SLOGAN
MISIUNE
VIZIUNE
Suntem transparenți
Instituția de presă „Ziarul de Gardă” este deținută de către PP „Ziarul de Gardă” SRL, ale cărui co-fondatoare și proprietare sunt jurnalistele Aneta Grosu (50%) și Alina Radu-Mazureac (50%).
Ziarul de Gardă militează pentru transparență și deschidere, dar și pentru respect față de comunitatea abonaților și donatorilor. Din acest considerent redacția face publice rapoartele anuale de activitate.
Avem impact
Deși, uneori, autoritățile par inerte în a lua măsuri după ce ZdG dezvăluie acte de corupție, crime sau încălcări ale drepturilor omului, deseori articolele din ZdG au dus la demisii, sancțiuni sau chiar dosare penale deschise pe numele celor vizați. În alte cazuri cei care fac ca articolele noastre să nu rămână fără impact sunt chiar cititorii noștri. Destinele a zeci de eroi ai reportajelor noastre s-au schimbat radical spre bine după ce le-am făcut publice poveștile de viață și problemele cu care se confruntau.
Începând cu anul 2019, ZdG a lansat o rubrică specială pe pagina web ”Povești din spatele investigațiilor jurnalistice”, dar și o pagină specială în ediția tipărită, denumită ”Impact”, prin care relatăm despre cele mai răsunătoare istorii de impact ale produselor noastre.
- 2019 – Șeful FMF și-a dat demisia, după investigația din ZdG ”Șefi pe viață la FMF”
- 2019 – Președintele Dodon a interzis accesul ZdG la Președinție, după publicarea investigației ”Toți oamenii președintelui”
- 2020 – președintele Dodon achită amenda unei pensionare după articolul ZdG;
- 2020 – Marin, nevăzătorul care a primit sprijin după articolul ZdG;
- 2020 – Rodica și Sabina, ajutate după articolul din ZdG;
Suntem premiați
Începând cu anul 2004, când s-a lansat, ZdG a fost, an de an, printre laureații concursurilor pentru jurnaliști, fie că a fost vorba de Galele Clubului de Presă sau de cele organizate de Asociația Presei Independente. De asemenea, ZdG are în palmares zeci de premii și mențiuni din partea organizațiilor internaționale și neguvernamentale care au reprezentanțe în R. Moldova, iar unii reporteri s-au învrednicit și de premii internaționale, oferite de organizații de prestigiu precum SEEMO.
2019, premiile Clubului de Presă; 2019, Forumul mass-media; 2019, API; 2018,Investigațiile anului, API; 2018, premiile Clubului de Presă; 2018, premiile API; 2017, Investigații SEEMO; 2017, șapte premii API; 2017, premiile Clubului de Presă; 2017, Premiul Național de Etică; 2017, premiile anti-corupție; 2016, Premiile API; 2015, Diplomă promovarea educației; 2013, Premiul FPU ”Drivers of Change”, Alte premii.
Suntem citați
ZdG este o sursă credibilă de informație nu doar pentru cititorii săi, ci și pentru alte instituții de presă din R. Moldova și din străinătate. Știrile, investigațiile și materialele noastre video sunt preluate și republicate zilnic de alte portaluri de știri și televiziuni, de cele mai multe ori fără acordul nostru și fără a respecta normele etice de citare a sursei.
ZdG este citat frecvent de TVR Moldova, Pro TV Chișinău, TV 8, Jurnal TV, Radio Chișinău, Agora, Deschide.md, Point.md, Știri.md etc.
Vedeți aici cum puteți prelua materialele ZdG.
Ținem la standarde
Ziarul de Gardă depune efort pentru a respecta la maximum standardele profesionale, făcând instruiri permanente, participând la dezbateri profesionale împreună cu echipele redacționale din asociațiile profesionale din care face parte (API, SEEMO, ICIJ). Redacția este semnatară a Codului de Etică elaborat și subsemnat de către membrii Asociației Presei Independente, dar și alte coduri, privind transparența, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, drepturile femeilor sau copiilor.
Dacă totuși ai observat o greșeală gramaticală sau de conținut pe site-ul nostru, te rugăm să ne scrii la adresa zdg.redactia@gmail.com.
Dacă ai o plângere privind activitatea jurnalistică a ZdG, te poți adresa la Consiliul de Presă.
Echipa ZdG
Faceți cunoștință cu echipa ZdG. Aici puteți afla detalii despre aptitudinile profesionale și rolurile colegilor în cadrul redacției, dar și despre unele pasiuni ale lor în viața cotidiană.
