Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   ZdG răspunde/ La 1 aprilie…

ZdG răspunde La 1 aprilie 2025, pensionarii din R. Moldova vor primi pensii indexate cu 10%. Cât de salvatoare vor fi aceste sume?

Indexarea va fi aplicată tuturor tipurilor de pensii: cele pentru limită de vârstă, pensiile speciale, cele de dizabilitate, dar și compensațiile acordate victimelor catastrofei de la Cernobîl și urmașilor cadrelor medicale decedate din cauza COVID-19. Care este valoarea în bani a celor 10% și cine va profita cel mai mult de indexare? Cât de salvatoare vor fi aceste sume?

Aneta Grosu, ombudsmana cititorilor ZdG, răspunde: În prezent, pensia minimă pentru limită de vârstă, în cazul stagiilor complete de cotizare, constituie 2777,86 de lei. Deci, cetățeanul care primește o pensie minimă va avea cu 277 de lei mai mult începând cu 1 aprilie. Așa cum indexarea de 10% va avea loc doar pentru acea parte a pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, calculat în mărime de 16 100 de lei, ceilalți pensionari, cu pensii de 16 100 și mai mult, vor primi câte 1610 lei adaos la pensii începând cu 1 aprilie. Diferența între 1610 și 277 de lei e de 1333 de lei. Deci, cei cu pensii minime rămân cu indexări minime, iar cei cu pensii mari și foarte mari vor beneficia de indexări mult mai mari, sume de care, poate, mulți nici nu ar avea nevoie, fiind bine asigurați din pensii.

Și mai tristă e situația persoanelor cu dizabilități, pensiile cărora la fel vor fi indexate. Bunăoară, în cazul unei persoane cu dizabilități severe, care primește doar 2291 de lei, pensia se va majora cu 229 de lei. Cum e să fii imobilizat la pat, iar statul să te bucure cu o indexare de 229 de lei la pensia ta de dizabilitate și așa extrem de mică? Exact 229 de lei costă, la ofertă, un pachet de 30 de scutece pentru adulți.