Principală  —  RECOMANDAT   —   Declarație ZdG cu privire la…

Declarație ZdG cu privire la referendumul pentru aderarea la UE

La 20 octombrie 2024 va avea loc Referendumul în cadrul căruia cetățenii vor vota pentru sau împotriva opțiunii europene a Republicii Moldova. Echipa ZdG susține în unanimitate vectorul european și consideră că aceasta este una dintre cele mai importante alegeri ale cetățenilor acestui stat din ultimii 30 de ani. În cei 20 de ani de activitate a ZdG, am analizat în permanență și am făcut publice date și opinii privind vectorul de dezvoltare al R. Moldova. 

Pe parcursul acestor decenii am constatat că, indiferent de vectorul ales de guverne și de către partidele aflate la guvernare, cetățenii R. Moldova au ales, în majoritatea lor, Europa ca model de democrație, de calitate a vieții, de securitate. Faptul că majoritatea persoanelor care au emigrat din Moldova au ales statele UE, faptul că relațiile comerciale cele mai intense sunt cu statele UE, faptul că majoritatea celor cu cetățenie dublă au luat cetățenia României, dar și a altor state UE, confirmă că, de zeci de ani, cetățenii au ales vectorul european. 

În plus, poziția geografică a R. Moldova oferă o alipire logică la blocul european, alături de România, dar și de Ucraina, care luptă pentru același vector. Integrarea în UE devine un scop și mai râvnit în contextul războiului rusesc din Ucraina, fiind evident că statele post-sovietice sunt ținte ale imperialismului rus și nu se pot proteja singure nu doar în fața capacității armate a Federației Ruse, dar și în fața exportului de abuz, corupție, cleptocrație ce vin de la Moscova. 

Pentru a se simți în siguranță, R. Moldova are nevoie de sprijinul unor state cu democrație și securitate avansată. Pentru a oferi cetățenilor săi un trai decent, R. Moldova are nevoie să se alinieze la statele care respectă drepturile omului și au demonstrat prosperitate. Aceste state se află în UE, iar UE e vecina R. Moldova și principala parteneră  de dezvoltare.

Totodată, fiind o echipă de jurnaliști și lucrători în domeniul mass-media dedicată jurnalismului de investigație, milităm pentru modelele de țări care luptă cel mai eficient împotriva corupției, oferă cel mai facil acces la informații publice, respectă drepturile jurnaliștilor. Reiterăm că atât Indicele Global al Combaterii Corupției, cât și Indicele Global al Libertății Presei, plasează în top mai multe state europene. Acestea sunt printre campioanele globale la transparență, integritate, acces la informație, securitate cibernetică, iar ZdG susține și promovează aceleași valori. 

Referendumul din 20 octombrie nu este al unui politician sau al unui partid politic. Referendumul este al cetățenilor unei țări care, după 33 de ani de independență, au, în sfârșit, șansa istorică de a se desprinde definitiv de trecutul și mentalitatea sovietică, un trecut plin de traume, corupție sau nepotism și de a îmbrățișa un viitor european în care legea, democrația, meritocrația și drepturile omului sunt în capul mesei.  

Echipa ZdG va participa la referendum și va răspunde „DA” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” înscrisă în buletinele de vot. Îndemnăm comunitatea de cititori să participe activ la referendum și să aleagă vectorul european. 

Echipa ZdG