Igor Grigoriev despre banii pentru vacanțele din Maldive și Seychelles și relația cu Igor Dodon
După ce Ziarul de Gardă a publicat mai multe imagini din vacanțele politicianului Igor Dodon în Maldive sau Seychelles, opinia publică a venit cu mai multe întrebări, inclusiv către cel care l-a însoțit pe actualul președinte în acele vacanțe: Igor Grigoriev, fost șef al Agenției Proprietății Publice în perioada guvernării PCRM și fost șef de cabinet al fracțiunii PCRM. ZdG l-a găsit și a discutat cu Igor Grigoriev despre acele vacanțe, dar și despre relația pe care acesta o are cu Igor Dodon. Grigoriev și Dodon au fost colegi de facultate la Universitatea Agrară, iar ulterior au devenit cumetri.
— Dle Grigoriev, după apariția, în ZdG, a articolului și a pozelor din vacanțele de lux ale președintelui, în unele dintre ele fiind în compania dvs., au apărut întrebări și către dvs., care nu erați om de afaceri pentru a vă permite luxul unor vacanțe în Maldive sau Seychelles. Întrebarea e, la fel ca și pentru Igor Dodon: de unde banii?
— La acest subiect, eu deja am făcut o postare publică, preluată de mai multe agenții de presă, dar cu părere de rău nu am fost înțeles corect, cel puțin așa mi se pare. Vreau să menționez că era și de așteptat ca aceste fotografii și detalii să iasă la iveală. Personal, în 2011-2012, am fost sesizat că cineva le deține și era clar că, la un moment dat, vor apărea în spațiul public. Și aici aș vrea să atrag atenția celor care au vorbit de frustrări, de „slivuri”, bărbat adevărat (și așa reproșuri am primit) etc. Chiar aș vrea pe această cale să-i întreb unde ați fost voi până acum, cei care vă socotiți bărbați adevărați? Aduceți-vă aminte de unde sau din care holdinguri veneau „slivurile” în ultimii ani, cel puțin din 2015 încoace, inclusiv vestitul filmuleț porno cu Filat, pe care eu l-am primit pe Viber până a devenit public de la cel care astăzi vorbește de frustrare, printre altele, cu comentariu, că a fost filmat în casele lui Șor de la Valea Morilor, sau vestita geantă cu nu se știe ce conținut, sau dosarul Bahamas și multe altele, și despre mulți alții.
Referitor la mijloace financiare. Vreau să vă spun că am deținut astfel de surse la acel moment și insist să faceți publice declarațiile mele de venituri și proprietăți din 2009 încoace. Dacă o să vedeți CV-ul meu, păi, o perioadă am lucrat în calitate de consultant local la Banca Mondială în proiectul de pe lângă Ministerul Finanțelor, Managementul Finanțelor Publice, unde aveam un salariu lunar de 500 USD, angajatorul meu fiind doamna Zinaida Greceanîi. Apoi am plecat în Ambasada Republicii Moldova din Republica Bulgaria, unde aveam o îndemnizație lunară de 1720€, care se achita 11 luni. Deci, anual, ridicam 18 929€, lucrând în Sofia în anii 2003-2006. Tot atunci, în 2005, mi-am cumpărat apartament la Ciocana, în care locuim până în prezent împreună cu soția și cele două fiice.
Vedeți, mai jos, declarațiile de avere depuse de Igor Grigoriev în perioada 2009-2014
Citiți și: (GALERIE FOTO) Vacanțele de lux ale președintelui
Revenind în țară, mi s-a propus funcția de director general al Agenției Proprietății Publice, pe care am deținut-o în anii 2006-2009. Paralel, conform legislației, fiind membru al Consiliului de Administrație (CA), chiar și președinte al CA la întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni cu cotă de stat, cum ar fi „UNIC”, „Metalferos”, „RED Nord”, „Franzeluța”, „Registru”, „Air Moldova”, „Aeroportul Internațional Mărculești” etc., unde, în total, pe an, se acumulau sume de peste 300 de mii de lei, care oficial sunt declarate la FISC și achitate impozite. Spre exemplu, în anul 2010 am fost candidat la funcția de deputat pe lista PCRM și la CEC am depus, împreună cu soția, declarație de venituri pe doi ani în sumă de 576.503 lei. În decembrie 2011, după moartea subită a mamei, am cumpărat un apartament cu o odaie la Ciocana, unde a locuit tatăl meu ca să nu rămână singur în casa din sat, fiind grav bolnav și având necesitate de dializă renală de trei ori pe săptămână, unde a și decedat în 2016. Ulterior, în 2010-2014, am activat ca șef de cabinet al fracțiunii PCRM, unde, la fel, eram salarizat. Paralel, în toți acești ani, prestam și servicii de consultanță în domeniile în care sunt specialist și profesionist, respectiv, primind onorarii diferite, pe care în decembrie 2012 le-am declarat ca legalizare de capital, în conformitate cu legislația în vigoare, recipisele privind declararea disponibilului de mijloace bănești se anexează.