Alina Radu
Studii: Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău; Vizite de studiu: Am avut ocazia să vizitez peste 50 de state ale lumii pe 5 continente, peste tot am insistat să vizitez redacții, închisori și cimitire. Toate mi-au fost lecții de jurnalism.
Experiență de muncă: (1989-2004) Teleradio Moldova, Catalan TV, Flux,IDIS ”Viitorul”: ZdG (2004 până în prezent);
Ce fac la ZdG: Sunt co-fondatoare din dorință, manageră din întâmplare și jurnalistă - din pasiune. Sunt responsabilă de organizarea activității și de identificarea surselor de finanțare, iar dacă îmi rămâne timp, scriu.
Când și de ce am venit la ZdG: În 2004, după ce plecasem din câteva redacții controlate politic și nu mai vroiam să lucrez în instituții cenzurate. Am rămas aici pentru că niciun politician nu poate afirma că a exercitat sau exercită vreun control asupra ZdG. Și pentru că, după ce am vizitat sute de redacții din lume, nu am găsit nicăieri o echipă mai interesantă.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: să-i văd sănătoși pe ai mei; să râdem de fleacuri; să cad pe gânduri în liniște; să dau muzica tare; să fac multe planuri despre jurnalism; să încerc să fac și altceva decât jurnalism și să descopăr din nou că încă nu pot; să cred că greutățile sunt bune, ca să vedem din nou cum învinge binele; să mă bucur de viață.
Premii: 2018 - cel mai bun manager de presă, API; 2015 - cel mai bun documentar local, Cronograf; 2015 - Medalia Geuzen (Olanda) pentru reziliență în jurnalism; 2013 - Premiul Libertății, IDIS; 2012 - Cel mai bun documentar local, Cronograf; 2010 - cel mai bun reporter pentru drepturile omului, ONU; 2009 - Zece jurnaliști ai anului, CJI; 2006, cea mai bună investigație - API; 1999 - cel mai bun reporter social, UNDP; 1998 - Grand Prix, documentar ”Duși de vânt”, Festival TV, Kosice, Slovacia;
Aneta Grosu
Studii: Universitatea de Stat din Moldova
Experiență de muncă: Primul loc de muncă a fost la Televiziunea de Stat, în Departamentul Știri. Am făcut parte din echipa care a lansat primul program de știri din Moldova Independentă - „Mesager”. Ulterior, am muncit la primul Post Independent de Televiziune - „Catalan”. Am fost angajată la ziarele „Flux” și „Accente”, după care a venit „Ziarul de Gardă”.
Ce fac la ZdG: Împreună cu echipa, facem „Ziarul de Gardă”, dar și știri, produse video, participăm în cadrul mai multor proiecte media, instruim stagiari, care vin în redacție în cadrul unor proiecte internaționale sau stagiari care vin de la facultățile de jurnalism.
Din 2004, când a fost lansat, „Ziarul de Gardă” a crescut: și-a extins echipa, și-a diversificat produsele media, și-a extins cercul de abonați. Toate acestea pentru că, întotdeauna, a abordat fără frică subiectele așteptate de cititori.
Când și de ce am venit la ZdG: Mai întâi, împreună cu câțiva jurnaliști, am fondat „Ziarul de Gardă”, la care am rămas să muncesc. Sunt aproape 16 ani de atunci. Când am început, gândeam că e un test: ne testăm puterile, experiența, dar și piața media, pentru a înțelege dacă suntem pregătiți să rezistăm în condițiile de atunci ale R. Moldova, când la guvernare era PCRM. Nu a fost simplu, dar azi înțelegem că a fost posibil.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să ascult marea, ciripitul păsărilor și liniștea absolută. Da, aș alege orice călătorie spre locuri necunoscute, în special acum. Altceva? Coc pâine cu multă plăcere, iar de 8 ani urmăresc cel mai deosebit fenomen din câte pot exista în viață - urmăresc cum crește nepoțelul meu, Ștefănel.
Victor Moșneag
Studii: Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM
Experiență de muncă: Am început să colaborez cu ZdG din 2008, după primul an de practică anuală din programul univesității. Între lunile mai și octombrie 2010 am ajuns să fac jurnalism sportiv pe post de editor și senior editor la Departamentul Sport, Publika TV. Apoi am revenit la ZdG. Și am crescut împreună cu ZdG.
Ce fac la ZdG: Fac mai multe lucruri. Uneori investigații, alteori interviuri sau știri. Din luna noiembrie 2021, coordonez activitatea editorială a ZdG din postura de redactor-șef.
