţând abuz şi trafic de influenţă în procesul de acordare a subvenţiilor. La peste jumătate de an de la depunerea plângerii, dosarul penal deschis pe marginea acestui fapt stagnează, iar funcţionara se plânge că a ajuns victima celui împotriva căruia a depus denunţul.
În noiembrie 2015, Stela Coşeliuc, şefa Secţiei Teritoriale Orhei din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), adresa Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) o plângere prin care denunţa acordarea dubioasă a unei subvenţii de 3,9 milioane de lei firmei „Standard Vin Plus” SRL, condusă de omul de afaceri Iurie Didenco, cel care gestionează şi un cunoscut club de noapte din Chişinău. Atunci, cazul a devenit public şi a provocat discuţii aprinse, dar fără vreo finalitate.
Acuzaţii şi interese între doi colegi de la AIPA
Stela Coşeliuc scrie că, în martie-aprilie 2014, tatăl său, Constantin Mătrăgună, planta 14 ha de coacăză. Cu această ocazie, el a depus o cerere la AIPA, solicitând o subvenţie. Ea susţine că, din cauza conflictului de interese creat, a anunţat Comisia Naţională de Integritate (CNI), iar de dosarul tatălui său s-a ocupat un coleg. Dosarul tatălui, însă, a fost respins prin actul Direcţiei Inspecţii şi Control pe Teren pe motiv că procentul de prindere a materialului săditor ar fi fost foarte mic. „Aflând despre acest fapt, Marin Mortean (şeful Direcţiei) m-a sfătuit că ar fi oportun de replantat golurile cu un nou material săditor şi de repus dosarul în anul următor. Mortean, din proprie iniţiativă, a menţionat că va favoriza dosarul tatălui meu pentru ca acesta să primească ajutorul prevăzut fără impedimente”, susţine Stela Coşeliuc în adresarea către CNA. „Am retras dosarul tatălui meu de pe rol, pentru că se uscase plantaţia. Până la urmă, Mortean nu m-a ajutat şi nici nu avea de ce să mă ajute. A umblat doar cu minciuni”, declară, în mai 2016, Stela Coşeliuc, cu referire la acest subiect.
În contextul promisiunii de ajutor, şefa Secţiei Teritoriale Orhei din cadrul AIPA scrie la CNA că, în august 2014, acelaşi Mortean i-ar fi comunicat că, la Orhei, urma să fie depus un dosar în numele firmei „Standard Vin Plus” SRL, pentru obţinerea unei subvenţii de 3,9 milioane de lei pentru o linie de sortare a fructelor. „Mi-a indicat ca acest dosar neapărat să fie introdus cu prioritate în Registrul Electronic al Agenţiei”, scrie funcţionara. Ea precizează că a înregistrat acel dosar şi că, „în aparenţă, totul era în regulă, cu excepţia pozelor confirmative ale liniei de sortare, care trebuiau prezentate în mod obligatoriu. Constatând lipsa pozelor, i-am comunicat lui Mortean că intenţionez să mă deplasez la faţa locului pentru a face poze. Potrivit funcţiei pe care o deţin, eram responsabilă să constat că informaţiile din dosar sunt adevărate. Dl Mortean mi-a dat indicat să nu mă deplasez nicăieri, deoarece pozele le voi primi prin poşta electronică şi, prin urmare, să mă ocup de dosar fără a pune întrebări şi să-l procesez în regim de urgenţă”, scrie Stela Coşeliuc. Ea susţine că, pe 25 august 2014, a primit pozele prin poşta electronică de la firma „Standard Vin Plus” prin mesaj redirecţionat de la firma „Samiralagro” SRL, beneficiarul căreia, Tudor Ungureanu, a profitat, la rândul său, de acelaşi tip de subvenţie în sumă de aproximativ 4 milioane de lei. „Din auzite, am aflat că Pavel Didenco, fiul lui Iurie Didenco, deţine la această firmă o cotă de participare”, scrie, către CNA, Stela Coşeliuc. Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) confirmă faptul că Pavel Didenco deţine 33% din firma de la care a fost redirecţionat mesajul către şefa AIPA Orhei, iar informaţiile de la AIPA arată că acest SRL a beneficiat, de asemenea, de o subvenţie pentru o linie de sortare a fructelor.
După plângere: „S-au început denigrări şi acuzaţii”
Stela Coşeliuc scrie la CNA că după ce i-au apărut mai multe suspiciuni, a discutat despre acest caz cu Marin Mortean, care i-ar fi spus să „nu pun prea multe întrebări la această companie şi să nu uit că tatăl meu are de depus un dosar anul viitor”. În aceste condiţii, într-un final, firma SC „Standard Vin Plus” a beneficiat de subvenţia de 3,9 milioane de lei. Între timp, cazul a ajuns în atenţia presei. „L-am întrebat pe dl Mortean ce se întâmplă. Mi-a spus că cele mediatizate sunt nişte declaraţii aberante…”, scrie funcţionara. Ulterior, precizează ea, după achitare, secţiile teritoriale trebuie să facă inspecţii post-achitare, în cadrul cărora ar urma să verifice starea obiectului subvenţionat. „Împreună cu specialistul superior Lilian Cimbir ne-am deplasat la frigiderul luat în locaţiune de „Standard Vin Plus” pentru a verifica starea liniei de ambalare. Am constatat că frigiderul nu se mai află în arenda SC „Standard Vin Plus”, iar linia de sortare subvenţionată nu se află la faţa locului. Având în vedere cele depistate, i-am scris o notă informativă lui Petru Maleru, directorul Agenţiei”, precizează Stela Coşeliuc. La scurt timp, ea a fost citată de CNA pentru a oferi detalii. În plângerea din care am citat mai multe declaraţii ale Stelei Coşeliuc, aceasta îl acuză pe Marin Mortean de abuz de serviciu, menţionând că „obligativitatea supunerii superiorului, pe de o parte, cât şi a îndeplinirii cu exactitate a indicaţiilor acestuia mă puneau în situaţia dificilă de a risca pierderea serviciului”.
