Abonarea 2024 continuă: „Au pensii de 1200, 1600, 2000. Cum să se mai aboneze?”
Campania de abonare pentru 2024 a fost cea mai dificilă din cei aproape 20 de ani de existență a ZdG. Și alteori au fost perioade dificile, când acțiunile de promovare erau restricționate, mai ales din cauza costurilor excesive pentru plasarea publicității la Radio sau la TV. S-au întâmplat și abuzuri comise de guvernările anterioare, care se îngrijeau ca presa independentă să nu ajungă ori să ajungă cu întârziere la cititori.
Sfârșitul anului 2023, când ÎS „Poșta Moldovei” (PM) a anunțat costuri extrem de mari pentru distribuirea presei, a fost cel mai dificil. Cu toată experiența de organizare și de gestionare a acestei instituții media, acumulată pe parcursul a 20 de ani, a existat și mai există riscul ca redacția să nu mai poată suporta cheltuielile de editare și distribuire a publicației către cititori.
Chiar dacă rezultatele campaniei de abonare pentru 2024 au fost relativ favorabile redacției ZdG, am decis să aflăm din prima sursă cum s-a desfășurat, din sat în sat, această campanie. Ce i-a determinat pe unii abonați să renunțe la citirea ZdG? Cum au apărut noii abonați? Ce așteptări au factorii poștali de la campania de abonare pentru cea de-a doua jumătate a anului? Cum gestionează PM această situație nouă, în care redacțiile, pe de-o parte, nu pot face parte costurilor excesive pentru serviciile poștale, iar abonații, pe de altă parte, sunt puși în fața unor prețuri majorate la abonamente, veniturile lor, obținute din pensii sau salarii, fiind sub nivelul așteptărilor.
CP Rîșcani: nu ajung bani, care mai moare, care mai îmbătrânește
La Chetrosu, Drochia, numărul abonaților ZdG s-a redus de la 60 la 46. Iulian Vataman, șeful oficiului poștal, ne spune că motivele sunt cunoscute – oamenilor nu le ajung bani. „Care mai moare, care mai îmbătrânește. Din martie vor fi 49 de abonați”, spune Iulian Vataman.
Dina Drăguță de la oficiul din Costești, Rîșcani, unde erau 0 abonați, a reușit să înregistreze 14 abonamente la ZdG. „Le-am făcut la mine în sat, unde s-a închis poșta. I-am convins că ziarul e mare, are multe pagini, programe. Așa au acceptat”, spune Dina Drăguță.
Potrivit Danielei Gheorghiță de la oficiul din Văratic, Rîșcani, deși numărul celor abonați la ZdG s-a redus de la 37 la 27, în sat, majoritatea celor abonați au ales ZdG. „Doar unul e abonat la KP și altul la Makler”, explică șefa oficiului din Văratic.
Natalia Rusu din Pelinia, Drochia, localitate în care numărul celor abonați la ZdG a crescut de la 131 la 171, spune că a discutat și i-a rugat pe fiecare. „Abonații au promovat ziarul, poștașii au muncit. O parte dintre cei care renunțase la ZdG, au revenit”, explică Natalia.
La oficiul din Sofia, Drochia, unde numărul abonaților s-a redus cu circa 40, aflăm de la Lilia Cebotari că foarte mulți cititori nu s-au mai abonat deoarece campania de abonare a început cu întârziere.
La Nicoreni, mai mulți abonați au renunțat din cauza prețurilor. „Au și decedat mai mulți”, ne spune Ludmila Chiuta. Galina Spânu de la oficiul din Baraboi spune că lumea continuă să plece din sat. „Au rămas doar bătrânii, care decedează rând pe rând. Noi am luptat din toate puterile. Anul trecut erau 17 abonați la ZdG, acum avem 8, dar și pe aceștia i-am convins cu mare greu”, recunoaște Galina.
CP Ungheni: e meritul poștașilor
La Vălcineț, numărul abonaților la ZdG s-a redus în jumătate, de la 23 la 12. Elena Tătaru ne spune că oamenii nu au bani. „Le propunem, dar…”, explică Elena.