Când și de ce am venit al ZdG: Am ajuns la ZdG pentru practica anuală, după primul an de studii. Văzusem într-un ziar de la biblioteca universității că Ziarul nu are rubrica sport și am decis că acolo e locul meu, pentru a da viață acelei rubrici. Dar, după ce am ajuns în redacție, am făcut orice altceva decât știri sportive. Acum, ce fac la ZdG îmi alimentează cumva dorința de a face dreptate, dorință pe care doream anterior s-o realizez din postura de avocat, judecător sau procuror.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Joc fotbal, inclusiv la 6 dimineața. Privesc fotbal, dar și alte genuri de sport. Aștept în fiecare an să văd cum Juventus Torino cucerește Liga Campionilor. Consum știri și informații chiar și atunci când nu sunt la muncă. Îmi place marea, foarte mult. Și călătoriile. Am și un vis. Să trăiesc la malul mării sau măcar în apropiere de plaja unui ocean 🙂, într-o țară unde nu există iarnă.
Premii: 2021 – Locul 3 la concursul „Reflectarea corupției în presă”, organizat de Asociația Presei Independente și Transparency Moldova; 2020 - Locul 2 la concursul „Reflectarea corupției în presă”, organizat de Asociația Presei Independente și Transparency Moldova; 2019, 2021 - Locul 2 la concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului”, organizat de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente din Moldova (API); 2018, 2020 – Locul 1 la concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului”, organizat de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente din Moldova (API); 2017 – Locul 1, Premiul CEI și SEEMO pentru merite deosebite în jurnalismul de investigație; 2016, 2017, 2018 – Locul 1, Concursul anchetelor reportericeşti pe teme de corupție, PNUD Moldova; 2012, 2014, 2016, 2018, 2019 – Autorul celei mai bune investigații din cadrul API; 2012 – top 10 cei mai buni jurnaliști ai anului, conform CJI; 2010 – Locul I, „Reflectarea fenomenului corupției în presa scrisă”, concurs organizat de Transperency International Moldova; 2009, 2011 – Cel mai bun jurnalist al anului din cadrul API
Olga Bulat
Studii: Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (2010-2011); Universitatea „A. Russo”, Bălţi (USARB), magistru în filologie (2006-2007); USARB, licențiată în filologie (2001-2006)
Experiență de muncă: 2015 - prezent, redactoră a versiunii ruse a ZdG; 2011 - 2015, jurnalistă la ZdG; 2007 - 2010, asistentă universitară, Filologie, USARB.
Ce fac la ZdG: Sunt responsabilă de tot ce ține de ediția rusă a ziarului: plasez pe site/ traduc/ redactez/ scriu/ corectez știri/ articole/ scenarii video/ explainer, îngrijesc varianta rusă a ziarului etc.
Când și de ce am venit la ZdG: Am venit la ZdG în 2011 ca stagiară ȘSAJ. Ulterior, mi s-a propus să rămân. Am acceptat fără să stau mult pe gânduri. Aici aveam posibilitatea să scriu, dar și să fac reportaje video ample, ceea ce era un avantaj în comparație cu ceea ce propuneau alte redacții.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Viața mea din afara redacției se învârte tot mai mult în jurul ZdG. Totuși, dacă prind o clipă liberă, îmi place să mă delectez cu un ceai negru, răsfoind, între timp, un thriller sau să experimentez cu amestecul culorilor, creând nuanța pe care n-a inventat-o încă nimeni altul.
Stagii, vizite de studiu: Reuniunea experților de gen (Georgia), 2011; Seminar „Toward Open Government Partnership in Eastern Partnership” (Ucraina), 2013; Training „Journalism in the context of information war” (Lituania), 2015; 2016-2019: workshop-uri, organizate pentru redactorii rețelei media de limbă rusă (Cehia, Georgia, Ucraina).
Premii: 2016 – „Cel mai bun reporter”, premiul II (API); 2015 – premiul I, Drepturile omului, (API); 2013 – premiul I, „Cel mai bun reporter” (API); 2012 – premiul II, API; 2012 – premiul III – „Reforma de descentralizare în mass-media”.
Petru Grozavu
Studii: Jurnalism (Universitatea de Stat din Moldova); Relații Internaționale (Academia de Administrare Publică).
Experiență de muncă: 44 de ani în audiovizual și presa scrisă: Radio-Moldova, ”Flux”, ”Alfa și Omega”, DTV, ”Accente”, ”Ziarul de Gardă”.
Ce fac la ZdG: Sunt editorialist. Urmăresc din scurt evenimentele și scriu materiale de opinie. Despre oricine și orice ne strică viața și ne încurcă să trăim omenește..
