Împreună oprim acum violența împotriva femeilor și fetelor
Cum e să ai un rol activ în combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor? Cum e să pledezi pentru o societate în care toți locuitorii planetei, în special fetele și femeile, s-ar simți protejate și în siguranță?
Acest lucru începe cu militarea pentru justiție și motivarea de a te implica în parteneriate și acțiuni de lungă durată în vederea eliminării discriminării și violenței împotriva femeilor și fetelor, în pofida tuturor provocărilor. Campania 16 Zile de Activism Împotriva Violenței în Bază de Gen concentrează eforturi dedicate mobilizării tuturor cetățenilor în vederea eliminării acestei crime, care afectează în mod disproporționat viețile femeilor și fetelor. Munca și eforturile depuse în acest sens au multiple forme, de la oferirea consultanței și expertizei privind legislația și lacunele de politici în raport cu cadrele legale internaționale până la implicarea în prevenire, fie prin diverse abordări inovative, fie prin munca la nivel de comunitate, cu implicarea tinerilor, instituțiilor locale, școlilor, organizațiilor locale, societății civile sau prin sporirea protecției supraviețuitoarelor, prin consolidarea serviciilor existente sau prin oferirea susținerii în crearea de noi servicii specializate, care ar avea la bază o abordare centrată pe victimă. Astfel de eforturi necesită parteneriate extinse și o implicare comună în susținerea părților naționale interesate, cărora noi, UN Women, ne alăturăm cu drag. Impactul disproporționat al pandemiei de COVID-19 asupra femeilor și fetelor, în special creșterea ratei de violență domestică pe timp de carantină, ne-au demonstrat că orice criză externă agravează inegalitățile deja existente care încă persistă. Analizând această problemă din diverse perspective, observăm că multe femei și fete se pot confrunta cu multiple forme de discriminare și excludere și pot suferi în urma diverselor forme de violență, din cauza unor factori adiționali, pe lângă sexul lor (locul de reședință, vârsta, dizabilitatea, apartenența etnică/naționalitatea). Prin urmare, este important să lucrăm asupra eradicării factorilor ce duc la perpetuarea inegalităților și violenței. Din acest motiv, astfel de campanii, desfășurate anual, ne vor ajuta să sporim conștientizarea faptului că discriminarea și violența nu mai pot fi tolerate.
Observăm un bun progres în Republica Moldova, ca urmare a ratificării Convenției de la Istanbul, aceasta fiind, la momentul actual, cel mai comprehensiv cadru normativ care răspunde necesităților victimelor și luptă împotriva violenței în bază de gen, inclusiv împotriva violenței domestice. Aliniindu-se recomandărilor Comitetului ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) oferite Republicii Moldova, UN Women, împreună cu alți parteneri, a susținut Guvernul și Parlamentul în consolidarea cadrului normativ și de politici în acest sens. Mai mult ca atât, este îmbucurător faptul că, datorită eforturilor comune în vederea îmbunătățirii prevenirii și protecției la nivel local, împreună cu administrația publică locală și OSC-urile implicate, noi reușim să susținem administrația publică centrală în elaborarea politicilor și implementarea acestora, cu o abordare individuală pentru fiecare regiune a țării. De asemenea, recunoaștem că, deși ratificarea Convenției de la Istanbul reprezintă un progres semnificativ, cea mai importantă muncă începe acum, prin respectarea standardelor care derivă din aceasta și unesc eforturile în vederea creării unei societății sigure pentru toate femeile și fetele.
În fiecare an, prin intermediul campaniei 16 Zile, noi ne mobilizăm pentru a comunica importanța eliminării acestei probleme severe cu care se confruntă femeile și fetele din întreaga lume, inclusiv din Republica Moldova. Iar anul 2021 nu este o excepție. Ratificarea Convenției de la Istanbul ne-a dat mai multe motive de a continua munca noastră asiduă în pledarea pentru eliminarea violenței în bază de gen odată și pentru totdeauna. Acest eveniment important și crucial în istoria țării arată că ne mișcăm în direcția corectă. Cu toții suntem martori/e la schimbarea discursurilor și deschiderii noilor căi spre satisfacerea necesităților supraviețuitoarelor violenței și tragerea la răspundere a agresorilor. Se fac pași cruciali în consolidarea politicilor și valorilor care nu tolerează discriminarea în bază de gen și violența în orice aspect al vieții publice sau private.
Eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor este, de asemenea, unul din domeniile-cheie ale noului Plan Global de Accelerare pentru Egalitatea de Gen, adoptat la nivel mondial cu un angajament financiar de 40 de miliarde USD de către liderii și liderele statelor membre, organizațiile internaționale, organizațiile societății civile și sectorul privat, în urma forumurilor Generația Egalității care au avut loc la Mexico și Paris în 2021. Observăm necesitatea de consolidare a acțiunilor părților interesate și a tuturor entităților care au puterea de a influența modul în care femeile și fetele sunt recunoscute pe piața de muncă, în familiile lor, în comunitățile lor. Împreună cu partenerii noștri, urmează să continuăm lupta pe care au început-o femeile din trecut. Avem nevoie de femei puternice, supraviețuitoare ale violenței, care ar pleda pentru drepturile lor și ar înființa platforme pentru exprimare și crearea exemplelor pentru cei/cele care au nevoie de soluții pentru a rupe cercul vicios al violenței. Trebuie să arătăm că lucrăm împreună în vederea creării unei societăți în care agresorii sunt trași la răspundere, iar femeile și fetele se simt în siguranță, indiferent de locul sau societatea în care trăiesc, locurile lor de muncă și rolurile pe care aleg să le aibă în societate. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem că nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Implicarea bărbaților este una crucială, iar colaborarea cu ei este importantă pentru a arăta că ne dorim o viață mai bună pentru fiecare. Acestea fiind spuse, trebuie să facem un pas în urmă, să evaluăm ceea ce deja s-a făcut și să ne întrebăm: Ce putem face pentru a produce o schimbare? Câte femei din cele pe care le știu au trecut prin violență și nu au vorbit despre experiența lor? Cum pot să le ajut? Cum pot să ajut femeile și fetele pe care nu le cunosc, dar care trebuie să fie în siguranță? Acestea sunt întrebările pe care trebuie să ni le adresăm în fiecare zi. Indiferent de poziția noastră în societate, cu toții avem puterea de a produce o schimbare, de a influența viitorul generațiilor tinere și de a crea o viață decentă pentru persoanele în etate.
Împreună, indiferent de gen, rolul nostru în societate, locul de trai, pledăm pentru acțiuni ce presupun colorarea lumii în oranj și eliminarea violenței împotriva femeilor acum!
Dominika Stojanoska,
reprezentantă de țară UN Women Moldova