Tatiana Eţco: Din cort în „butcă”
Toate speranţele lui imediate erau la întrevederea cu premierul, care de fapt s-a rezumat la aproape o oră de aşteptat în holul Guvernului. A fost chemat la o şedinţă cu toţi cei implicaţi în problema sa. A spus că vine doar asistat de presă. M-a sunat. În cinci minute, după ce ne fusese anunţată telefonic prezenţa, ambii aşteptam persoana care să ne conducă în birou.
După aproape o oră de genoflexiuni făcute la intrarea în Guvern, sunt invitată la telefon. Sub pretextul că abia s-a aflat de prezenţa noastră acolo, am fost anunţaţi că şedinţa a avut loc, că nimeni nu ne aştepta, că poziţia lui Tudor Pânzaru a aflat-o „omul nostru” şi că eu voi fi informată prin poşta electronică cu rezultatele şedinţei.
Iată câteva frânturi din „Informaţie privind petiţia domnului Tudor Pânzaru”, primită de la Guvern.
„Autorităţile locale i-au oferit petiţionarului, în mod repetat, un spaţiu locativ: o odaie, în care acesta a refuzat să locuiască, invocând lipsa „condiţiilor de trai”.”
„Potrivit informaţiei oferite de către colaboratorii Primăriei oraşului Căuşeni, nu există careva hotărâri judecătoreşti prin care s-ar fi constatat lezarea dreptului locativ al petiţionarului.”
„În 2007, petiţionarul s-a adresat, de asemenea, în instanţa de judecată pentru a fi constatat faptul rănirii sale în timpul conflictului militar. Ulterior, la 12 martie 2008, această hotărâre a fost casată prin decizia Curţii de Apel, respingând ca neîntemeiată cererea dlui Pînzari privind constatarea faptului juridic menţionat.”
„Participanţii la şedinţă l-au invitat pentru a-i aduce la cunoştinţă rezultatele examinării petiţiei, însă acesta a refuzat să discute”.
Cu lacrimi în ochi, combatantul şi-a continuat protestul. „Tot aceiaşi comunişti care au fost. Nu-mi ajung cuvinte să spun”, a constatat omul. De necaz, şi-a acoperit cortul cu scânduri. „Mi-am făcut butcă, să fie mai cald. Gata, eu nicăieri nu mă duc, să nu creadă ei”, m-a asigurat protestatarul.
Tatiana Eţco, tatianaetco.zdg@gmail.com