Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ziua pe care nu am…

Ziua pe care nu am așteptat-o a venit

Ziua asta nu am așteptat-o. Pentru că nu știam că ar putea veni. Iar în momentele în care deja părea evident că această zi vine, n-am mai avut timp să o aștept. 

Când am pornit ZdG nu am avut temei să ne gândim că vom rezista 20 de ani. Ne-am gândit doar să rezistăm până mâine, până luna viitoare, până la anul. Apoi, an de an, devenea tot mai clar că ZdG are șanse, dar noi deveneam tot mai ocupați, tot mai plini de teme de investigat, tot mai încărcați de solicitările oamenilor, astfel încât nu aveam timp să ne gândim cum va fi atunci când va trebui să celebrăm. 

29 iulie 2024 este ziua în care se fac 20 de ani de ZdG. Fiecare om se privește uneori în oglindă și se întreabă: ce-am făcut azi sau săptămâna aceasta, luna aceasta, anul acesta? Dar cum e să te privești în ochi și să îți pui așa o întrebare: ce-am făcut în ultimii 20 de ani? Am irosit sau am câștigat cele vreo 7300 de zile? Azi trebuie să răspund. În fața mea, a redacției și a comunității. 

Ce-am făcut în ultimii 20 de ani? Am construit. Alături de câțiva colegi am fondat o redacție. Ceea ce a devenit cel mai mare ziar din Republica Moldova și pagina web în top10 cele mai citite pagini din țară. Dar mai important e că am participat la construcția celei mai mari redacții de investigații jurnalistice, a celei mai premiate redacții, iar cazurile de impact ale muncii ZdG sunt nenumărate. Această redacție a devenit un bun al comunității sale de cititori, care se pot adresa la ZdG oricând au nevoie.

Ce-am făcut în ultimii 20 de ani? Am învățat din mers. Ca să construiești o redacție bună, utilă pentru societate nu se învăța la nicio universitate. Cu atât mai mult, redacțiile în care lucrasem anterior mi-au fost lecții despre cum nu trebuie să fie o redacție. Știam că în redacția pe care vrem să o construim nu trebuie să fie cenzură, influențe politice, promovare a politicienilor și oligarhilor obscuri, finanțări ilicite. Știam că nu vrem să lăudăm corupți, că nu vrem să ridicăm în slăvi criminali și impostori care încalcă drepturile omului. Căci în 2004, atunci când am pornit la drum, majoritatea ziarelor și a televiziunilor făceau asta. Noi am fost o primă redacție dedicată investigațiilor jurnalistice și drepturilor omului și așa am rămas.  

Ce-am făcut în ultimii 20 de ani? Am făcut tot ce se poate pentru jurnalismul independent. În primul ani, eram o redacție mică, cu doar 4 reporteri, dintre care unul era redactor-șef  (Aneta Grosu), iar altul – director (eu). Adică toți scriam texte, investigații, interviuri, reportaje, editoriale. Aneta, în plus trebuia să redacteze textele, să organizeze procesele editoriale, să răspundă apelurilor, să comunice cu oamenii. Eu, în paralel cu munca jurnalistică, scriam aplicații de granturi, căci era prima redacție de ziar din Moldova care a decis să existe pe bani transparenți, dar pentru asta trebuia mereu să caut organizații străine, dedicate democrației și jurnalismului de calitate, ca să găsim bani să plătim salariile, taxele, chiria, tipografia, oficiul, transportul, telefonia, fără să fie condiționat niciun reporter să scrie altceva decât crede și vede. 

Ce-am făcut în ultimii 20 de ani? Am creat o deltă a jurnalismului de interes public.

Inițial eram o echipă mică, cu puțini abonați la ziar. Dar, an de an, toate au crescut: tot mai mulți reporteri s-au angajat la ZdG, tot mai multe cazuri de rezonanță erau publicate. Spre redacția ZdG au început să curgă pârăiașe de apeluri ale cetățenilor, care se transformau uneori în avalanșe de solicitări, șiruri de oameni veneau în număr crescând să ne ceară ajutorul, șiruri tot mai mari de cititori accesau pagina web, iar ulterior și paginile noastre pe rețelele sociale.

Peste 20 de ani, redacția ZdG se aseamănă foarte mult cu o deltă a unui râu bogat care se revarsă în mare: tot mai mulți cititori ne urmăresc, ne comunică așteptărilor lor, iar redacția scrie, filmează, editează, redactează și revarsă o mare de conținut: știri la minut, investigații rapide, istorii umane, podcasturi, postări. În delta noastră de la ZdG avem reporteri experimentați și stagiari, cameramani, editori, corectori, traducători pentru edițiile în limba rusă sau engleză, manageri de conținut, de finanțe, de platforme. Noi scriem despre corupție, justiție, femei, bărbați, săraci, bogați, agricultori, miniștri, despre toți, dar cu un respect pentru standardele jurnalistice, pentru deontologie profesională și drepturile tuturor. 

La 20 de ani delta jurnalistică a ZdG are o istorie foarte bogată: nenumărate investigații de impact, procurori, judecători, miniștri, parlamentari corupți plecați din funcție datorită investigațiilor jurnalistice, 

procese judiciare fără număr câștigate de la oamenii puteri ( și chiar de la un președinte de stat) și de la alți corupți, amenințări cu moartea, cu răfuiala fizică depășite, atacuri cibernetice fără număr trecute cu brio, furturi de identitate soluționate, crize financiare rezolvate. 

În ziua în care împlinim 20 de ani, 29 iulie 2024, întreaga echipă a ZdG se află în Delta Dunării, în România. Explorăm exuberanța brațelor de apă, admirăm stolurile de păsări, poienile de nuferi și ciulini de baltă, ascultăm muzica stufăriilor, ne refacem forțele ca să revenim la redacție așa cum am început: determinați să servim interesul public, fără să știm unde ne va duce barca ZdG pentru următoarea aniversare. Nu ne pregătim de aniversări, vrem doar să avem ce celebra peste ani: o comunitate de cititori care se îmbogățește din tot ce revarsă Delta ZdG. La mulți ani informați, întregii comunități ZdG!