Principală  —  Blog  —  Sănătate   —   „Variola maimuței nu este noul…

„Variola maimuței nu este noul COVID”. Precizările Organizației Mondiale a Sănătății

Sursă: skynews

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat marți, 20 august, că variola maimuței (mpox), nu este noul COVID, iar răspândirea acesteia este sub controlul autorităților, după ce Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a ridicat vineri, 16 august, nivelul de risc pentru variola maimuței la o zi după confirmarea primei infecții cu o nouă tulpină a virusului, în afara Africii, în Suedia, scrie Reuters.

„Putem și trebuie să combatem variola maimuței împreună, așadar, vom alege să punem în aplicare sistemele pentru a controla și elimina mpox la nivel global sau vom intra într-un alt ciclu de panică și neglijență? Modul în care răspundem acum și în anii următori, se va dovedi un test critic pentru Europa și pentru lume”, a declarat Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa, în cadrul unei ședințe de presă a ONU, citat de Reuters.

Potrivit acestuia, aproximativ 100 de cazuri noi de tulpină mpox clade 2 sunt acum raportate în regiunea europeană, în fiecare lună.

Mpox se transmite prin contact fizic apropiat, inclusiv prin contact sexual, dar, spre deosebire de pandemiile globale anterioare, cum ar fi COVID-19, nu există dovezi că se răspândește ușor prin aer, potrivit OMS.

„Autoritățile sanitare trebuie să fie în alertă și flexibile în cazul în care apar varietăți noi, mai transmisibile sau care își schimbă calea de transmitere, dar nu există recomandări ca oamenii să poarte măști”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Anterior, miercuri, 14 august, stare de urgență globală privind sănătatea publică, în urma unui focar de variola maimuței apărut în Republica Democrată Congo, și care s-a răspândit în țările vecine.

De la începutul acestui an, peste 17 mii de cazuri și peste 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa, potrivit Ministerului Sănătății R. Moldova.

În regiunea europeană, în ultimele 3 luni, au fost înregistrate 349 de cazuri, 100 dintre ele fiind raportate în ultimele 4 săptămâni. În Romania nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuței.

Conform declarației Ministerului Sănătății, de la începutul anului curent, în R. Moldova nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire cu variola maimuței, ultima dată au fost raportate două cazuri de variola maimuței în anul 2022, ambele fiind de import.

Potrivit Ministerului Sănătății, variola maimuței este o boală virală cauzată de virusul monkeypox (MPXV), specifică pentru zonele cu păduri tropicale din Africa Centrală și de Vest. De obicei, virusul are rezervoare printre animale (maimuțe), dar uneori se poate produce transmiterea de la animal la om.

Virusul se transmite de la o persoană la alta prin contact apropiat, inclusiv sexual. Perioada de incubație variază de la 5 la 21 de zile, mai frecvent 6-13 zile.

Simptomele variolei maimuței sunt erupțiile cutanate dureroase, ganglionii limfatici măriți și febra și nu există tratament specific pentru variola maimuței. Tratamentul este simptomatic și de suport, incluzând prevenirea și tratamentul infecțiilor bacteriene secundare.

Totodată, Ministerul Sănătății „recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile care nu prezintă o urgență pe continentul african, iar cei ce suspectează că ar fi infectați cu variola maimuței, sunt îndemnați să solicite asistență medicală.