Când și de ce am venit la ZdG: Sunt la ZdG din 2005. A fost o provocare. Era un altfel de produs pe piața mediatică de la noi, un ziar curajos, necenzurat, necontrolat politic, incomod puterii, la care nu pur și simplu se scria, dar se ”ara” și la care libertatea, prioritar cea de creație, erau pe seama fiecăruia.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: să citesc, să călătoresc (deși am tot mai puțin timp pentru asta), sunt împătimit de pescuit (născut la Dunăre). De ani buni mai am și o activitate neformală: sunt președintele Societății Culturale ”Dunărea și Marea” cu preocupări pentru comunitatea românească din Bugeacul Istoric.
Anatolie Eșanu
Studii: Școala de Studii Avansate în Jurnalism, 2014, Chișinău; Master în Științe umanistice, USM, 2012, Chișinău; Licențiat în Ştiinţe Politice, IRIM, 2009, Chișinău;
Experiență de muncă: Iunie 2015 – prezent, reporter, Ziarul de Gardă; Mai 2013 – septembrie 2016, grafician emisie, Jurnal TV; decembrie 2011 – mai 2013, regizor de platou, Jurnal TV;
Ce fac la ZdG: învăț să fac investigații jurnalistice
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Seara de miercuri e pentru fotbal în sală, iar weekendurile sunt pentru fotbal în aer liber. Două-trei dimineți din săptămână sunt pentru sala de sport. Mișcarea dis-de-dimineață, de obicei începând cu ora 7:20, îmi dă o energie pe care nu o pot obține altfel și, în plus, îmi place să ajung înaintea colegilor mei la redacție știind că eu deja și la sală am fost, iar ei abia s-au trezit 🙂
Stagii, vizite de studiu: februarie 2017 - International Visitor Leadership Program (IVLP) al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Washington-San Diego-Raleigh-Tampa-New York, SUA; septembrie 2015 - stagiu de profesionalizare pentru jurnaliști organizat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români (AIJR), Iași, România
Premii: 2018 - locul I (coautor), concursul național „Investigațiile jurnalistice ale anului 2018” organizat de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate și Asociația Presei Independente; 2018 - locul II, investigații jurnalistice, concursurile anuale API; 2017 - locul I (coautor) și locul II (autor), investigații media pe teme de corupție, PNUD Moldova; 2017 și 2016 - locul II investigații jurnalistice, concursurile anuale API
Victoria Borodin
Studii: Master în Managementul Instituțiilor Media, USM, licențiată în Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM
Experiență de muncă: Am început să colaborez cu ZdG din 2013, aflându-mă pe băncile facultății. Următorii 4 ani i-am petrecut într-o altă redacție, iar în perioada februarie 2018 - septembrie 2020 am fost redactor-șef la Cotidianul.md. În octombrie 2020, la 6 ani de la prima experiența avută la ZdG, am decis să revin în această echipă, iar din martie 2021 sunt parte a departamentului de investigații.
Ce fac la ZdG: Pentru început, am scris știri, am realizat interviuri și articole complexe. Apoi, am combinat știrile cu emisiunea „Sinteza Săptămânii”. Din martie 2021, fac investigații.
Când și de ce am venit al ZdG: Am ajuns la ZdG în 2013. Echipa avea nevoie de un reporter pentru site. Îmi amintesc că am trimis CV-ul după doar câteva minute de la anunț...și am fost selectată. Timp de 6 luni am reușit să combin jobul și facultatea, apoi viața m-a plimbat prin alte 2 redacții. În toamna lui 2020 am decis că am nevoie de schimbări pe plan profesional, că vreau să fiu în echipa care ”spune adevărul” și iată-mă aici.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să-mi ”pierd” timpul calitativ, cu oameni echilibrați, la discuții inteligente. Merg des la părinți, unde găsesc liniștea absolută. Merg la teatru, la concerte. Îmi place spontaneitatea și călătoriile neplanificate. Îmi place muntele, în special vara, și tot ce este rustic și autentic românesc.
Premii: 2021 – Topul jurnaliștii anului, categoria Investigații, conform Centrului pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei.
2022 - Locul I, Cea mai bună jurnalistă de investigații, premiile anuale, Asociația Presei Independente
2023 - Locul I, Cea mai bună jurnalistă de investigații, premiile anuale, Asociația Presei Independente
Aliona Cenușă
Studii: Licența, Relații Economice Internaționale la Academia de Studii Economice din Moldova
Masterat în Management la Academia de Administrare Publică
Experiență de muncă: Din noiembrie 2006, am început explorarea domeniului economiei și contabilității, iar din ianuarie 2019, managementul financiar
Ce fac la ZdG: management financiar al proiectelor, evidență contabilă, resurse umane și raportare financiară atît pentru autoritățile naționale, cît și pentru donatori
Când și de ce am venit al ZdG: Inițial, am început part-time în calitate de contabil, responsabil de facturi, iar din ianuarie 2019, am ajuns manager financiar full-time. Pur și simplu, rezonez cu ceea ce face Ziarul de Gardă!