Tot în acea perioadă, în anul 2010, am inițiat prima și unica mea afacere, cu fostul meu prieten, actualul primar al mun. Orhei, Pavel Verejanu, fondând firma SRL „Red Square”, activitatea fiind cea de bar-restaurant, unde am investit 1.136.162,00 lei (echivalentul la acel moment a peste 100.000$). Din păcate, această afacere nu a mers din cauza administrării ineficiente și credibilitatea mea în parteneri.
Citiți și: (Video) Toți oamenii președintelui
Printre altele, întrebarea aceasta (De unde banii, n.r.) nu este numai pentru Igor Dodon și pentru mine, dar este către toți cei care perindă coridoarele puterii, fie că au fost sau sunt în opoziție.
— Cât au costat, totuși, acele vacanțe?
Precis nu țin minte, dar atât Maldivele, cât și Seychelles și Dubai (căci au fost împreună), și Bulgaria au costat câteva mii de dolari SUA fiecare.
— Ce prieten i-a plătit lui Igor Dodon acele vacanțe?
— Chiar nu cunosc. Cu siguranță, toate călătoriile familiei mele le-am achitat din sursele noastre proprii.
— Ce s-a schimbat în viața dvs după apariția fotografiilor cu dvs. și Igor Dodon în acele vacanțe?
— Eu sunt în Spania și nu simt ceea ce simte familia mea, dar pot să vă spun că ei sunt filați, urmăriți, maltratați. Mi s-a spus că există indicații, cum se spune la noi, la moldoveni, de sus. Cu riscul să mă repet, problema lui Dodon nu sunt aceste fotografii sau, cum zice dânsul, denigrarea lui special de către cineva, ci comportamentul lui politic și ura care a semănat-o în societatea moldovenească.
— Vacanțele din Maldive, Seychelles, Dubai și Bulgaria au fost singurele pe care le-ați petrecut împreună sau au mai fost și altele?
— Au mai fost și altele, anterior, dar totul s-a terminat la Dubai. Ulterior, eu am avut mai multe vacanțe și tururi prin lume, doar cu familia. Cea mai mare investiție care am făcut-o eu în viață pentru mine, soție și fiice au fost călătoriile. Acest lucru îl fac cu multă dăruire și, cum o să am posibilitatea, o să călătoresc acolo unde încă nu am ajuns.
— Cum a fost posibil ca relația dvs. cu Igor Dodon să ajungă, de la petrecutul vacanțelor împreună — la acuzațiile care au fost lansate în ultimii ani?
— Eu nu aș spune că din partea mea au fost acuzații, mai degrabă au fost și sunt critici în ceea ce privește politica pe care o face în R. Moldova, administrarea acestui stat, manipularea și minciuna zilnică a cetățenilor și, nu în ultimul rând, trădarea intereselor naționale ale R. Moldova și ale Basarabiei. Inițial, în tinerețea noastră, lucrurile erau altfel. În capul mesei era vectorul european. În 2009, când m-am aliniat la PCRM, motivul meu a fost lozinca „Moldova Europeană o construim împreună”. Dar, pe la sfârșitul anului 2009, dl Dodon a schimbat macazul și s-a pornit pe altă cale, pe care astăzi o văd și o simt toți cetățenii acestei țări. Eu, dacă eram un oportunist, stăteam și azi pe lângă cei cu care am lucrat și pe care i-am servit, anume că i-am servit, inclusiv și pe domnul Dodon, dar eu sunt altfel educat de părinții mei, lucru pentru care le și mulțumesc.