De la 65 la 192 s-a majorat numărul abonaților în Mărinici. Viorica Gaimer spune că „poștașii sunt bravo. Le-au vorbit despre ziar, că e consistent și era mai ieftin decât altele. Mulți au renunțat la alte ziare, că erau mai scumpe.”
Renata Ciorici ne-a spus că la Boldurești, cititorii de ziare preferă presa locală. Chiar și așa, numărul abonaților la ZdG a crescut în acest an de la 4 la 16. „Avem doi poștași. E meritul lor că au reușit să-i aboneze”, spune Renata.
La Rădeni, numărul abonaților s-a redus de la 110 la 28. Doina Parasciuc spune că cei care nu au mai abonat au renunțat după ce trei oficii din satele vecine au fost comasate în unul.
Olga Untilă, specialistă operațiuni poștale la Centrul de postă Ungheni, ne-a explicat că la Onișcani numărul abonaților s-a redus la zero deoarece oficiul poștal a fost închis.
„Lumea iubește ZdG. Singuri au vrut să se aboneze, că e interesant, are multe pagini”, ne-a spus Eugenia Triboi de la oficiul din Ciorești, unde numărul abonaților ZdG a crescut de la 65 la 192.
La Găureni, Nisporeni, oficiul s-a închis. Din această cauză, ZdG nu are niciun abonat. Și la Buda, Călărași, Natalia Foca ne-a spus că nu are cine lucra. Din acest motiv, ZdG nu are abonați.
CP Cahul: „Mulți au decedat, iar cei care sunt în viață – nu mai văd să citească”
Elena Raicu din Cania spune că cei 17 abonați sunt pensionari. „Mulți au decedat, iar cei care sunt în viață – nu mai văd să citească, pe când tinerii spun că văd totul în internet”, ne spune Elena.
La Colibași, localitatea în care ZdG a avut întotdeauna foarte mulți cititori, în 2024, numărul acestora s-a redus de la 220 la 33. Tatiana Bria motivează că „s-au eliberat din funcții poștașii vechi, au venit noi, care muncesc mai greu, dar și campania a început prea târziu.”
Marina Constandachi de la Baurci Moldoveni spune că după ce a revenit din concediul de îngrijire a copilului, a reușit să crească numărul de abonați de la 28 la 82. La Tătărășeni nu mai au oficiu poștal, iar la Ciobalaccia „oamenii aleg ce e mai ieftin”.
Ecaterina Petreanu de la Tartaul spune că la ea în sat se abonează doar vârstnicii. „În acest an, mulți ne-au spus că nu mai au bani”, spune Ecaterina. Și la Cârpești, Elena Bâzu afirmă că „pensionarii nu mai rezistă. Le ducem pensia acasă doar ca să se aboneze”, explică aceasta.
La Tătărești aflăm de la Angela Oboroc că „toți se plâng că nu le ajung bani, niciun învățător nu e abonat la niciun ziar. Și școala nu e abonată deloc. Sunt că au pensii sub 2600 de lei și mi-i jale să insist.”
Silvia Bejan de la Taraclia de Salcie spune că ZdG e interesant și prețul e relativ accesibil. „Ziarul e pentru fiecare. Pentru orice vârstă”, spune Silvia, bucuroasă că a reușit să sporească numărul de abonamente de la 48 la 76.
La Bădicul Moldovenesc, Maria Rusu spune cum sunt măguliți pensionarii. „Le ducem pensiile acasă, vorbim cu ei despre ziare. Tinerii spun că citesc on-line”, explică Maria cum a reușit să adune 100 de abonamente.
CP Căușeni: refuză nu doar din cauza banilor, dar și pentru că nu văd literele
Valentina de la Caplani are un mesaj simplu: „Cei care au fost abonați au povestit la alții. Se abonau la ziarul raional, dar s-a închis. Le-am propus ZdG, așa am crescut de la 39 la 98 de abonați.”