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: primblări în aer liber, jocuri cu copilul
Marina Gorbatovschi
Studii: Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Orhei
Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, USM
Școala de Studii Avansate în Jurnalism
Experiență de muncă: După pedagogie, diplomație, m-am apucat de jurnalism și deodată - Ziarul de Gardă. Da, ZdG a devenit primul meu post de muncă.
Ce fac la ZdG: Sunt reporteră. Fiind convinsă de faptul că fiecare om are o poveste, învăț să o descopăr și să o transform într-un reportaj scris sau material video. Culeg istorii adevărate, firești, siropoase, de cele mai multe ori, de prin sate. Îmi place să le ofer oamenilor din stradă șansa de a se face auziți.
Când și de ce am venit la ZdG: Încă nu-mi luasem certificatul ce confirma studiile în jurnalism, și deja eram aici. Am înțeles că mă identific și vreau să cresc cu tot ce înseamnă Ziarul de Gardă. Iulie, 2019.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să citesc, să merg la teatru, să urmăresc detective și îmi mai place să hoinăresc...
Premii:
2022 - Locul I la categoria presa scrisă în cadrul primei ediții a concursului național de materiale jurnalistice „Jurnaliștii împotriva dezinformării”
2022 - Premiată de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, în cadrul concursului Tulip Press Awards, pentru abordarea tematicii drepturilor omului în materiale.
Milena Onisim
Studii: Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova
Experiență de muncă: În cei trei ani de facultate am colaborat cu unele instituții media din Chișinău și am efectuat stagii de practică.
Ce fac la ZdG: Sunt știristă. Scriu despre cele mai importante evenimente de pe agenda cotidiană. Îmi place să documentez și să realizez știri de autor și îmi doresc ca la un moment dat să descopăr și o altă parte a jurnalismului - cea a investigațiilor. De asemenea, prezint emisiunea „Săptămâna de Gardă”.
Când și de ce am venit la ZdG: Despre ZdG am auzit pentru prima dată în clasele gimnaziale. Am o mătușă care este abonată la ziar de mulți ani și constant vorbea despre el, însă redacția ZdG am descoperit-o în anul doi de facultate. Mi-a plăcut enorm ce am descoperit, astfel încât mi-am propus să vin aici și să fac parte din această echipă minunată, după finalizarea facultății.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să alerg pe stadion sau în parc, să fac exerciții de pilates și să mă plimb. Aproape în fiecare zi ascult interviuri și podcasturi care abordează subiecte legate de neuroștiință și psihologie. Uneori citesc și dansez după miezul nopții. Mă fascinează actoria și tot ce înseamnă lumea cinematografică.
Premii: 2022 - Cea mai bună reporteră de știri naționale, locul doi, Asociația Presei Independente
Daniela Calmîș
Studii: Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, USEM, Jurnalism și Științe ale Comunicării
Stagii, vizite de studii: Global Investigative Journalism Conference, Septembrie 2019 - Hamburg, Germania
Experiență de muncă: După aproape un an de jurnalism TV și un alt an de comunicare și relații publice, am aplicat la un stagiu pentru jurnaliști la Ziarul de Gardă, instituție în care activez, cu drag, de un an.
Ce fac la ZdG: La Ziarul de Gardă îmi urmez visul, învăț de la cei mai buni, cresc ca jurnalist și mă descopăr ca om. Scriu despre problemele din societate și încerc să scot adevăruri la suprafață.
Când și de ce am venit la ZdG: Am venit la Ziarul de Gardă în primăvara anului 2019 pentru un stagiu de practică de câteva luni, și primăvară fiind, m-am îndrăgostit de această echipă și de jurnalismul care se face în această instituție. Puteam doar să visez că voi rămâne să fac parte din echipa Ziarului de Gardă după finalizarea stagiului, dar iată că am avut marele noroc să fiu angajată și să înțeleg, cu adevărat, ce înseamnă munca de jurnalist.
Ce-mi place să fac, în afară de activitatea la redacție: Să descopăr oameni și lucruri noi. Să pictez. Să citesc. Să fac meditație și yoga.