CITIȚI AICI PLÂNGEREA INTEGRALĂ DEPUSĂ LA CNA DE STELA COȘELIUC LA CNA
„După acea notă informativă referitoare la inspecţia post-achitare s-au început represiuni. Nu am avut probleme din partea organelor, ci din partea dlui Mortean. S-au început denigrări şi acuzaţii precum că eu aş fi luat mită. Chiar impunea agricultorii să scrie declaraţii precum că eu aş fi cerut bani, un agricultor chiar a fost ameninţat că i se va scădea din sume dacă nu face declaraţii. Acela a spus că mi-a dat bani şi Mortean a înregistrat audio. Când CNA a început să se ocupe de caz, iar eu l-am avertizat că-l voi ataca în instanţă pentru bârfe, calomnie şi denigrare, acesta a recunoscut că totul e organizat de Mortean şi că el aşa ceva în genere nu a spus. După aceste acuzaţii, CNA a fost, dar nu a găsit nimic”, susţine Stela Coşeliuc. Funcţionara precizează că şi agricultorii din raion ar fi avut de suferit de pe urma acestui conflict. „Dosarele de la Orhei erau declarate neeligibile fără motiv. Dosarele de peste 400 mii de lei le inspectează Direcţia lui Mortean. Cele care veneau de la mine erau respinse, ca să se arate că AIPA Orhei lucrează rău. Oamenii suferă din această cauză. Am insistat să fie verificate repetat toate dosarele. Dar, dacă se respinge iniţial, oamenii nu au decât calea instanţei, şi mulţi nu mai au curajul să mai aplice după subvenţii”, susţine Stela Coşeliuc.
Didenco: „Eu eram întotdeauna cel mai exemplar”
Petru Maler, proprietarul frigiderului arendat de „Standard Vin Plus” pentru a instala linia de sortare a fructelor, susţine că a semnat un contract în acest sens în vara anului 2014, dar că, peste vreo trei luni, contractul a fost reziliat. „Linia nu a funcţionat niciodată în acel frigider. Nici nu erau condiţii pentru instalarea acelei linii. Nu era sursă de energie şi nici sursă de apă, la care să poată fi conectată linia”, precizează Maler, menţionând că părţi din acea linie erau aduse „câteodată” la frigider, atunci când „venea controlul”. Acesta lasă să se înţeleagă că tehnica ar fi fost utilizată de mai multe firme pentru a primi subvenţii.
La rândul său, Iurie Didenco, proprietarul „Standard-Vin Plus”, precizează că, pe marginea acestui caz, au fost deja oferite explicaţii organelor de drept. „A fost o neînţelere. Sunt minciuni că mai multe firme au obţinut pentru aceeaşi linie de sortare subvenţii. Toate liniile sunt. Aşa e la noi, doar să căutăm ceva, să nu dăm pace la oameni. Nu am nimic cu dl Mortean. Eu eram întotdeauna cel mai exemplar. Toate documentele le depuneam, primeam. Dacă era vreo problemă sau nu-i plăcea ceva la jumătate de hectar, jos… şi mai departe. Lumea e rea, dar la noi totul e corect”, menţionează acesta.
„Ancheta internă pe marginea acestui caz s-a stopat”
Încercările ZdG de a discuta cu Marin Mortean au eşuat. La AIPA ni s-a spus că acesta este în concediu medical. La telefonul mobil, funcţionarul nu a răspuns. I-am lăsat şi un mesaj, prin care l-am anunţat că am vrea să discutăm, însă nici de această dată Mortean nu a răspuns la apeluri. Redacţia rămâne deschisă pentru a publica opinia lui Marin Mortean. „Oficial, nimeni nu m-a informat unde este dl Mortean şi dacă d-lui este pe foaie de boală. O perioadă, cât timp nu am fost, ancheta internă pe marginea acestui caz s-a stopat. Chiar astăzi (marţi, 10 mai) însă, am dat indicaţii să fie reluată. Din ce cauză se stopase? Nu ştiu. Aşa a decis fostul director interimar. Cu siguranţă vom duce până la capăt acea anchetă. Suntem la curent cu plângerele dnei Coşeliuc. Referitor la subvenţia primită de firma „Standard-Vin Plus” nu putem face ceva, pentru că este intentat dosar penal”, ne-a spus Nicolae Ciubuc, proaspătul director interimar al AIPA.
Neregulile în procesul de acordare a subvenţiilor au fost sesizate în octombrie 2015 de către www.bani.md. Atunci se menţiona că nu mai puţin de 30 de agenţi economici ar fi fost implicaţi într-o schemă de obţinere frauduloasă a subvenţiilor. La peste jumătate de an de atunci, dosarul însă nu are vreo finalitate, iar mai multe persoane implicate în dosar susţin că s-ar încerca muşamalizarea probelor. Dosarul este acum în gestiunea Secţiei investigaţii financiar-economice din cadrul Procuraturii Generale (PG), după ce toate plângerile din dosar au fost redirecţionate către PG.