— Când și de la ce s-a produs „ruptura”?
— Ruptura s-a întâmplat în 2011, chiar în Dubai, când domnul Dodon a creat în cadrul PCRM o grupare antipartinică și insista pe candidatura sa la funcția de primar general al mun. Chișinău, ceea ce i-a reușit. L-a „îndoit” pe Voronin, s-a folosit pe el, de partid, de oamenii din partid și apoi a plecat și el din partid. Eu cu aceasta nu am fost de acord și aici s-a produs ruptura. Vreau să vă spun că, în 2009, când am plecat în opoziție, eu am fost unicul dintre prieteni și demnitari din echipa lui Dodon care l-au urmat, depunând cerere de demisie, iar cei care astăzi sunt prim-miniștri, miniștri, secretari de stat, directori de agenții, au stat frumușel la locurile lor până au fost disponibilizați, dar în majoritatea cazurilor au fost impuși să-și schimbe culoarea politică.
Ruptura nu este numai între mine și domnul Dodon. Ruptura s-a produs între familiile noastre și aceasta este foarte tragic. Cred că este și vina mea, cu care eu trăiesc și cu ea o să mor! Sincer, pentru mine e foarte dureros, căci a fost o perioadă frumoasă din viață, cu multe evenimente de tot felul.
— Cum ați ajuns, ulterior, să lucrați pentru Irina Vlah sau Ilan Șor, ultimul, un personaj extrem de controversat. Multă lume nu a înțeles această colaborare.
— Cu Irina ne cunoșteam încă de când lucram la Guvern, apoi am devenit prieteni, chiar prieteni de familie. Am ajuns să fiu cumătrul fratelui ei, botezându-i copilul. Apropo, eu cu soția avem botezați peste o sută de finuți.
Cu Irina am colaborat și am ajutat-o în toate campaniile electorale din Găgăuzia și nu numai în campanii, dar în tot ceea ce ținea de activitatea ei politică. Imediat după alegerile din 22 martie 2015, însă, cum a câștigat, m-a dat într-o parte și de atunci nu comunicăm, presupun că aici și-a băgat „coada” Dodon, dar timpul le va arăta pe toate. Am fost în Găgăuzia vara trecută când erau alegerile bașcanului și chiar am adus critici dure în adresa Irinei referitor la campania electorală și la administrarea Gagauziei, dar doar atât a fost.
Ce ține de Șor, după Găgăuzia, stăteam acasă și, undeva la începutul lunii mai, m-a sunat și m-a invitat la o discuție, unde mi-a zis că vrea să candideze și ar vrea ca eu să-i conduc staff-ul. A fost o provocare pe care am acceptat-o, dar ecoul ei controversat și acuma se aude. Nu m-am reținut mult, căci am înțeles în ce belea am dat și peste trei luni am plecat, dar acea pată neagră de colaborare a rămas încă. Sper că apele se vor limpezi, dar în acest moment este cum este.
— În ultima perioadă ați anunțat public că ați plecat din Moldova și v-ați stabilit în Spania. De ce ați făcut acest pas?
— Da, am mai bine de două luni de când nu mai sunt în spațiul public. După firea mea, sunt luptător și lupt cu adevărat. Am venit cu mai multe mesaje în spațiul public, inclusiv cu riscuri pentru mine și familia mea, dar nu am fost auzit. Am bătut alarma permanent, am bătut la ușa multora, inclusiv la cei din societatea civilă și din spațiul politic. Cu părere de rău, ei spun: — Hai, să ne unim! Iar atunci când bați la ușă, nici nu ți-o deschid. Am participat la mai multe concursuri pentru funcții vacante publice, totul mi s-a blocat. Am încercat în sfera privată, se tem, căci sunt în conflict cu „prezidentul”. Am înțeles că țara, R. Moldova, nu are nevoie de mine și de cei ca mine. Și atunci am zis: — Ajunge, nu este al tău! Așa că am decis să pun familia și apropiații pe prim-plan, ceea ce nu a fost până acum, căci pe primul plan era politica. Am venit în Spania, am început totul de la zero, dar mă simt bine și liber. Sper să reușesc să-mi aduc și familia. E greu, dar mergem înainte! Viața este frumoasă!
— Vă mulțumim.