Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   VIDEO/ Regenerarea transnistreană

VIDEO Regenerarea transnistreană

Cât timp trebuie să discutăm despre criza energetică și care sunt soluțiile la care vrem să ajungem? Probabil, trebuie să discutăm despre resursele energetice în permanență, dar are sens să dezbatem chestiunea cât mai intens, până în momentul în care R. Moldova va avea un sistem energetic sustenabil, cu resurse previzibile, cu cheltuieli și finanțe disponibile. Pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană. Deocamdată râul Nistru ne desparte și din punctul de vedere al abordării resurselor energetice.

Pe malul drept există curent electric pentru toți, dar sunt de maximă actualitate discuțiile despre compensațiile la energie pentru consumatorii casnici. Chiar dacă toți consumatorii au fost anunțați că vor primi compensații, oamenii vor să cunoască în detaliu cum se fac calculele, cât se compensează, cum se fac înscrierile în facturi. 

Pe malul stâng – încă au loc deconectări ale energiei electrice, și abia se acoperă plățile pentru energie. Declarația recentă a liderului de la Tiraspol arată că gazele rusești (citez) „sunt aduse la hotarul cu Republica Moldova din fondurile unui ajutor în credit din partea Rusiei (за счет российской кредитной помощи), iar tranzitul pe teritoriul Moldovei este plătit din bugetul transnistrean. De aceea gazul nu mai poate fi foarte ieftin, căci pentru transportarea gazelor se plătesc „bani reali” (реальные деньги)”, am încheiat citatul.

Pe malul drept, UE anunță o susținere de 15 milioane de euro donație nerambursabilă, în scopul  reducerii costului la energie pentru afaceri și instituții, inclusiv școli, spitale – ca să investească în eficiența energetică pentru dezvoltarea durabilă a entităților. Totodată, UE contribuie la acoperirea a 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru afaceri. 

Pe malul stâng, ajutorul oferit de UE este respins, iar Krasnoselski a adresat recent noi acuzații Chișinăului (citat): „Vina pentru lovitura extrem de gravă asupra economiei și a vieții normale a transnistrenilor de rând este a actualului regim de la Chișinău. Partenerul adevărat și strategic al rmn a fost și rămâne Rusia.”

Pe malul drept, pentru oferirea compensațiilor la încălzire în februarie, s-au unit mai multe state europene: Germania, Suedia, Norvegia, Italia, Danemarca, Cehia, Estonia, Slovacia, Letonia. 

Pe malul stâng, oamenilor li se permite, începând cu 23 martie, să își procure și să aducă în regiune generatoare electrice fără taxe suplimentare, dar cu o singură condiție – să importe un singur generator pe an per capita. Alte ajutoare și compensații ori scutiri nu au fost anunțate. 

Pe malul drept, Japonia și PNUD oferă sprijin pentru modernizarea întreprinderilor mici, familiale, care produc biocombustibil. Deja 12 producători de biocombustibili solizi au primit suport pentru renovarea, modernizarea și eficientizarea întreprinderilor care produc brichete și peleți. Astfel, cu o tonă de brichete, o familie își încălzește gospodăria toată iarna, ceea ce este mai ieftin decât gazele sau lemnele. Aceste întreprinderi vând peleți la Căușeni, Anenii Noi, Ștefan Vodă și în alte raioane de pe malul Nistrului. 

Pe malul stâng, acest ajutor ar fi de asemenea disponibil, dar autoritățile tiraspolene spun că ajutoarele instituțiilor internaționale nu sunt binevenite și că Moldova irită Moscova pe toate căile posibile. 

Pe malul drept a fost lansat programul de Eco-Vouchere pentru electrocasnice, implementat cu sprijinul Germaniei și al altor state europene. În baza acestuia, deja 4000 de familii și-au schimbat electrocasnicele vechi pe unele noi (mașini de spălat, frigidere sau orice alte echipamente electrice), deoarece echipamentele noi consumă mai puțină energie și sunt mai eficiente. Programul acoperă până la 70% din prețul noilor utilaje.

Pe malul stâng acest program încă nu a ajuns, dar, cu siguranță, ar putea ajunge dacă locuitorii din regiune și-ar dori, deoarece programul este destinat tuturor cetățenilor R. Moldova care se confruntă cu vulnerabilități, cum ar fi persoanele în vârstă, familiile numeroase, persoanele care întâmpină dificultăți financiare.

Pe malul drept, cetățenii și întreprinderile primesc sprijin pentru instalarea bateriilor solare. Ba chiar a fost lansat un ghid privind producerea și vânzarea de energie electrică din surse regenerabile. Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) oferă tuturor celor interesați să producă energie electrică din surse regenerabile consultanță cu privire la mecanisme, calcule, racordare la rețea, dar și oportunități de sprijin pentru implementarea unor asemenea proiecte. 

Pe malul stâng, autoritățile transnistrene au votat recent un pachet legislativ care spune că producerea de energie din surse regenerabile este considerată prioritară. Investitorii din acest domeniu vor primi unele facilități, cum ar fi scutirea de impozitul funciar pentru terenul pe care se află instalația, iar importul echipamentelor nu va fi supus taxelor vamale. Nu se oferă sprijin financiar, deocamdată. Tehnologiile verzi, precum se știe, se produc în UE sau în țările cu democrații dezvoltate. Despre Rusia nu se spune nimic în acest pachet legislativ cu privire la energia viitorului.

Așa sau altfel, primăvara vine concomitent pe ambele maluri ale râului Nistru. Doar că la Chișinău e primăvara tehnologiilor din 2025 și din viitor, unde Suedia tocmai a anunțat că oferă un grant de peste 800 de mii de euro pentru a transforma deșeurile în energie, iar la Tiraspol e primăvara în care abia înmuguresc discuțiile despre energiile regenerabile și despre lumina care vine de la civilizație și democrație.