Pandemia ca test
În ziua în care câteva rude participau la funeraliile Ecaterinei Litvinschi, doctora de 79 de ani, de la ambulanță, răpusă de Covid-19, șeful statului tocmai reușise să rezolve din problemele importante ce i se adunaseră în agenda sa și să revină acasă ceva mai devreme ca de obicei. Acum una dintre casele președintelui e la Condrița, în miezul pădurii, într-un loc pitoresc, ferit de bacterii și de viruși.
Deci, așa cum reuși omul să revină mai devreme acasă (exact după înhumarea Ecaterinei Litvinschi, la care nu a participat și nu a transmis niciun cuvânt de recunoștință și regret în legătură cu plecarea tragică a acesteia), a decis să-și scoată familia la plimbare, printre pomi de cais înfloriți, prin iarba mustoasă, de care doar prin păduri mai putem descoperi… Deci, și-a scos familia la aer, de parcă, fiind la Condrița, familia sa nu poate ieși și singură la aer… A făcut poze cu soția iubită, le-a postat pe pagina sa de FB și s-a retras să se odihnească liniștit.
Este adevărat, a doua zi, după ce mai multe voci au criticat acest gest al șefului statului, acuzându-l că nu respectă regula “STAȚI ACASĂ”, pozele soției sale, mângâiată cu tandrețe de florile de cais, au fost lichidate din FB, rămânând doar niște amintiri private.
Și a doua zi nu a urmat niciun mesaj de compasiune sau de regret pentru familia și rudele Ecaterinei Litvinschi, dar și pentru angajații spitalelor pe care Covid-19 i-a prins total nepregătiți de o confruntare atât de dură cu acest virus ucigător. Zi de zi, numeroase surse, solicitând respectarea anonimatului, se plâng alarmați că viața lor și a familiilor se ține de un fir de ață, pentru că lipsesc testele, mănușile, măștile, dezinfectanții, dar mai ales lipsește numărul necesar de cadre medicale. Ce mesaj are șeful statului pentru aceste persoane?
Au urmat zile împovărătoare. Familia îndurerată a Ecaterinei Litvinschi nu are cum se resemna, în urma acestei pierderi, și cere exhumarea cadavrului și înhumarea în alt mormânt, alături de soțul său răposat. Oare cer atât de mult? Și acest mesaj, însă, a rămas fără răspuns din partea autorităților. În schimb, în mass-media au apărut informații despre un cartier, posibil deschis în Cimitirul „Sf. Lazăr”, pregătit deja pentru victimele Covid-19. Se pregătesc morminte și pentru cei care sunt încă în viață? De altfel, în acest cartier a și fost înhumat primul cadavru – cel al doctorei Ecaterina Litvinschi.
Și în continuare sistemul medical rămâne „dezgolit” în fața virusului și acest fapt îi înspăimântă pe cei care veghează sănătatea noastră. Iar ultima decizie a membrilor Guvernului Chicu de a efectua in corpore testarea pentru Covid-19 într-un laborator privat, le-a provocat și mai multă îngrijorare. De ce s-au testat acolo, dacă, cu o zi mai devreme, mulțumeau Rusiei pentru lotul de teste trimise R. Moldova? S-a vorbit mult, inclusiv în presa internațională, că testele oferite de Rusia ar fi de calitate îndoielnică. Autoritățile de la Chișinău au respins acuzațiile și au mulțumit cu pioșenie Moscovei, iar a doua zi au apelat la un laborator privat ca să se testeze, ieșind SĂNĂTOȘI. Oare ce fel de test a fost utilizat în cazul Ecaterinei Litvinschi, dacă o fi fost cumva utilizat? Cu ce fel de teste sunt testați pacienții afectați de Covid și de ce lipsesc informațiile despre felul în care decurge testarea tuturor angajaților sistemului medical, la care miniștri testați în laborator privat se referiseră acum o săptămână?
În această perioadă neagră putem învăța multe: cum să ne prețuim sănătatea și fiecare clipă trăită, cum să prețuim medicii buni, înțelepți, empatici, cum să avem grijă de cei apropiați, cum să ne bucurăm de lumină, de liniște sau chiar și de tăcere. Mai putem învăța că ar trebui să alegem lideri, dar nu conducători.