Sugari la volan
Puţine lucruri sunt mai importante pentru un tip care aspiră să devină oligarh decât o maşină impunătoare. O nuntă fastuoasă într-un local fiţos, o femeie stil Barbie pentru scopuri reprezentative, un gât gros, părul tuns la câţiva milimetri nu înseamnă nimic comparativ cu investiţia capitală într-un jeep luxos. Doar că viitorul aristocrat, pe lângă multe altele, uită că – adevăraţii aristocraţi – treceau printr-o şcoală serioasă de bune maniere.
Nici regulile de circulaţie nu prezintă prea mare interes pentru tinerii oligarhi setoşi de cunoştinţe. Ca rezultat, pietoni, ciclişti şi alţi participanţi la traficul rutier sunt zilnic expuşi la mofturile periculoase ale sugarilor aflaţi la volan, chiar dacă au permis de conducere obţinut fără mită sau „pârghiile” tăticului. De ceva timp, diferiţi activişti cu camere video s-au lansat în urmărirea şi expunerea faptelor reprobabile ale acestora. Astfel, iniţiativa StopHam filmează, între altele, cum trotuarele sunt ocupate de şoferi nesimţiţi, care sar şi la bătaie. S-a lăsat cu agresiune fizică şi aventura unor amatori americani care au filmat, în parcarea magazinului Metro, cum un bebeluş fusese lăsat închis în maşină pentru mai mult de 30 de minute. Ironia sorţii, ultimul aparţinea unui cuplu legat de agenţia UNICEF, care luptă pentru drepturile copilului.
În SUA se practică de mult umilirea publică a infractorilor. Unii deţinuţi sunt obligaţi să lucreze pe stradă în haine de culoare roz; clienţii bordelurilor sau sex-shopurilor sunt afişaţi online. Multe dintre aceste acţiuni sunt de o etică dubioasă şi obţin opusul rezultatului scontat. În cazul şoferilor autohtoni, care, din cauza iresponsabilităţii lor, se fac vinovaţi de moartea sau mutilarea multor oameni, o reîntoarcere la tradiţia europeană a oprobriului public pare totuşi potrivită.
Confiscarea maşinilor acestora şi darea lor în folosinţă păturilor socialmente vulnerabile (de pildă, ţăranilor care vin cu mărfuri în capitală), aplicarea etichetelor obligatorii pe maşină cu mesaje explicative de genul „Atenţie: bou la volan!” ar fi doar câteva măsuri adecvate. Infantilismul multor şoferi ar deveni evident dacă infractorii rutieri condamnaţi ar fi obligaţi să circule zilnic prin oraş cu maşini pentru copii – cu pedale. Astfel vor reduce poluarea aerului şi vor da exemplul unui stil sănătos de viaţă. E clar: într-o anumită măsură, viaţa lor personală va avea de suferit. Le va fi mai greu să agaţe piţipoance, venind la discotecă nu cu Lexus-ul sau Porsche-ul (visul lor de aur), ci pe alte patru roţi – pedalând.