Putere pe bani furaţi
Dacă sistemul de vot uninominal şi mixt va fi implementat, cei bogaţi vor cumpăra parlamentul şi statul de drept… Miliardul furat din bănci (şi multe alte furturi din fondurile europene) a ajuns în politică. Iar banul murdar în politică nu e pentru lucruri curate
Vlad Plahotniuc, cu noile sale proiecte de reformă electorală, a pus în alertă săptămâna trecută nu doar opoziţia parlamentară şi extraparlamentară. Şi nu doar societatea civilă şi presa neafiliată politic, ci şi cancelariile euro-occidentale – mă refer la tradiţionalii, deja, parteneri din Vest. Bravo! După furtul miliardului e al doilea tam-tam internaţional (scandal) pe care îl reuşeşte Plahotniuc şi al treilea de la controversatul (criminalul) Memorandum Kozak din 2003 (un nou Pact Ribbentrop-Molotov, ce-i drept eşuat), care a scos şi a ţinut lumea în corturi şi proteste la Chişinău aproape două luni non-stop.
După o suită de flash mob-uri, care a continuat toată săptămâna trecută în faţa Parlamentului, duminică, în stradă, au ieşit câteva mii de oameni. Ca şi flash mob-iştii, mulţimea a scandat împotriva cârdăşiei politice Plahotniuc-Dodon: varianta comasată a sistemului electoral „uninominal” şi „mixt”, votată în Parlament pe 5 mai, în primă lectură, de către democraţii de la guvernare ai lui Vlad Plahotniuc şi socialiştii din opoziţie ai lui Igor Dodon, sprijiniţi unanim de lăturaşii „independenţi” şi grupul parlamentar al Partidului Popular European (şef de grup, deputatul Valeriu Ghileţchi). Liberalii, comuniştii şi liberal-democraţii au dezaprobat proiectul. La mitingul de duminică, lumea adunată în Scuarul Parlamentului a pledat pentru păstrarea actualului sistem electoral şi a cerut deputaţilor retragerea proiectului de lege, votat pe 5 mai, de pe ordinea de zi a parlamentului. „Nu sistemul electoral trebuie schimbat. Trebuie schimbată guvernarea”, au scandat protestatarii. Amintim că, tot săptămâna trecută, la solicitarea mai multor partide din opoziţie, la Chişinău s-a aflat într-o vizită de documentare un grup de experţi ai Comisiei de la Veneţia care, după un şir de întrevederi cu reprezentanţi ai fracţiunilor parlamentare, ai partidelor extraparlamentare şi ai societăţii civile, urmează să dea un aviz, pozitiv sau negativ, proiectului de modificare a sistemului electoral, până la sfârşitul acestei luni. Iar de la începutul acestei săptămâni, reforma electorală, pusă la cale de PD şi PSRM, a ajuns subiect de discuţie la Bruxelles. Marţi, subiectul a fost dezbătut într-o şedinţă comună a Parlamentului European, Comisiei Europene şi Consiliului European. S-a ajuns sus de tot. Amintim că pe 4 mai Parlamentul European a decis acordarea unei tranşe de 100 milioane de euro R. Moldova (40% dintre care nerambursabili). Pe 12 mai urmau să fie discutate modalităţile de acordare a banilor, însă scandalurile, protestele şi instabilitatea politică de la Chişinău, cauzată de schimbarea sistemului electoral, a pus în derută Forul legislativ european. Discuțiile au fost transferate pentru 16 mai, însă nici de data asta nu s-a ajuns la o finalitate. Mai multe grupuri de europarlamentari au exprimat îngrijorări în legătură cu situaţia presei, justiţiei şi legislaţiei electorale, suspectând faptul că, în spatele deciziei din 5 mai, s-ar ascunde interese de cartel, care nu au nimic cu democraţia, cu interesele statului, ale simplului cetăţean şi cu regulile unui sistem electoral egal pentru toţi. În aceste condiţii, transferarea banilor către R. Moldova ar constitui un risc, banii nu vor servi intereselor R. Moldova – au obiectat mai mulţi legiuitori şi au cerut ca debursarea banilor să fie amânată şi strict condiţionată.
Iată câteva opinii, extrase din declaraţiile făcute pe 16 mai în Parlamentul European: „… În pofida faptului că s-a furat un miliard, nimeni (la Chişinău, nota red.) nu are grijă ca justiţia să funcţioneze. Anumiţi bani dispar în buzunarele elitelor corupte… Moldova este rezultatul unui proces de transformare în care oligarhi ca Plahotniuc au urmărit cu atenţie UE şi au învăţat cum se pot transforma regulile pentru a se putea folosi de ele mai bine… ” (Helmut Scholtz, europarlamentar german). Sau: „Parteneriatul cu UE înseamnă ca în Moldova să prevaleze o cultură politică europeană. În Europa regulile electorale sunt pentru o competiţie corectă, fără a crea privilegii pentru unii. În Europa justiţia e un drept” (Petras Auštrevičius, raportor permanent pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM). Şi încă o opinie, exprimată de europarlamentara Monica Macovei. „Dacă sistemul de vot uninominal şi mixt va fi implementat, cei bogaţi vor cumpăra parlamentul şi statul de drept”, a descifrat Macovei. Adică, vor cumpăra, practic, tot. În concluzie. Pentru toţi, dar mai mult pentru portavocile votului uninominal, care acum sunt, probabil, cu votul mixt pe buze. Unu: nu e atât de blândă mâţa după cum pare. Şi nu e atât de frumos mărul după cum arată. Şi nici atât de voinic calul după cum nechează. Sunt nişte vorbe populare, care ne duc, vrând-nevrând, la gândul că în viaţa asta, şi în politică, mai ales, nu tot ce zboară se mănâncă. Adică, nu mai e el, acest „vot uninominalo-mixt” (Plahotniuc-Dodon), cireaşa de pe tort sau „peştişorul de aur”, ori beţişorul fermecat, care te poate face fericit cât ai zice „hop”. Că, de fapt, asta au încercat să ne bage în cap V. Plahotniuc şi toată maşinăria sa mediatică, acompaniaţi, dimineţile şi serile, de cei care au stat cu gura pe noi de pe toate ecranele: „Votul tău, deputatul tău”. Hai la proşti. Cine-i cel care, ani la rând, alţii şi câteva mandate, s-a înfruptat din toate plăcerile puterii şi acum ar fi gata să renunţe, să lase tot şi să plece doar pentru simplul motiv că, la viitoarele alegeri, ţaţa Ioana şi badea Vasile vor prefera să nu mai voteze nişte PD-işti, să zicem, pe listă de partid, dar să trimită în parlament un deputat „de-al lor”, din satul sau raionul (oraşul) lor, că aşa spun televizoarele. Da, spun. Dar, de fapt, mint. „Nu minţi poporul cu televizorul” de unde s-a luat? De la greci? Sau poate de la turci? Eu nu ştiu pe cât este de reală cifra de 850 de mii de semnatari în favoarea votului uninominal, dar nu aş vrea să cred că ar mai exista atâta lume naivă, care să se prindă în nişte „plase politice”, ca iepurii sălbatici în laţuri. Monica Macovei a zis-o franc. Şi din ce a zis avem de înţeles una: miliardul furat din bănci (şi multe alte furturi din fondurile europene) a ajuns în politică. Iar banul murdar în politică nu e pentru lucruri curate.