Reforma lui Papuc
Reforma justiţiei din R. Moldova a început în 2009, în aprilie, după ce nişte judecători au coborât în iadul poliţienesc şi au judecat tinerii protestatari la comandă. Peste câteva săptămâni se împlinesc 6 ani lungi din momentul în care Moldova a decis că e necesară reforma justiţiei, Moldova însemnând în primul rând cetăţenii ei, tinerii maltrataţi, fetele dezbrăcate în celulele poliţieneşti, familiile lor, activiştii, jurnaliştii, noua clasă politică, chiar şi vechea.
În 6 ani Moldova a avut tot ce-i trebuie să facă o reformă adevărată: bani (din donaţii SUA şi UE) pentru reparaţia sediilor, tehnologii, calculatoare, traininguri, metodologii, călătorii pentru schimburi de experienţe. Reforma pe dinafară a şi fost realizată: reparaţii s-au făcut, sistemele informaţionale şi echipamentele tehnice necesare au fost instalate, trainigurile s-au făcut, salariile au fost majorate.
Au rămas două fleacuri. Ca sistemul să se debaraseze de judecătorii corupţi. Şi ca sistemul judiciar să facă marile condamnări, marii criminali, corupţi, obscuri – să ajungă în detenţie.
Zilele acestea, cu câteva săptămâni înainte de a marca a 6-a aniversare tristă de 7 aprilie, a fost condamnat fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc. Într-un stat cu o justiţie funcţională, condamnatul trebuia să fi fost în sala de şedinţe judiciare, de unde să fi fost luat şi transferat la instituţia penitenciară. Dar ceea ce a urmat a demonstrat neputinţa totală a acestui sistem să soluţioneze un caz atât de simplu, obişnuit pentru orice stat european – condamnarea unui fost ministru.
ZdG e o organizaţie mică, de vreo 10 oameni, cu tot cu director, redactor-şef şi şofer. Săptămâna curentă, reporterul nostru Victor Moşneag s-a ocupat aproape non-stop de acumularea informaţiilor cu privire la acest caz. De dimineaţă până seara a tot contactat judecători, poliţişti, procurori, diverse surse, ca să afle dacă a fost cu adevărat arestat Gheorghe Papuc. Tragicul devenea comic şi viceversa. Iniţial judecătorii au spus că au pronunţat abia hotărârea, dar Papuc nu poate fi arestat până nu va fi emis dispozitivul deciziei. Reporterul a telefonat non-stop, până dispozitivul a fost eliberat, dar deja nimeni nu ştia când va ajunge dispozitivul la poliţie. Au urmat noi apeluri, până când poliţia a confirmat că dispozitivul a ajuns, dar lipsea o persoană care ar fi trebuit să dea curs procedurilor. Iar apeluri. Nimeni nu explica dacă cel puţin poliţiştii au pornit spre casa lui. Între timp, presa deja făcuse cărare la casa lui Papuc, dar acesta nu se vedea. Ultimul apel la poliţie al reporterului ZdG a venit ca un reproş: „Dacă dvs. dispuneţi de careva informaţii unde la moment se află Gheorghe Papuc, imediat mergem şi-l reţinem. Noi am primit actele şi lucrăm”.
Între timp, societatea clocotea. „Nu va sta Papuc inchis! Nu va sta nicio zi. În altă ordine de idei, nu e pentru prima dată când persoane condamnate la pedeapsa privativă de libertate pleacă din sala de judecată. Nimeni nu poarta nicio răspundere. Instanţa doar se pronunţă, poliţia – nu reţine fără document, procurorul doar susţine învinuirea. Punct. De ce trebuie să ajungi să anunţi condamnatul în căutare, chiar şi internaţională, din moment ce poţi (şi trebuie) să-l reţii în sala de judecată? Toţi erau conştienţi de faptul că Papuc se va eschiva de la executarea pedepsei. Şi nimeni n-a luat nicio măsura preventivă”, susţine juristul Victor Munteanu.
Este adevărat, timp de 6 ani condamnabilul Gheorghe Papuc a locuit în R.Moldova, venea la interogări şi şedinţe judiciare vesel şi semeţ. Nu s-a întreprins nicio măsură de asigurare a acţiunii hotărârii judiciare. Exact cum s-a întâmplat vara trecută cu judecătoarea care a părăsit R. Moldova din sala de judecată cu câteva minute înainte de condamnare. Discutăm în redacţie. Ajungem la concluzia că, dacă presa supraveghea acest caz non-stop, poate rezultatul era altul. Presa râmâne o miză pentru asigurarea reformelor.
Suplimentul Reforma a fost tipărit timp de doi ani în ZdG cu sprijinul ROLISP. Este ultima ediţie a acestui supliment. Dar ne-a înverşunat prea mult problema justiţiei din Moldova ca să ne putem opri aici. În 2015 ZdG va monitoriza cu forţe proprii nu doar reformele, ci şi corupţia. Nu doar din justiţie, ci din orice instituţie publică.