Luptă timp de 15 ani pentru a avea acces la sistemul de canalizare, construit pe banii lor, dar și pentru acces nerestricționat la un drum public
Pensionarul Ion Roșca, împreună cu câteva familii din Durlești, încearcă de 15 ani să-și îmbunătățească condițiile de trai, apelând la mai multe autorități publice. Au sesizat primăria din localitate, procuratura, inspectoratul de poliție și instanța de judecată, dar fără succes. Așa că, la sfârșitul lunii decembrie, bărbatul a venit și la ZdG.
Problema locuitorilor de pe strada Dacilor din Durlești a început încă în 2007, odată cu privatizarea de către un cetățean care locuiește în imediata apropiere a caselor oamenilor, a unei bucăți de teren, aferent imobilului privat, proprietate publică.
Persoana care a privatizat pământul în 2007 a blocat sistemul de canalizare care a fost conectat încă în anul 1970, din banii familiilor care locuiau în zonă. Pământul privatizat a fost utilizat de către proprietar pentru a-și lărgi ograda, fapt ce a dus la îngustarea celui mai scurt drum care duce spre stația de așteptare a transportului public. Totodată, pe acel drum au fost abandonate mai multe materiale de construcție, astfel fiind îngreunată traversarea lui.
Terenul privatizat în 2007
Ion Roșca, 87 de ani, locuiește pe strada Dacilor din orășelul Durlești de peste jumătate de secol. Împreună cu alte familii vecine, bărbatul susține că a încercat, an de an, să îmbunătățească viața locuitorilor din zonă. Încă în 1970 vecinii au construit, din banii lor, un sistem de canalizare. În 2007, însă, viața le-a fost perturbată, după ce o fâșie de 73 metri pătrați de pământ public a fost privatizată, printr-un contract de vânzare-cumpărare, de către o persoană din vecinătate, în baza unei decizii a consiliului orașului Durlești. Privatizarea terenului a dus la îngustarea celui mai scurt drum de acces al oamenilor din acea mahala către stația de așteptare a transportului public din zonă. În același timp, acea fâșie de pământ traversează o parte din sistemul de canalizare construit de Ion Roșca și alți locatari. Din 2007 persoana care a privatizat pământul a blocat accesul la sistemul de canalizare.
Pentru a remedia situația, oamenii s-au adresat la Societatea pe Acțiuni „Apă-Canal Chișinău”. „Toate problemele ce țin de construcția, cheltuielile suportate, hotarele delimitării rețelei de canalizare etc., urmează a fi soluționate în mod amiabil de către vecini. În cazul în care apar divergențe, sunteți în drept să vă adresați la Primăria or. Durlești sau în organele de judecată, în scopul soluționării problemei abordate și restabilirii unor drepturi echitabile. Reieșind din cele expuse, menționăm că potrivit art. 173 al Codului Contravențional al R. Moldova din 24.10.2008, deconectarea neautorizată a clientului de la sistemul de canalizare este o contravenție, fapt despre care a fost înștiințată persoana în cauză”, scrie în răspunsul primit de la „Apă-Canal Chișinău”.
„Pe lângă faptul că ne-a blocat sistema de canalizare, și-a pus și un gard de-a lungul întregii străzi, ce a făcut-o foarte îngustă, ba mai mult, a aruncat cărămizile care nu-i trebuie chiar pe drum, fără nici o remușcare. Noi de mult timp încercăm să găsim o soluție la situația creată, însă cu această persoană este foarte greu să te înțelegi”, susține Ion Roșca.
„Acea hudiță poate să fie iluminată și reparată dacă vor fi mai multe demersuri, dar acest lucru depinde de consiliul local”
Liubov Popa, consultantă juridică în cadrul primăriei Durlești, a menționat că primăria a încercat să rezolve situația creată într-un mod amiabil, însă fără succes: „Persoana ce a primit pământul nu dorește ca vecinii să treacă canalizația, că este a lui și atât, proprietate privată. Pământul a fost privatizat în urma unei decizii a consiliului. Din cunoștințele mele de cauză, atunci consiliul i-a permis să privatizeze acel pământ, cu părere de bine sau de rău, unde trecea sistemul de canalizare, la care au fost conectați oamenii. Acum acest pământ este proprietatea lui privată, face ce dorește, vrea o închide sau o deschide. Aici noi nu putem să intervenim. Am încercat amiabil să rezolvăm situația, dar e imposibil”.
Angela Durleștean, arhitectă în cadrul Primăriei Durlești, susține că drumul de acces al oamenilor la stația de așteptare a transportului public poate fi reparat: „Au fost mai multe demersuri expediate dumnealui ca să permită să funcționeze canalizația, dar dumnealui a fost contra, din câte eu cunosc. Acea hudiță (stradă îngustă, n.r.) de lângă terenul cetățeanului este pământ public, dar el nu este înregistrat ca punct de acces, proprietate a APL (Administrația publică locală, n.r.), reiese că este terenul primăriei. Acea hudiță poate să fie iluminată și reparată dacă vor fi mai multe demersuri, dar acest lucru depinde de consiliul local”.
ZdG a încercat, fără succes, să discute cu bărbatul acuzat de vecini că a îngrădit accesul la un drum public și la sistemul de canalizare.