Natalia Zaharescu
Studii: Licențiată în Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM (2001-2005)
Experiență de muncă: Am venit la Ziarul de Gardă după o experiență de mai mult de 10 ani de radio. Am făcut parte din echipa de start a Radio Chișinău, post deschis în Republica Moldova de Radio România Actualități. La radio am făcut știri, relatări, reportaje, fiind inițial reporteră, iar ulterior, redactoră și prezentatoare. Am făcut și o emisiune pe subiecte din domeniul justiției și mecanismelor democratice. Am colaborat în ultimii 6 ani cu portalul MoldovaCurata.md, al Asociației Presei Independente, unde am scris articole pe subiecte de integritate, averi și interese ale demnitarilor și funcționarilor, și am monitorizat activitatea Autorității Naționale de Integritate.
Ce fac la ZdG: Sunt reporteră de investigații. De fapt, sunt începătoare în acest domeniu și sper că experiența acumulată până acum în jurnalism să mă ajute să fac investigații bine documentate și cu impact.
Când și de ce am venit la ZdG: Sunt la Ziarul de Gardă din primele zile ale anului 2022. Am acceptat provocarea de face o schimbare, în speranța că voi avansa profesional și voi deveni o jurnalistă mai bună. Sunt sigură că echipa ZdG este locul perfect unde pot învăța jurnalismul de investigație de cea mai înaltă calitate.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Citesc, gătesc, mă informez. Îmi plac filmele bune, plimbările și călătoriile. Savurez timpul petrecut cu familia și cu pisica noastră.
Stagii, vizite de studiu: Participare program „Bursele europene pentru jurnaliști” JTI, ediția 2016-2017; Vizită de studiu la Agenția Națională de Integritate din România organizată de Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Comisia Naţională de Integritate, iunie 2015; Vizită de studiu la Praga, Republica Cehă, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul proiectului „Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, noiembrie 2014; Participare training „Data journalism”, organizat de RISE Project România și Centrul pentru Jurnalism Independent de la Chișinău, septembrie 2013.
Igor Ionescu
Studii: liceul teoretic Traian
Experiență de muncă: cameraman Prime, cameraman Jurnal TV.
Ce fac la ZdG: cameraman, fotograf, editor, pilotarea dronei.
Când și de ce am venit al ZdG: La ZDG am venit în ianuarie 2019. Doream să fac parte din echipa ZDG și mi-a reușit.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: în afara redacției filmez diverse proiecte pentru că asta îmi place foarte tare.
Dan Cojocaru
Studii: Informatică si tehnologii informaționale.
Experiență de muncă: Am început în acest domeniu activând la o televiuziune
locală (Nisporeni) timp de un an, după am făcut pasul la ProTv Chișinău în calitate de cameraman unde am activat timp de 9 ani.
Ce fac la ZdG: Fac fotografii. Filmez și editez materiale video.
Când și de ce am venit al ZdG: La ZdG am venit în aprilie 2021. ZdG mi-a
oferit șansa să fac o schimbare după o lungă experiență la altă instituție media și
am acceptat-o cu drag.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place sportul, fotbalul în special, acum mai mult cu privitul 🙂 Îmi place mersul pe jos, să ascult muzică, să privesc documentare sau seriale cu tentă istorică. Îmi plac călătoriile. Totuși mi-ar plăcea să călătoresc mai mult...
Andrei Muntean
Studii: LT „Hyperion”, Anenii Noi
UTM, Facultatea Energetică şi Inginerie Electrică
Experiență de muncă: Am aproximativ 7 ani decând incerc să modelez din nenumaratele imagini video așa încât sa iasă o istorie cât mai frumoasă.
Ce fac la ZdG: Editez imaginele video, încerc sa fac ca orce istorie, pe lângă a fi placută de a fi citită, să mai fie si înteresantă de vizualizat.
Când și de ce am venit la ZdG: Am venit aici în cea mai frumoasă perioadă a anului, luna August 2017. Eram în căutarea noului job și pot zice că am pășit cu dreptul.
Ce-mi place să fac, în afară de activitatea la redacție: Să petrec cât mai mult timp cu familia. Să privesc filme.
Simona Tabuncic
Studii: În prezent studentă Academia de Studii Economice din Moldova - specialitatea Marketing și Logistică.
Experiență de muncă: Coordonatoare de comunicare la Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC). La ADC, contribuim la dezvoltarea spiritului civic și implicării active în rândul tinerilor din R.Moldova.
Ce fac la ZdG: Îmi pun în practică creativitatea. Contribui la crearea conținutului vizual și implementarea planul de acțiuni media.
Când și de ce am venit la ZdG: August 2020 a venit cu noi provocări acceptate.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Ador să dau culoare pereților. Iubesc jocurile de societate. Îmi place să admir dealurile satului Răciula din hamacul buneilor. Savurez procesul de renovare a casei străbuneilor.
