Cine trebuie să numească procurorul Găgăuziei: Putin sau Maia Sandu?
Zilele trecute a fost declarată neconstituțională competența Adunării Populare a Găgăuziei de a desemna candidați pentru funcția de procuror și procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia.
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale unele articole din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei adoptată în decembrie 1994 și unele prevederi ale Legii cu privire la Procuratură, adoptată în 2016. Adică, șeful Procuraturii de la Comrat urmează să fie desemnat la fel ca șefii procuraturilor de la Cahul, Vulcănești sau Drochia. Procedura de numire a procurorului din UTAG e considerată egală cu alegerea procurorilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Ce a urmat? O nouă reacție de nemulțumire a Rusiei în Republica Moldova. Adunarea Populară a Găgăuziei a organizat o ședință extraordinară, în limba rusă, de condamnare a deciziei Curții Constituționale și a tuturor autorităților centrale de la Chișinău. Revoltele au umplut un șir de canale de Telegram: Gagauznews, Novosti dlya Gagauzii (Noutăți pentru Găgăuzia), KP v Moldove (Komsomolskaia Pravda în Moldova), Sputnik Moldova, Pravda Gagauzii (Adevărul Găgăuziei), TV6-Moldova (un canal TV afiliat lui Ilan Șor), Gagauzskaya Respublica etc. Acestea au lansat sperietori și texte trase la indigo despre moartea justiției pentru găguzi. Să privim această orchestră de voci digitale care bat alarma cu privire la o posibilă încălcare a drepturilor în regiune: absolut toate emit informații în limba rusă, absolut toate se aseamănă, absolut toate transmit punctul de vedere al Moscovei.
„O spulberare a autonomiei Găgăuze!”, „Un act de exterminare politică”, „Începutul sfârșitului pentru Găgăuzia!” – acestea sunt o parte dintre mesajele în limba rusă care sugerează că regiunea e sfâșiată de represiuni coordonate de Chișinău și ultimul bastion – procuratura locală, este acaparat de conducerea centrală. În paralel, în cadrul protestelor din centrul Comratului, dar și din fața instanțelor judecătorești de la Chișinău, organizate în favoarea bașcanei anchetate penal, Evghenia Guțul, răsună mesaje din seria contestării autorităților de la Chișinău și afirmării conducerii Moscovei: „Jos Maia Sandu!”, „Jos dictatura PAS!” și „Mî hotim s Rossiei” (Noi vrem cu Rusia).
Haideți să vedem cum se procedează în Federația Rusă în asemenea situații, ca să înțelegem dacă există bune practici de preluat pentru cetățenii R. Moldova, inclusiv pentru locuitorii noștri din regiunea găgăuză, sau dacă asemenea modalități le-ar aduce anume lor un mare deserviciu.
Problema nr. 1: Desemnarea procurorilor din regiuni, în Rusia și în Moldova
Cine desemnează procurorii regionali în Rusia? Potrivit legii Procuraturii din Federația Rusă, votată în 1992, dar cu modificările operate în noiembrie 2020, procurorii tuturor regiunilor din Federație sunt numiți în felul următor: procurorul general al Rusiei prezintă președintelui Putin lista procurorilor propuși pentru a fi numiți în funcție în regiuni, la fel și lista procurorilor propuși pentru a fi retrași din aceste funcții. Articolul 15.1 din această lege a Federației Ruse spune: „Procurorii subiecților federației (a regiunilor, n.r.) sunt numiți în funcție de către președintele Federației Ruse.” Tot de acolo cităm că „procurorii subiecților (regiunilor, n.r.) sunt eliberați din funcție de către președintele Federației Ruse.” Deci, Putin numește orice procuror în orice regiune din Rusia și tot el decide demiterea oricărui procuror. Așa spune legea și așa arată realitățile de acolo.
Cum e în Republica Moldova? Potrivit deciziei recente a Curții Constituționale, procurorii regionali, inclusiv cei din Găgăuzia, sunt numiți de către Procuratura Generală. Fără discriminare sau favorizarea unei sau altei regiuni.
Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că orice procuror de etnie găgăuză poate candida la orice funcție în Procuratură, fără segregare, prin corespunderea rigorilor profesionale. E posibil așa ceva? Da, de exemplu, Alexandr Stoianoglo, reprezentantul regiunii, a activat în funcția de procuror general în perioada 2019-2021. Dacă un etnic găgăuz poate fi procuror general la Chișinău, de ce nu ar putea un etnic român, ucrainean sau rom să dețină funcția de procuror regional la Comrat?
Problema nr. 2. Libertatea de a protesta, cum e în Rusia și cum e în Moldova
Cum e cu protestele în Federația Rusă și de ce vor unii politicieni de la Comrat să fie cu Moscova? În Rusia protestele nu mai sunt posibile. După februarie 2022, protestele anti război au dus la arestarea și condamnarea a zeci de mii de persoane din toate regiunile Federației Ruse. Există o pagină web specială, intitulată „Proteste împotriva războiului Rusiei în Ucraina”, care relevă arestările efectuate în fiecare lună, în fiecare an, sunt zeci de mii de nume de oameni arestați pentru proteste. Cu atât mai mult, nu pot avea loc proteste în cadrul cărora să strige cineva „Jos Vladimir Putin/Doloi Putina!” Nu există nici proteste în care cineva ar striga „Jos dictatura!”, „Jos partidul lui Putin!” Nu există. Găgăuzii cu pașapoarte rusești ar putea merge să încerce asemenea proteste și să povestească care sunt impresiile după asta. Dacă vor mai putea povesti.
Cu atât mai mult, nu există proteste în fața instanțelor judiciare din Rusia. Pur și simplu, nu există. Nici proteste împotriva faptului că președintele Rusiei, Putin, numește toți procurorii regionali. Nu există.
Cum e în Republica Moldova? Dacă ne uităm la protestele desfășurate în ultimii ani, constatăm că majoritatea acestora sunt organizate de către politicienii de la Comrat la Chișinău. Și de către acoliții lor politici de la Moscova. Avem proteste organizate de oamenii din Comrat la Curtea de Apel, la Procuratură, în fața Președinției, a Parlamentului. Cetățenii din regiunea găgăuză sunt aduși organizat și puși să protesteze oriunde în centrul Chișinăului. Chiar dacă sunt plătiți, nu li se întâmplă niciun rău. Există proteste viceversa? Când oamenii de la Chișinău, Călărași, Soroca ar merge să protesteze la Comrat? Deocamdată, nu am cunoscut asemenea cazuri, deși nu ar trebui să fie interzis. Dar am cunoscut jurnaliști intimidați că ar veni de la Chișinău la Comrat, nu și invers.
Ce înseamnă asta? Că în Republica Moldova găgăuzii se simt liberi, atât la Comrat, cât și la Chișinău, inclusiv etnicii găgăuzi care sunt cercetați penal, fără discriminare. La fel, etnicii găgăuzi beneficiază de compensații și indemnizații în mod egal cu toți cetățenii R. Moldova, indiferent dacă au primit sau nu bani ilegali de la condamnatul penal Ilan Șor. La fel, găgăuzii, fără discriminare, beneficiază de studii gratuite, de tratamente medicale gratuite și compensate, inclusiv la Chișinău, de rând cu toți cetățenii R. Moldova. Pentru că găgăuzii sunt cu adevărat egali, ei pot alege, de rând cu toți ceilalți, democrația. Sau pot alege să fie pedepsiți, de rând cu ceilalți infractori, atunci când încalcă legea, indiferent de etnia procurorilor și judecătorilor. Pentru că toți suntem egali, în fața legii.