Generalul care şi-a pierdut pistolul
La începutul acestui an, 2013, un general din R. Moldova îşi pierduse pistolul din dotare, iar societatea se amuzase copios pe marginea acestui caz. Era vorba despre şeful Brigăzii cu destinaţie specială „Fulger”, Ion Ţurcan, care, după ce intrase într-un magazin de materiale de construcţii, a descoperit că a rămas fără Browning. Atunci fuseseră ridicaţi mai mulţi poliţişti care efectuaseră percheziţii la acel magazin, pistolul, însă, era de negăsit. Ulterior, generalul posesor de Browning anunţase că a găsit, totuşi, pistolul, în automobilul său. Cui i-o fi ars atunci de asemenea jocuri?
De altfel, numele lui Ion Ţurcan este vehiculat mereu în circumstanţe stranii. Până la episodul cu pistolul „pierdut”, despre Ţurcan se vorbise că ar fi pretins să devină general-maior în temeiul unui demers fals, adresat, în 2011, şefului statului de atunci, Marian Lupu, de către ministrul de Interne din acea perioadă, Alexei Roibu. Deşi autenticitatea semnăturii depuse pe acel demers a fost expertizată de anchetatori şi procurori, un răspuns clar despre veridicitatea demersului nu a mai fost dat vreodată, dar nici Ţurcanu nu a fost avansat în grad de general-maior, aşa după cum a pretins atunci.
Numele proaspătului general-maior a fost legat şi de activităţile electorale ale PCRM, în 2009, atunci când, potrivit foştilor săi colegi, acesta fusese implicat în agitaţie electorală în favoarea comuniştilor. „În cele două campanii electorale din 2009, el a fost implicat într-o agitaţie fără precedent în favoarea lui Voronin. Dacă preşedintele, premierul, ministrul de Interne s-ar informa despre toate acestea, Ţurcan s-ar afla acum în altă parte”, spunea, pentru ZdG, un colaborator al Brigăzii „Fulger”, referindu-se la o beţie organizată pe 4 septembrie 2009, cu participarea mai multor ofiţeri, şefi de atunci ai MAI, dar şi a altor înalţi demnitari. Apariţia în presă a unor dezvăluiri despre implicarea lui Ţurcan în campania electorală a generat un val de reticenţă în legătură cu intenţiile guvernării AIE de atunci de a-l încorona pe Ţurcan în grad de general-maior. Mai mult ca atât. Potrivit presei care citase surse poliţieneşti, după evenimentele din aprilie 2009, Ţurcan ar fi instruit personal fiecare colaborator care era invitat la Procuratură, dându-i indicaţii ca, în niciun caz, să nu confirme cumva că membrii Brigăzii „Fulger”, în noaptea de 7 şi 8 aprilie, au acţionat la sediul MAI sau în Piaţa Marii Adunări Naţionale, abuzând participanţii la protestele anticomuniste din aprilie 2009.
Ieri, de Ziua Poliţiei, nu am mai găsit alte informaţii despre decorarea sau avansarea în grad a unor poliţişti. Să fie Ion Ţurcan cel mai demn reprezentant al breslei, pentru a fi avansat în grad de general-maior chiar de Ziua Poliţiei?