Vitalie Munteanu
Studii: Școala nr 12, Chișinău
Experiență de muncă: Agenţia “Moldova-pres”; ziarul “Molodej Moldovî”; GP Flux, Ziarul ”Timpul”; IDIS ”Viitorul”; tehnoredactare cărți, reviste, broșuri; Elaborare kituri de imagine pentru campanii sociale: Fondul de Investiţii în Sănătate, proiecte ale Băncii Mondiale, UNICEF, USAID.
Ce fac la ZdG: Sunt responsabil de design și machetare, am grijă ca toate materialele să încapă și să fie ilustrate corespunzător în paginile edițiilor tipărite ale ZdG în română și rusă, elaborez și materiale de promovare pentru redacție.
Când și de ce am venit la ZdG: în 2019. Am venit pentru că e un ziar unde poți face design creativ, unde sunt materiale jurnalistice originale și o echipă mare și interesantă.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Îmi place să comunic cu cei doi copii, Marius și Patricia, să coacem împreună pâine sau să facem prăjituri. Facem escapade de familie și drumeții în împrejurimile apropiate sau mai îndepărtate. Atunci când îmi rămâne timp liber de machetare și copiii sunt ocupați, mă ocup cu lemnăritul, tâmplăria, pescuitul, mă interesează grădinăritul.
Vasile Ursachi
Experiență de muncă: Ziarul de Gardă reprezintă prima experiență profesională în jurnalism.
Ce fac la ZdG: Realizez știri, reportaje și investigații.
Când și de ce am venit la ZdG: Pentru prima dată am venit la ZdG în calitate de vizitator la un eveniment organizat de redacție, Ziua Ușilor Deschise, în toamna anului 2021. Comunicând cu viitorii colegi, am înțeles că la ZdG, pe lângă materiale de calitate, activează oameni deschiși, care au cele mai bune intenții. În primăvara anului 2022 am venit în calitate de student la practica de specialitate, pe un termen de o lună și jumătate, după care am fost angajat.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Multă muzică și jocuri pe calculator.
Premii: Premiul I la categoria investigație în cadrul Galei Anuale a Clubului de Presă 2022, organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent, pentru investigația „Protestatari în chirie”, autorii căreia sunt Natalia Zaharescu, Daniela Calmîș, Anatolie Eșanu și Vasile Ursachi.
Oxana Roșca
Experiență de muncă: Redactor conținut la Radio Chișinău în perioada 2020-2022.
Ce fac la ZdG: Știri. Cât mai „scurte, clare și cuprinzătoare”. Uneori mai trag cu ochiul la munca colegilor de la investigații.
Când și de ce am venit la ZdG: Voi cita ce am spus cu ocazia aniversării a 18 ani a ZdG, pentru că deși atunci aveam doar o lună în redacție, rămâne valabil: „Am ajuns la ZdG, în calitate de stagiar, în primele zile ale agresiunii rusești în Ucraina. Câteva luni mai târziu, am revenit pentru a face parte din echipa de știri. ZdG, oamenii de aici, îndrumările și încrederea acordată m-au ajutat să devin mai matură profesional și să fiu sigură că sunt la locul potrivit. Pentru mine, ZdG este despre provocări, iar faptul că sunt printre oamenii de la care am de învățat zilnic, a căror muncă o respect, face ca acestea să fie absolut justificate”. A doua parte este despre „de ce rămân la ZdG” :).
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Să citesc. Să ascult podcasturi și să privesc tot felul de filme/investigații/interviuri. În rest, încerc să cunosc scena culturală din Chișinău.
Irina Ursu
Experiență de muncă: Reporter la ziarul „Țara” (2003-2004), Redactor șef la „Neogen” (2005-2006); Manager regional pentru Moldova la o companie italiană (2007-2014); Director Comercial în domeniul Comerț (2014-2022);
Ce fac la ZdG: Știri. Îmi admir colegii pentru profesionalism și curaj. Mă autodepășesc. Să revii în jurnalism după o pauză de peste zece ani - e greu. E de parcă ai porni un automobil de epocă care a stat parcat.
Când și de ce am venit la ZdG: Mi-am început cea de-a doua tinerețe alături de echipa ZdG. Pe fundalul unei pandemii neterminate, a unui război militar la frontieră și a unui război hibrid în țară - care au scos în vileag mai mult ca oricând impactul nociv pe care îl are propaganda și dezinformarea - am ales să fiu parte a unei echipe care face lumea un loc mai bun.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Cel mai prețios, revigorant, așteptat - este timpul petrecut cu ai mei copii. Vorbim, citim, învățăm, cântăm și dansăm împreună.
Citesc - acasă pe canapea sau în hamacul din grădină. Ascult podcasturi de psihologie, parenting, business - în timp ce gătesc sau conduc. Joc padel. Particip la competiții sportive, savurez procesul și mă bucur de rezultate.