La Slobozia, Galina Ghidora spune că mulți au plecat din sat, iar bătrânii refuză nu doar din cauza banilor, dar și pentru că nu văd literele.
CP Edineț: abonații ZdG – de mare ajutor în campanie
La Pivniceni, Lilia Cervatiuc spune că în sat nu au mai rămas deloc tineri, așa că toți cei 10 abonați sunt pensionari.
Natalia Moroz din Cernoleuca spune că nu erau poștași și s-a ocupat ea de abonare. „Acum, mai mulți abonați noi vin la poștă să-și prelungească abonamentele”, spune Natalia despre o parte dintre cei 76 de abonați ZdG.
La Arionești, Larga și Țaul, numărul abonaților ZdG a înregistrat o ușoară creștere, în special pentru că foștii abonați au promovat activ ziarul.
De la 155 la 203 a crescut numărul abonaților ZdG la Fetești. Renata Cucuetu spune că a vorbit cu oamenii și le-a demonstrat că ZdG e interesant.
La Rotunda, Larisa Plângău ne spune că ZdG a fost afișat ca fiind Ziarul Săptămânii. „Oamenii veneau la poștă, îl răsfoiau, citeau. Noi discutam cu ei. Cei care au fost abonați anterior și-au continuat abonamentele.
CP Florești: „Lumea e tot mai săracă și nu le arde de lecturi”
La Vărăncău, Elena Cazac ne spune că ZdG e un ziar bun și ea îl recomandă pentru abonare, chiar și în locul ziarelor raionale, unde e multă reclamă. Cei 14 abonați din Vărăncău sunt pasionați de istorii de viață și de bancuri.
Magdalena Țibuleac din Izvoare zice că numărul celor abonați s-a redus de la 15 la 9 din cauza majorării prețului și a pensiilor mici. „Au pensii de 1200, 1600, 2000. Cum să se mai aboneze”, spune Magdalena.
La Cușmirca, din cauza unor probleme de sănătate ale șefei, Poșta a rămas închisă timp de trei săptămâni. Cum oare își vor recupera ziarele cei 33 de abonați?
La Albinețul Vechi și la Călinești, șefii de oficii ne-au explicat că numărul celor abonați s-a redus din cauza faptului că a început târziu campania de abonare.
Raisa Andriuță din Iurceni, unde numărul abonaților s-a majorat de la 78 la 98, spune că la ei în sat foștii abonați i-au convins pe noii abonați. La Porumbeni, din cei 22 de abonați în 2023, au rămas 13. „Mulți spun că sunt bătrâni și nu mai vor să citească”, își amintește Natalia Balan.
CP Orhei: „Încercăm să recuperăm”
La Ghetlova, potrivit Elenei Hâncu, lumea e tot mai săracă și nu le arde de lecturi. Alții se bucură de ziarele de pe la partide, care sunt împărțite pe gratis. Oficiul poștal din Hârtopul Mare e în reparație de vreun an, de asta au rămas zero abonați.
Diana Tănase din Susleni, acolo unde numărul abonaților s-a redus de la 92 la 49, spune că după ce s-au scumpit produsele și serviciile, oamenii zic că nu abonează, deoarece nu mai au bani nici pentru medicamente.
La Ignăței, ZdG a pierdut peste 100 de abonați (de la 147 la 30), iar Maria Zaharia ne-a explicat că din septembrie, în lipsa șefei de oficiu, acesta nu a funcționat. A fost redeschis în ianuarie. „Încercăm să recuperăm”, zice ea.
Maria Moloșnic de la Step-Soci spune că „nu am avut poștaș și lumea nu a vrut să aboneze, că nu avea cine duce ziarele…”
Vera Porcescu de la Ciocâlteni amintește că abonarea a început târziu. „Mulți plecau la Orhei, se abonau direct la redacția locală, care începuse campania mai devreme decât PM. Încercăm să readucem ZdG cititorilor”, spune Vera.
