Principală  —  Blog  —  Viața redacției   —   Pagini de ZdG în cartea…

Pagini de ZdG în cartea Realității

La Chișinău a fost vernisată expoziția de fotografie „𝐑𝐄𝐀𝐋𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄𝐀” de 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐚 𝐃𝐢𝐞𝐟𝐞𝐧𝐛𝐚𝐜𝐡 din Germania. Expoziția este deschisă până la 14 iunie, incluzând și albumul fotografic cu același nume. O puteți vizita zilnic la Galeria Bunker, Artcor, între orele 17:00 și 19:00. 

Artista Andreea Diefenbach a vizitat mai multe localități din R. Moldova acum câțiva ani, fotografiind oameni în mediul lor, în stările lor cotidiene, în diverse localități de la nord la sud. Dar conceptul expoziției și în special al albumului „𝐑𝐄𝐀𝐋𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄𝐀”, aduce o inovație care evocă unicitatea și raritatea instantaneelor din propria noastră viață. Portretele și peisajele moldovenești sunt alternate cu pagini de ziar care prezintă momente politice reprezentative – furtul miliardului, arestări, anchete, proteste, alegeri. 

Paginile de ziar inserate în album sunt preponderent din Ziarul de Gardă și păstrează nu doar textele ca inserturi ale realității acelor zile, ci și flori uscate printre file, unele dintre ele – plante rare, care dau proiectului un parfum de istorie trecută, dar păstrată intactă.

Albumul include și o ediție a Cărții Roșii din Moldova ce cuprinde plantele pe cale de dispariție, completată cu o discuție a autoarei cu artiști moldoveni. Fotografiile, paginile de ziar, plantele, Cartea Roșie, chipurile oamenilor și știrile politice, toate împreună, creează senzația unei realități bine documentate și a esenței moldovenești devenite album. 

„Observațiile ei calme, uneori bizare, demonstrează o mare empatie pentru Moldova și pentru atitudinea oamenilor față de viață. În calmul lor, imaginile se adaptează la ritmul vieții cotidiene din Moldova, care oscilează între schimbare și stagnare” – așa este descrisă expoziția pe pagina Goethe-Zentrum din Chișinău, organizație care a contribuit la vernisarea expoziției.

Andreea Diefenbach a oferit un album cu dedicație redacției ZdG, mulțumindu-ne pentru muncă și pentru numerele de ziare oferite.

Fotografiile expuse au fost realizate în exclusivitate în afara Chișinăului – la Cîrpești, Lalova, Giurgiulești, Țîpova, Comrat, Cantemir, Talmaza, Zahareuca, Corjeuți, Cruglic, Dubăsari, Edineț, Fetești, Ștefan Vodă, Cahul, Cuporani, Otaci, Văleni, Sărata Galbenă, Grigorăuca, Soroca, Brătușeni, Bănești, Andrușul de Jos, Chirilovca, Tabani, Budești, Cobani, Hlinaia, Criuleni, Verejeni și Cunicea.