Tort „Poveste”, după rețeta lui Alexandru Raduceai
Rețeta
Pentru pandișpan:
- 4 ouă
- 150 de gr de zahăr
- 150 de gr de făină albă
- Praf de sare
Crema de unt:
- 200 de gr de unt de 82%
- 2 gălbenușuri
- 180 de gr de zahăr
- 140 de ml de lapte
- 10 gr de cacao (pentru crema cu cacao)
Sirop pentru pandișpan:
- 125 de ml de apă
- 125 de gr de zahăr
- 10 ml de coniac
Metoda de preparare a pandișpanului:
Pentru a bate ouăle, avem nevoie de mixer. Dacă avem mixer mic, atunci batem separat albușurile și gălbenușurile. Adăugăm câte jumate din cantitatea zahărului, apoi le unim, amestecând de jos în sus. Făina o dăm prin sită. Adăugăm în ouăle bătute și, la fel, amestecăm de jos în sus. Atragem atenția să nu stricam structura aluatului. Amestecăm atât timp cât făină e absorbită. Dacă avem mixer puternic, atunci se bat ouăle intregi. Un mic secret, ouăle la temperatura camerei se bat mai bine și mai repede decât în cazul când ele sunt reci, scoase din frigider.
Punem într-o formă dreptunghiulară, acoperită cu hârtie de copt și coacem la cuptorul preîncălzit la 170°C, circa 40 de minute, depinde de fiecare cuptor în parte, însă putem folosi testul scobitorii, o înfigem în pandișpan, dacă iese curată, atunci e gata.
Lăsăm la răcit. La dorință, pandișpanul poate fi făcut „de azi pe mâine”, învelit în peliculă alimentară.
Metoda de preparare a cremei:
Punem laptele cu jumătate din zahăr la fiert. Separat amestecăm gălbenușurile cu celălalt zahăr. Adăugăm laptele fierbinte câte puțin în gălbenușuri amestecând. Apoi punem totul la fiert. Fierbem 3-5 minute. Lăsam la răcit.
Separat batem untul, adăugăm câte puțină cremă fiartă (rece) și batem totul bine.
Jumătate din cremă o punem deoparte, celălaltă o batem cu cacao.
Pandișpanul se taie în 3 bucăți. În asa mod fiind 3 straturi de pandișpan și 2 de cremă albă. Resturile lăsați-le deoparte pentru farâmituri ca ornament (la dorință).
Se însiropeaza pandișpanul în interior și se pune crema (cea albă). La exterior, se pune crema cu cacao și farâmiturile de pandișpan.
Poftă bună!