Tariful (ne)anulat. Cum o decizie a Curții de Apel Cahul a devenit nulă
În 2017 Consiliul Municipal Cahul a adoptat o decizie, prin care s-a majorat tariful pentru deservirea spațiilor locativ-comunale de la 0,45 la 1,2 lei pentru un metru pătrat. În 2018, însă, Curtea de Apel Cahul a anulat anexa la decizia Consiliului Municipal Cahul prin care se calcula majorarea tarifului. Totuși, deoarece Cancelaria de Stat nu a întreprins în termen măsurile necesare pentru asigurarea executării deciziei Curții de Apel, tariful majorat a rămas în vigoare.
Alexandru Movilă, locuitor al municipiului Cahul, a acumulat în anii 2017-2019 o datorie către Întreprinderea Municipală „Gospodăria Comunal-Locativă Cahul” (ÎMGCL) în valoare de 3488 de lei. În 2021, într-un proces de judecată, bărbatul a reușit să obțină revizuirea datoriei către întreprindere, astfel fiindu-i calculată datoria conform unui tarif mai mic (0,45 lei), deși tariful majorat a rămas valabil.
Deciziile judecătorești
În octombrie 2018 Curtea de Apel Cahul a anulat anexa la decizia Consiliului Municipal Cahul, prin care s-a majorat tariful pentru deservirea spațiilor locativ-comunale până la 1,2 lei per metru pătrat. În ianuarie 2022 Curtea Supremă de Justiție a luat decizia de a respinge cererea Oficiului Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat cu privire la mandatarea unei persoane pentru executarea deciziei din 11 octombrie 2018 a Curții de Apel Cahul. Instanța și-a motivat decizia prin faptul că Cancelaria de Stat nu și-a realizat dreptul la executarea silită, prin prisma Codului de Executare, iar decizia Curții de Apel nu a fost publicată.
Între timp, în iulie 2021, Curtea de Apel Cahul vine cu o decizie, în care admite faptul că datoria lui Alexandru Movilă către ÎMGCL a fost calculată greșit, aceasta fiind efectuată conform noului tarif, în timp ce trebuia calculată conform tarifului precedent – de 0,45 lei. Astfel, datoria bărbatului a fost micșorată de la 3488 la 1385 de lei.
„Și-au bătut joc de toți locatarii”
Alexandru Movilă s-a adresat la mai multe autorități publice pentru a obține un răspuns la întrebarea de ce hotărârea Curții de Apel Cahul nu a fost executată, tariful rămânând același.
„Și-au bătut joc de toți locatarii blocurilor locative. Tariful de 1,2 lei a fost anulat de Curtea de Apel Cahul. Întreprinderea s-a folosit mai departe de acest tarif timp de patru ani și au sustras ilicit bani de la locatari. Astfel, din 2018 până în 1 iunie 2022, întreprinderea în avizele de plată calcula serviciile comunale conform tarifului de 1,2 anulat. Nimeni nimic nu dorește să facă, nu au interesul ca legea să fie respectată. Nu știu ce să mai fac, parcă doar mie îmi trebuie asta”, a declarat Alexandru Movilă.
Iurie Arnaut, directorul Întreprinderii Municipale „Gospodăria Comunal-Locativă Cahul” (ÎMGCL), susține că tariful nu a fost micșorat și că Alexandru Movilă a achitat datoria pe care o avea la întreprindere conform tarifului de 1,2 lei.
„Curtea de Apel nu ne-a pus pe noi spre executare, a trecut termenul de prescripție. Tariful de 1,2 lei a fost tot timpul valabil. Din 21 iunie a fost aprobat un nou tarif de 1,55 lei pentru metrul pătrat. El s-a majorat, deoarece totul în țară s-a scumpit, salariul s-a mărit la patru mii de lei. Înainte oamenii primeau două mii. Pe Alexandru Movilă toată lumea îl știe, noi deja ne-am săturat de dânsul. El a plătit datoria care o avea pentru ultimii trei ani de zile, conform tarifului 1,2 lei”, a declarat Iurie Arnaut, directorul întreprinderii.
„Domnul Arnaut poate a încurcat ceva sau a uitat”
Rodica Cujba, juristă în cadrul ÎMGCL, susține că Alexandru Movilă a achitat totuși datoria conform unui tarif mai mic, iar cei 1,2 lei au rămas în vigoare, deoarece Cancelaria de Stat nu s-a adresat după titlul executoriu.
„Domnul Arnaut poate a încurcat ceva sau a uitat, dar domnul Movilă a achitat datoria pe care o avea către întreprindere conform deciziei Curții de Apel Cahul din 2021, unde a fost recalculat tariful la 0,45 lei. Tariful de 1,2 lei pentru alți locatari nu a fost anulat. După ce a fost luată decizia Curții de Apel Cahul din 2018 de a anula anexa (din ce este compus tariful) la decizia Consiliului Municipal de a schimba tariful, Cancelaria de Stat nu s-a adresat după titlul executoriu și hotărârea a rămas nulă, deoarece a expirat termenul de trei ani pentru executarea deciziei. Din acest motiv, tariful de 1,2 a rămas valabil”, a menționat Rodica Cujba.