Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   De ce opțiunea europeană nu…

De ce opțiunea europeană nu e opusul opțiunii rusești. ZdG explică

Moldova a început oficial negocierile de aderare la UE. Azi vrem să explicăm un pic vectorul geopolitic al Republicii Moldova și să ne clarificăm asupra dilemei: cu Rusia sau cu UE. Pe scurt, răspunsul este următorul: Rusia nu este o opțiune pentru un stat democratic și nu trebuie să existe pe lista de opțiuni de dezvoltare a Republicii Moldova. Explicăm pe puncte.

Punctul 1. De ce UE? 

Uniunea Europeană este un sistem ce are un hotar de 684 de km cu Republica Moldova, adică întreaga linie de hotar cu România e și hotarul Moldovei cu UE. Restul liniei de hotar a Republicii Moldova, de 1222 de kilometri, este cu Ucraina, o țară care de asemenea a început negocierile de aderare la UE. Dar simpla vecinătate cu Uniunea Europeană nu e cel mai relevant argument de a deveni parte a acestei familii. Fiecare om are o singură viață și vrea să o trăiască în cele mai bune condiții, să aibă cele mai bune oportunități și să îi fie protejate drepturile în cel mai adecvat mod. Dacă ne uităm la datele privind calitatea vieții, găsim în acest top majoritatea statelor europene: statele cele mai puțin corupte din lume sunt Danemarca și Finlanda, țările cele mai sigure pentru a crește copii sunt Suedia și Franța, țările cele mai sigure privind piața muncii sunt Germania și Olanda. Uniunea Europeană are înalte standarde privind integritatea, drepturile omului și securitatea cetățenilor săi, iar oamenii din Republica Moldova tocmai de asta au nevoie – de evoluție în interesul cetățenilor, nu a grupărilor oligarhice sau a partidelor obscure. 

Punctul 2. De ce nu Rusia?

Republica Moldova nu are hotar cu Rusia, deci o integrare teritorială cu Rusia nu e posibilă. Da, proximitatea teritorială e cel mai slab argument. Să vedem ce oferă Rusia cetățenilor. Rusia este un stat care cauzează mari riscuri de securitate în regiune, iar pentru Republica Moldova argumentele sunt extrem de grăitoare: Rusia ține o armată ilegal în regiunea transnistreană,  pe care a promis s-o retragă cu 30 de ani în urmă și nu o face, Rusia și-a permis să atace criminal Ucraina – chiar dacă recunoscuse oficial hotarele acestui stat independent după 1991, Rusia are armate staționate ilegal în zonele separatiste din Georgia. Rusia este un stat care aduce o sumedenie de riscuri propriilor săi cetățeni: campaniile de mobilizare la război înghit tot mai mulți tineri, care sunt returnați în sicrie sau revin mutilați. În timp ce Moscova și alte câteva orașe mari sunt scăldate în lux, în regiunile periferice oamenii suferă de sărăcie, frig, probleme de sănătate. Dar cel mai mult suferă în Rusia activiștii pentru drepturile omului –  majoritatea criticilor lui Putin sunt arestați și putrezesc în pușcării, iar cei care nu au fost arestați – au reușit să fugă din propria lor țară. 

Punctul 3: De ce nu putem compara aceste două sisteme: Rusia și UE?

Oamenilor le place să aibă o diversitate de alegere. Dacă mergem la piață, ne place să alegem din 5 soiuri de mere unul care credem că e mai dulce sau fraged, dacă mergem la magazin – alegem haine din in sau din bumbac, dacă mergem în vacanță – alegem la mare sau la munte. 

UE și Rusia (CSI, Uniunea Vamală etc.) nu sunt sisteme de comparat. E ca și cum ai compara ceaiul de mentă cu ceaiul care conține novichok sau vacanța la Mediterană cu vacanța la podul din Crimeea. Sistemele periculoase și toxice nu pot fi o alegere. 

Punctul 4. Dar de ce nu putem merge singuri pe calea noastră și e neapărat să ne unim cu cineva? 

Deocamdată, suntem cam singuri. Uniunea Europeană e un sistem foarte mare și statele membre nu își doresc neapărat să își lărgească lista. Cu atât mai mult, statele membre sunt reticente față de statele sărace, cu probleme de securitate. Adevărul e că în aceste condiții de război, am înțeles cu toții că este apărat cel care are aliați de bună credință. Moldova este un stat foarte mic, foarte sărac, destul de corupt. Ca să ieșim din aceste crize, e bine să ne aliem cu statele integre, cu bunăstare și respect pentru cetățeni. Aceste state sunt enumerate în punctul 1 și sunt în Uniunea Europeană. Ecuația e cu două mari dificultăți: nu putem ieși singuri din mocirla corupției și a insecurității, dar nu vom fi admiși în UE înainte de a ne curăța de corupție și încălcări. 

Punctul 5. Dar cum să convingem pro-rușii din Moldova să accepte varianta pro-europeană, căci trebuie să avem consens?

Nu toți cetățenii care spun că aleg vectorul estic sunt împotriva democrației. Unii dintre ei fac mercenariat pur, își petrec vacanțele, sărbătorile și bucuriile în statele UE, se folosesc de tehnologii și bunuri europene moderne, dar fățiș fac propagandă pro-rusă. Niște verificări privind proveniența banilor acestora ar ajusta mesajele lor. Dar sunt și oameni dezinformați care au fost intoxicați cu mituri despre faptul că europenii sau americanii vor să le ia pământul, copiii, bunurile sau șansele. Aici singura soluție este să-i informăm pe toți cu răbdare, inclusiv cu argumente din cele 4 puncte de mai sus.