Fuga „bogaților” din Moldova
O veste bună pentru începutul acestei săptămâni. Și nu doar săptămâni. Pe 19 iulie, Comisia Electorală Centrală a confirmat rezultatele anticipatelor din 11 iulie. O zi mai târziu, Curtea Constituțională a anunțat că până la sfârșitul săptămânii va încheia procedurile de validare a rezultatelor scrutinului, în care PAS este recunoscut marele câștigător (cu circa 53% din voturi), ceea ce înseamnă că va avea controlul asupra Parlamentului și va putea forma de unul singur Guvernul. Va face-o pe cont propriu sau nu, vom vedea, în tot cazul, PAS perseverează ca în cel mai scurt timp posibil să dea start marilor schimbări pentru o altfel de Moldovă, cu o altfel de guvernare.
„S-ar putea să nu prea avem vacanță… Vom lucra și în august”, anunța imediat după alegeri președintele interimar PAS, Igor Grosu. „Primele rezultate ale alegerilor parlamentare ar trebui să fie vizibile în câteva săptămâni şi luni…”, declara recent și președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru Коммерсант (Rusia). „Cel mai important lucru pe care trebuie să-l întreprindem acum este să facem tot posibilul ca să schimbăm faţa ţării şi să putem schimba opinia faţă de ţara noastră, în primul rând, a cetățenilor noştri şi, desigur, a partenerilor noştri străini… Am pregătit deja mai multe legi cu referire la reforma sistemului judiciar. Pentru acestea se va putea vota chiar în primele şedinţe ale Parlamentului… Peste câteva luni, cele mai importante instituţii ale sistemului judiciar şi Procuratura vor fi evaluate… Şi acesta va fi un semnal că realitatea se schimbă”, spune Sandu.
Și o veste proastă: fug din R. Moldova „bogații” (hoții). De teama că vor putea umplea pușcăriile, pleacă. Simt răul pentru ei, asemeni șobolanilor de pe corăbiile amenințate de naufragiu. Dacă până acum, aproape 30 de ani la rând, din R. Moldova pleca lumea, impusă de prostituția de la guvernare, să umple străinătățile și să facă un ban pentru nevoile casei, acum sunt pe valize cei care în toți acești ani au furat R. Moldova și pleacă să-și cheltuiască banii și averile hoțite în altă parte, în confort și tihnă. I-a deranjat, le-a stricat confortul, probabil, PAS cu proiectul de lege privind confiscarea averilor, care nu vor putea fi probate că au fost dobândite pe căi legale… Să mai zică cineva că frica nu are picioare…
Acum câteva zile, părăsea R. Moldova controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, raiderul nr.1 în spațiul CSI, condamnat în R. Moldova la 30 de ani de închisoare în două dosare penale pentru corupere activă, escrocherie și spălare de bani. Potrivit ultimelor informații, Platon este în Marea Britanie și intenționează să ceară azil politic. Plecarea lui a devenit posibilă după ce Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare (se presupune că nu fără implicarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo) și i-a fost ridicată interdicția de a părăsi R. Moldova. Vedeți ce face frica? Te pune pe fugă. Dar vedem și ce fac banii într-un stat ca R. Moldova, în care justiția se vinde și se cumpără ca prostituatele de la drumul mare. Ar fi reușit Platon să scape de condamnare și de interdicția de a părăsi R. Moldova, dacă nu ar fi avut banii (milioane sau miliarde) pe care îi are? Stoianoglo respinge acuzațiile că ar fi știut de plecarea lui Platon și declară că dacă acesta nu va reveni din străinătate, va fi dat în căutare internațională. Și dacă va fi? Noi avem precedente din 2019 cu fugarii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, dați în căutare internațională și negăsiți (necăutați) de nimeni. Procurorul General are răspuns și pentru acest caz. „Dacă se vor întoarce în R. Moldova, ambii vor fi arestați și judecați”, spune Stoianoglo. Și dacă nu se vor întoarce?
Platon a „părăsit” R. Moldova. Cine-i următorul? Dodon cu anturajul? Voronin cu „brigada roșie” de la comuniști? Șor cu ai săi? Toți trei speră să se poată ascunde, ca și până acum, în spatele imunității parlamentare, deși PAS a anunțat cu text deschis anularea, până pe 1 octombrie, a acestui „privilegiu”, care a fost până acum pentru deputați o „dezlegare” la mari hoții. Sunt într-un șoc și mai mare cei rămași după 11 iulie fără protecție parlamentară. În spațiul public au apărut informații că Vladimir Andronachi, fost deputat PDM, acuzat de implicare în mai multe scandaluri de corupție, și-ar fi vândut proprietățile și că s-ar muta cu traiul în Elveția. Și puțin probabil să fie singurul cu valiza gata. Câți vor părăsi R. Moldova, câți vor rămâne și câți vor ajunge pe banca acuzaților? Greu de spus. Lumea așteaptă numirea Guvernului și își leagă mari speranțe de el. Calitatea lui contează. Și reprezentativitatea, la fel. Lupta cu corupția nu poate fi problema doar a unui singur partid. Așteptările în societate sunt mari, pe măsura promisiunilor făcute electoral de PAS. Dar și rezistența „stângii” nu va fi mai mică în situația în care li se vor lua treucile (troacele, n.r.). Nu va fi ușor. Problemele în societate s-au adunat de-a lungul a cel puțin 25 de ani, de la agrarieni încoace, ani în care R. Moldova a degradat ca stat de drept. Și un guvern nu va reuși să schimbe lucrurile, dacă nu va fi asistat juridic în guvernarea sa. Sunt gata procurorii și judecătorii să facă front comun cu PAS în lupta cu corupția? Greu de spus. Ideea PAS cu evaluarea procurorilor și a judecătorilor deocamdată îi ține panicați. Vor trebui evaluați peste 500 de judecători și peste 700 de procurori. Câți vor rezista evaluării și câți vor trece de partea luptei cu corupția? Întrebarea rămâne. Și doi, legat de fugari. Partenerii noștri strategici, SUA și UE și-au declarat solidaritatea cu PAS și tot sprijinul programului de reforme și luptei cu corupția. Dar ce ne facem și cum punem „la zid” hoții și bandiții de la guvernare care, în momentul în care se simt amenințați, își vând averile, pleacă și se stabilesc fie în America, UE sau în altă parte, sunt dați în căutare internațională, presa scrie unde sunt, dar nimeni nu-i găsește. Asta ce e? O grațiere nedeclarată? Poate nu are rost să ne facem că-i mai căutăm? Iar dacă îi căutăm, să-i găsim, să fie aduși la locul faptei și judecați. Ca să fie de învățătură și pentru alții.