Luminița Cauliuc
Experiență de muncă: Activitatea la ZdG este prima mea experiență de muncă în domeniu.
Ce fac la ZdG: Scriu știri.
Când și de ce am venit la ZdG: Am venit la ZdG în calitate de studentă pentru un stagiu de practică, iar după finalizarea acestuia mi s-a propus să rămân și să fac parte din echipă. Am acceptat și acum combin studiile cu munca.
Doina Guțu
Studii: Facultatea de „Litere”, Universitatea de Stat din Moldova
Experiență de muncă: După absolvirea facultății, timp de opt ani și jumătate am fost angajată în calitate de educatoare la IÎP Nr.150. Din decembrie, 2022 am avut marele noroc să mi se propună să activez ca specialistă în relații cu publicul la ZdG.
Ce fac la ZdG: Ascult istoriile, părerile și dorințele oamenilor care sună sau vin la ZdG, iar ulterior, contribui la publicarea lor.
Când și de ce am venit la ZdG: De mult timp visam să fac parte din echipa ZdG. După o experiență lungă în domeniul învățământului, soțul m-a convins că e timpul pentru o schimbare și anume — ZdG.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Să privesc filme, să ascult muzică, plimbări în aer liber. Îmi place să petrec cât mai mult timp cu nepoțica mea Sofia, pe care, pur și simplu, o ador! Îmi place să croșetez, să tricotez, ba chiar, uneori și să gătesc ceva dulcișor și bunișor.
Marina Ciobanu
Studii: Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM
Experiență de muncă: După câteva stagii în presa scrisă, la radio și la tv, am avut norocul ca primul meu job să devină primul ziar de investigații din Republica Moldova, Ziarul de Gardă.
Stagii, vizite de studiu: Dialogul și responsabilitatea socială, Leipzig-Berlin, 2018; Povești multimedia: tehnologie de creație – de la ide până la producție și promovare, Praga, 2017
Ce fac la ZdG: Încerc să fac investigații, după patru ani de știri, de reportaje scrise și video, de alergat după politicieni și de adresat întrebări la care “oamenii de stat” nu și-ar dori să răspundă.
Când și de ce am venit al ZdG: Convinsă că jurnalismul adevărat înseamnă investigații și că scopul final al meu în presă este anume realizarea investigațiilor, după ce mi-am luat licența, în 2015, am venit la Ziarul de Gardă să fur experiență și să învăț, pentru ca într-un final să pot fi identificată cu echipa care “spune adevărul”.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Puzzle. Integrame. Copii fericiți.
Premii: Jurnaliștii anului 2018, categoria Emisiune tv
Cristina Dulea
Studii: Jurnalism și Științe ale Comunicării, Jurnalism Politic, Universitatea de Stat din Moldova
Studii: Jurnalism și Științe ale Comunicării, Jurnalism Politic, Universitatea de Stat din Moldova
Experiență de muncă: De 7 ani fac jurnalism. Pe lângă știri, câțiva ani am administrat site-ul televiziunii Pro TV Chișinău. Am început să muncesc din ultimul an de facultate, iar de atunci nu m-am mai oprit și nici nu vreau să o fac.
Ce fac la ZdG: Sunt știristă. Încerc să găsesc răspunsul corect, documentat, dar nu tot timpul scurt la toate întrebările existenționale.
Când și de ce am venit al ZdG: Am venit la Ziarul de Gardă pe 1 septembrie, 2019. Exact ca la școală! Am știut exact unde vreau să vin. De ce? Ce face un student bun la ore? Muncește ca să învețe și învață cum să muncească calitativ.
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Să caut idei pentru afaceri, după ce o scot pe Babi afară. Ps. Babi este un boț de puf, un cățeluș de 860 de grame. Ps.2. Pot să vă fac și câteva recomandări cu privire la cele mai vizionate filme pe Netflix.
Diana Marian
Studii: Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, USM,
Master în Relații Internaționale, USM
Experiență de muncă: Relații cu publicul la Consulatul României din Chișinău, Ambasada Slovaciei din R. Moldova.
Ce fac la ZdG: Relații cu publicul. Răspund la telefonul redacției, discut cu cititorii. Intervin în cazul problemelor abonaților. Identific soluții la problemele cititorilor legate de domeniul juridic sau de drepturile omului..
Când și de ce am venit la ZdG: Septembrie 2018. Eram în căutarea unui loc de muncă, îmi pasă de oameni și îmi place să comunic cu ei
Ce-mi place să fac în afară de activitatea la redacție: Plimbări în aer liber cu familia, sport, lectură, călătorii.