Tu știi cum se cheltuiesc banii în localitatea ta?
În ultimele săptămâni ale anului, tradițional, primăriile își planifică bugetele pentru următoarele 12 luni. Primarul, împreună cu alți funcționari, elaborează bugetul, iar consiliul local îl votează. Pentru mulți cetățeni, bugetul localității este acel tabel, cam dificil de citit, cu multe cifre, care apare des în conversație atunci când autoritatea publică locală spune „nu sunt bani în buget”.
Primăria, în persoana primarului, este o prestatoare de servicii publice, ce funcționează din impozitele cetățenilor. Aceasta trebuie să asigure ordine, curățenie, infrastructură, educație, iluminare, apă, asistență socială și altele. Consilierii locali, care au mandat direct de la cetățeni, trebuie să se asigure că aceste servicii sunt calitative și reflectă prioritățile locuitorilor.
Bugetul este un instrument esențial prin care se asigură funcționarea unei comunități. Conform legii, orice cetățean are dreptul să aibă acces la informațiile despre bugetul localității, iar orice decizie care afectează comunitatea trebuie supusă consultărilor publice. Acum este momentul ca locuitorii să participe la dezbateri pentru a spune care sunt necesitățile lor sau a veni cu propuneri concrete. Pentru aceasta trebuie să intrați pe pagina web a primăriei și să vedeți dacă este proiectul de buget. Dacă nu este, cereți administrației publice locale ca documentul să fie prezentat publicului.
În ultima vreme, tot mai multe primării devin mai responsabile în fața locuitorilor: prezintă proiectele de buget, chiar organizează consultări publice sau folosesc alte instrumente, de exemplu, sondajul din ușă în ușă sau cel online. Deseori o fac pentru că „așa trebuie”, fără să ia în considerare opinia cetățenilor, alteori o fac chiar din bune intenții.
Prin participarea la elaborarea bugetului și prin urmărirea executării lui, ne asigurăm că procesul e transparent, iar autoritățile lucrează în interesele locuitorilor.
Nu în ultimul rând, primarii și administrația publică locală ar trebui să fie deschise către cetățeni, nu doar pentru că așa direcționează fondurile către problemele arzătoare, ci pentru că în felul acesta și cetățenii realizează că banii nu sunt nelimitați, că există cheltuieli mari constante de întreținere a localității și că uneori trebuie de ales unele priorități în detrimentul altora.
Un alt instrument folosit în mii de localității ale lumii și deja în tot mai multe din Republica Moldova este bugetul participativ. Aceasta înseamnă că, anual, o anumită sumă de bani este deschisă publicului. Cetățenii propun anumite proiecte, acestea sunt votate de comunitate și implementate de administrația publică locală. Astfel, oamenii învață cum funcționează procesul decizional, cel bugetar, cum să realizeze un proiect cu impact comunitar, implicând și vecinii.
Mulți vor spune că este un lux pentru statele bogate, dar instrumentul este folosit în diverse localități: mari, mici, bogate, sărace, omogene sau diverse. În regiunile sărace, unde cetățenii sunt lipsiți de educație civică adecvată și au experiență limitată de implicare în procese decizionale, anume bugetul participativ contribuie la diminuarea distanței între cetățeni și aleșii locali. Exemplele din unele state africane sau din America de Sud arată că, după implementarea bugetului participativ, oamenii și-au îmbunătățit accesul la apă potabilă, la iluminare sau infrastructură școlară. Dacă nu aveți buget participativ în localitate, propuneți primarului și consilierilor să-l introducă. Poate nu va fi realizat imediat, poate în anul următor. Poate nici în doi-trei ani, dar, cu insistență, răbdare și presiune din partea locuitorilor, autoritățile nu vor avea încotro.
Primarii și consilierii mai uită care este rolul lor în comunitate, alteori chiar nu cunosc cum să comunice cu locuitorii, de aceea prin exercițiul de participare la crearea bugetului le reamintim că sunt în serviciul cetățenilor. Este o muncă anevoioasă să răsfoim prin cifre, să numărăm veniturile și cheltuielile localității, să înțelegem de unde vin banii sau taxele locale, dar pentru că deseori nu o facem, suntem nemulțumiți de corupția, ignoranța și ineficiența autorităților. Cu puțină răbdare și implicare, putem schimba asta. Dacă nu de la anul, în 2-3 ani cu siguranță.