Și în Lalova, potrivit lui Petru Donică, cei mai mulți abonați erau pensionari, mulți dintre care au decedat. „Din februarie, avem 98 de abonați, cu 10 mai mulți decât în ianuarie”, spune Petru Donică.
La Iurceni, Raisa Andriuță spune că foștii abonați au convins abonați noi, astfel, numărul celor care primesc ZdG a crescut de la 78 la 98 de abonați.
CP Comrat: „Nu avem nici secretar și nici contabil la primărie”
Natalia Roșca din Borceag a încercat să ne explice din ce cauză 7 din cei 9 abonați în 2023 au renunțat la ZdG: „S-a scumpit, doi cititori fideli au decedat. Au rămas doar două foste profesoare pensionare. Nu mai are cine lucra. Nu avem nici secretar și nici contabil la primărie.”
Ce spune Poșta Moldovei?
ZdG a solicitat de la ÎS „Poșta Moldovei” informații despre numărul oficiilor poștale care au fost închise sau comasate în urma reformelor, despre numărul de factori poștali lipsă, dar și despre gestionarea fondurilor acumulate în urma majorării prețurilor pentru distribuția edițiilor periodice. Așa cum, de ani de zile, poștașii susțin că primesc salarii foarte mici, am solicitat informații și despre felul în care sunt stabilite salariile acestora. Deoarece mai multe ediții periodice s-au închis, nefiind în stare să facă față cheltuielilor de editare, dar și de distribuție, am solicitat Poștei Moldovei să estimeze pierderile suportate în urma sistării activității mai multor ziare și reviste.
Din răspunsul oferit de ÎS „Poşta Moldovei”, aflăm că în 2022 a fost elaborat Conceptul de organizare structurală a întreprinderii. La prima etapă, au fost comasate Centrele Poştale, astfel, din 24 de Centre Poştale, după reorganizare, au rămas 10, fiind reduse cheltuielile administrative. La cea de-a doua etapă, a fost sistată activitatea a 42 de oficii. Potrivit ÎS „Poșta Moldovei”, Conceptul de organizare structurală la nivel teritorial a prevăzut soluții pentru satele în care a fost sistată activitatea oficiilor poştale. „În unele localități au fost comasate sectoarele de distribuție, fiind păstrat oficiul poştal, amplasat cel mai avantajos din punct de vedere al accesibilității. În alte sate, au fost organizate ghişee poştale”, se spune în răspunsul oferit ZdG.
Din același răspuns, aflăm că numărul locurilor vacante de poștași nu depăşeşte limita de 5%, salariile fiind stabilite reieșind din volumul de lucru. Poșta Moldovei amintește că în 2022, salariile angajaților au fost majorate cu 20-30%, ajustându-se anual la nivelul salariului minim pe economie, conform legislației. Ultima ajustare la cuantumul minim pe ţară a fost efectuată la 01.01.2024. În prezent, în domeniu sunt angajate circa 1918 persoane pe post de poştaşi, iar salariul pentru o unitate de poștaș constituie 5000-6400 de lei.
Referitor la majorarea prețului pentru distribuția edițiilor periodice, Poșta Moldovei amintește că timp de 10 ani, tarifele pentru distribuirea edițiilor periodice nu s-au modificat, în situația în care prețurile la combustibil şi resursele energetice au crescut, iar cheltuielile de personal au fost majorate în corespundere cu prevederile legislației naţionale. „Venitul încasat va acoperi cheltuielile reale suportate de către întreprindere la prestarea acestui serviciu, ajustarea tarifelor la serviciul de distribuire a edițiilor periodice neavând ca scop principal obţinerea unui profit considerabil”, se spune în răspunsul către ZdG, precizându-se că ÎS „Poşta Moldovei” urmăreşte rapoartele statistice oficiale și constată că în R. Moldova, piaţa ziarelor şi revistelor arată un declin continuu în ultimele decade. La fel, potrivit datelor, tirajele de ziare şi reviste au înregistrat o scădere de circa 60%, iar cauza principală a acestui declin nu o constituie majorarea tarifelor pentru serviciul de distribuire a edițiilor periodice.