Victor Moşneag: Coaliţia post-Narîşkin
Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) vor forma în zilele următoare coaliţia anticriză „Pentru Moldova”. Cele două formaţiuni au ajuns la această înţelegere încă săptămâna trecută, în timpul vizitei la Chişinău a lui Serghei Narîşkin, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova. Decizia nu a fost făcută publică, evitându-se situaţia în care cele două partide ar fi suspectate că au luat decizia sub influenţa Rusiei, cum s-a şi întâmplat.
Faptul că rusul a fost cazat la hotelul Nobil, al omului de afaceri Vlad Plahotniuc, nr. 2 pe lista electorală a PDM, iar la sosirea sa Plahotniuc l-a întâmpinat prieteneşte, la intrarea în hotel, vorbeşte despre multe, chiar dacă, oficial, vizita lui Narîşkin avea pretextul unei „vizite de lucru”, pe parcursul căreia, formal, s-a întâlnit şi cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu.
Duminică, după întâlnirea cu Ghimpu, Narîşkin s-a retras în grabă la Ambasada Rusiei, unde a discutat, timp de 2 ore, cu tandemul Voronin, Mişin – Lupu, Plahotniuc. După tratativele cu cele două forţe pro-ruse, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova s-a lăsat filmat de posturile ruseşti de televiziune. „Noi vom forma acea majoritate parlamentară care va conduce în ţară”, a declarat Voronin după negocierile cu democratul Lupu, mediate de Narîşkin. După felul în care vorbeau şi se comportau, Voronin şi Lupu au lăsat impresia că s-au înţeles, dar niciunul dintre ei nu a confirmat oficial, cel puţin pentru presa de la Chişinău. Pentru că în presa rusă, loială puterii de la Moscova, Voronin s-a trădat, şi a declarat că PCRM a format deja o coaliţie de stânga cu PDM.
Afirmaţia l-a costat scump pe liderul comunist, care a fost acuzat ulterior că a luat decizia la cererea Moscovei. Astfel, televiziunile fidele comuniştilor, dar şi înşişi comuniştii, şi-au intrat în rol şi au negat ştirile despre alianţă. Seara, chiar NIT-ul, care în mod normal nu avea de ce nega crearea unei asemenea alianţe, chiar şi la nivel de zvonuri, a informat că declaraţiile „despre o coaliţie dintre PCRM şi PDM nu-i aparţin lui Vladimir Voronin” şi că acestea ar fi fost „rupte din context”. Comitetul Central al PCRM care la rându-i era interesat în formarea unei alianţe, a recomandat jurnaliştilor să nu rupă din context declaraţiile preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin.
Tot din aceleaşi considerente, Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM, dar şi Marian Lupu au menţionat că partidul lor va lua deciziile acasă şi nu sub influenţa factorilor externi. Doar vorbe! Toate acţiunile ulterioare au fost doar de dragul imaginii pentru că, oficial, cuiele în coaliţia PDM-PCRM au început să se bată de marţi, când cei doi lideri, Lupu şi Voronin, au ieşit mulţumiţi de la negocieri. Tot marţi, membrii PDM au aruncat săgeţi otrăvite spre PLDM, amintindu-şi de problemele din AIE. Aceştia s-au grăbit chiar să spună că oferta celor de la PCRM este mult mai generoasă decât cea a PLDM, care a propus, tot marţi, ca PLDM să ia funcţia de premier într-o eventuală refacere a AIE, PDM – Preşedinţia, iar PL – şefia Parlamentului.
Spre seară, plenara Comitetului Central al PCRM a adoptat decizia prin care se acceptă continuarea dialogului cu PDM, în vederea creării unei coaliţii anticriză cu denumirea „Pentru Moldova”. Plenara a împuternicit partidul să semneze documentele de coalizare, se arată într-un comunicat al PCRM.
Totodată, mai mulţi lideri de opinie au admis ipoteza unei asemenea coaliţii. Analistul politic Roman Mihăieş a scris că de crearea alianţei dintre PDM şi PCRM ştiu deja şi liderii PLDM şi PL, doar că evită să divulge acest lucru. Şi liderul AMN, Serafim Urechean a declarat pentru Unimedia că „Cuiele între PD şi PCRM au fost bătute, destul de adânc. A fost destul de clară vizita înaltului funcţionar de la Kremlin. Este regretabil că dl Filat şi dl Ghimpu nu au anticipat această mişcare. Acest spectacol care se derulează după ziua de duminică este o spălare de creier, este un test cum va reacţiona R. Moldova şi societatea la această coaliţie”, a mai spus Urechean.
Şi liderul Partidului Umanist, Valeriu Pasat, cunoscut pentru relaţiile sale cu Moscova, a spus pentru ZdG că există deja o coaliţie între PDM şi PCRM.
Situaţia s-a limpezit şi mai mult miercuri, când negocierile dintre PLDM, PDM şi PD, nu l-au impresionat pe Lupu la fel de mult ca şi cele de ieri cu Voronin. Pentru Lupu, consultările cu Voronin au fost „pozitive”, în timp ce consultările cu Filat – „neutre” .
Urmează alte runde de negocieri. Formale. R. Moldova a fost deja vândută Rusiei. A nu ştiu câta oară în ultimii 20 de ani. De această dată, nu ştiu pe ce şi pe cât timp, cert este că tranzacţia s-a produs. Nu văd asta doar naivii sau optimiştii incurabili.
Victor Moşneag, [email protected]